TEMES

Mostreig casolà de plàncton

Com bé sabeu, el plàncton es troba força diluït a l’aigua de mar, sobretot el de mida gran (zooplàncton). Tal com us comentava en el post “Avui mostrejarem plàncton”, per atrapar aquestes criatures fem servir xarxes de plàncton de menor o major complexitat.

Tanmateix, vosaltres mateixos podeu fer-vos la vostra pròpia xarxa de plàncton amb elements molt senzills i barats. Només us cal una botella de plàstic gran, una mitja de niló, unes tisores i una mica de cinta americana o de cinta d’electricista. Tal com us mostro a la figura només heu de tallar la botella per la meitat i fer un forat el més gran possible a la base (2). Un cop teniu això, poseu la mitja entre els dos trossos de botella i fixeu-la amb la cinta americana (3). Finalment, s’han de fer uns foradets a la base de la botella per lligar-hi una corda per poder arrossegar la vostra xarxa (3). Per facilitar que la xarxa s’enfonsi va bé lligar un pes a la corda (3). El pes pot ser una ampolla més petita plena de sorra, o si teniu un plom gran. Un cop hàgiu fet la vostra pesca, només cal que obriu el tap de la botella per recollir el zooplàncton en una galleda o pot gros (4).

Una versió una mica més sofisticada, però també força senzilla de fer una xarxa de plàncton, la trobareu en aquest vídeo del nostre canal de YouTube: Zooplankton Ecology Group, ICM. En aquest canal també podreu veure un munt de vídeos de criatures planctòniques, siguin unicel·lulars o pluricel·lulars, que hem anat recopilant els darrers anys.

Molta sort amb la pesca!

screenshot_2023-07-04_at_15.01.08.png

Passos a seguir per confeccionar una xarxa de plàncton casolana. Dibuix Albert Calbet