TEMES

I Jornada Divulcat

El passat 13 de novembre de 2024 vam celebrar la I Jornada Divulcat, amb l’objectiu, una vegada més de manera presencial, d’apropar les veus que fan accessible la ciència en català als lectors del portal Divulcat i a tot el públic interessat en la ciència i la divulgació científica en català.

L’acte, inclòs dins de la programació de la Setmana de la Ciència, va estar format per dues taules rodones i un reconeixement públic als 5 blogs amb més articles publicats a Divulcat. Es va celebrar en les instal·lacions del centre cívic Vil·la Urània, antiga residència i observatori astronòmic particular de l’astrònom i pioner de la divulgació científica Josep Comas i Solà (1868-1937), tal com ens va recordar Josep M. Trigo, astrofísic, investigador de l’IEC-CSIC i l’IEEC i director científic de Divulcat, en la presentació inicial d’aquest esdeveniment.

La primera de les taules, moderada pel microscopista, professor, divulgador i autor de Divulcat Jordi Díaz, va comptar amb Xavier Duran (químic, periodista científic i autor de Divulcat), Meritxell Aulinas (geòloga, professora, divulgadora científica i autora de Divulcat), Agnès Pérez (física, doctora en Biomedicina, investigadora, professora i divulgadora a Neurones Fregides) i Josep M. Trigo-Rodríguez, per debatre entorn al tema “L’estat de la divulgació en català a Catalunya”.

taula1.png

Taula 1: “L’estat de la divulgació en català a Catalunya”. D'esquerra a dreta, Jordi Díaz, Xavier Duran, Meritxell Aulinas, Josep M. Trigo i Agnès Pérez - Fotografia: © FCRI

En els més de 45 minuts de tertúlia, els convidats van compartir interessants reflexions entre les quals van destacar que: a) utilitzar el català en la transmissió de la ciència mitjançant la divulgació científica aporta prestigi a la llengua i, per tant, es converteix en una necessitat per a la seva pervivència, sense perdre de vista que és un acte de militància vers la llengua perquè se sap que tindrà menys impacte que en altres llengües; b) hi ha una necessitat d’estendre l’ús de la llengua catalana entre els joves, i en aquest sentit la divulgació científica és un àmbit que els pot atraure; c) falten iniciatives de divulgació científica, segurament perquè aquesta s’exerceix principalment des del voluntariat; d) calen incentius, ajudes i més reconeixement curricular de la divulgació que es fa; e) les xarxes socials són nous canals per a la divulgació que se sumen als més tradicionals, especialment entre el públic més jove, tot i que a la vegada són els amplificadors que magnifiquen el negacionisme i les fake news; f) els divulgadors científics tenen un paper fonamental per aturar les fake news perquè des de la divulgació científica es genera pensament crític en la societat, tot i que queda molta feina per fer.

En la segona taula rodona, “Dona i divulgació científica”, les participants van explorar el paper de les dones en la ciència i la seva contribució. Ariadna Ferrer (comunicadora científica i membre del grup de perspectiva de gènere de l’ACCC), com a moderadora, Sònia Estradé (catedràtica de la Facultat de Física i directora de la Càtedra de Perspectiva de Gènere i Feminismes de la UB, i expresidenta d’AMIT-Cat), Íngrit Soriguera (geòloga, professora, divulgadora i autora de Divulcat, membre del grup EduCits i fundadora de Geòleg.cat), Anna Molinet (divulgadora científica a Eduscopi i membre del grup de perspectiva de gènere de l’ACCC) i Neus Vidal (catedràtica del Departament de Psicologia Clínica i de la Salut de la UAB) van fer referència al fet que la ciència és col·laborativa i que les dones formen part dels equips de recerca, i segons les àrees sovint en major nombre, encara que malauradament poques vegades els lideren i en l’imaginari col·lectiu els referents són masculins.

taula2.png

Taula 2: “Dona i divulgació científica”. D’esquerra a dreta, Ariadna Ferrer, Sònia Estradé, Íngrit Soriguera, Anna Molinet i Neus Vidal - Fotografia: © FCRI

També van parlar de la síndrome de l’impostor o falta d’autoconfiança que afecta moltes de les dones, que les fa considerar-se insuficientment expertes en les seves matèries, res més lluny de la realitat; de les càrregues familiars que han d’assumir les dones, que suposen una segona jornada laboral que els impedeix, per exemple, divulgar; del fet que la divulgació té un alt component de voluntariat, i que, especialment en les escoles, és duta a terme per dones; i de la constatació que les xarxes socials han democratitzat la divulgació i que per a les científiques són un altaveu per donar a conèixer la seva recerca entre la societat, malgrat que per a alguns temes acabin rebent més crítiques només pel fet de ser dones.

Van concloure que calen revertir els estereotips establerts fins ara i que cal fer un canvi estructural, tot plegat un canvi radical que encara no s’està disposat a fer, i van proposar unes primeres passes per aconseguir-ho: fomentar l’autoconfiança de les dones en el seu coneixement i conscienciar les nenes, des de l’educació primària i secundària, que elles en un futur podran ser científiques si volen, tenint en compte que una gran majoria del professorat en aquestes etapes són dones.

Després de les taules, Jordi Mas, director de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, va dir unes paraules a l’auditori, i va començar l’entrega de guardons als 5 autors de Divulcat que més articles han publicat en el seu blog des de l’inici del projecte.

En aquest ordre van ser guardonats Salvador Ribas (astrofísic, director del Parc Astronòmic Montsec, professor associat d’astrofísica a la Universitat de Barcelona i divulgador) per “Una mirada a l’Univers”; Albert Calbet (doctor en Ciències del Mar i investigador científic de l’Institut de Ciències del Mar-CSIC) per “La mar de plàncton”; Josep M. Trigo-Rodríguez per “Ciències planetàries i meteorits”; Jordi Díaz per “Viatge a Nanoland”; i Emili Elizalde (físic i matemàtic i investigador a l’Institut de Ciències de l’Espai i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya) per “Obrint els ulls...”.

premiats_0.jpg

Foto de família amb els premiats. D'esquerra a dreta, Marga Pradas, Josep M. Trigo, Emili Elizalde, Albert Calbet, Salvador Ribas, Jordi Díaz i Jordi Mas - Fotografia: © FCRI

L’acte va ser tancat per Marga Pradas, editora i coordinadora de Divulcat, en nom de la Fundació Enciclopèdia Catalana, entitat promotora i mantenidora de Divulcat.

En el següent vídeo, produït per la FCRI, podeu veure un resum de l'acte i unes breus paraules de cadascun dels cinc guardonats:

Josep Ma. Trigo Emili Elizalde Jordi Díaz
Albert Calbet Salvador Ribas

Contacta amb Divulcat