TEMES

Per què ens atrauen els volcans?

De tots els processos naturals que podem observar, els volcans són, de ben segur, un dels que més desperten la nostra curiositat i interès. Per què?

Segur que tothom recorda haver vist imatges espectaculars d’erupcions volcàniques i de paisatges on els volcans, encara que apagats o adormits, en són els protagonistes. De fet, en els darrers temps, el turisme de natura ha incrementat molt considerablement les destinacions on es poden recórrer itineraris que permeten observar de prop aquestes meravelles de la natura. Llocs com les Canàries, les Açores, Sicília, Stromboli, Costa Rica, Indonèsia, les Filipines, el Japó, Islàndia, Nova Zelanda o Tanzània s’estan convertint en destinacions comunes de persones interessades a veure aquests monstres geològics, a més de les altres belleses que aquests llocs tenen i que criden  la nostra atenció.

bardarbunga2014_5038.jpg
Erupció del volcá Bardarbunga, Islandia (2015)

Veure un volcà en erupció i sentir com es mou el seu interior sota els nostres peus és una sensació inoblidable que ens fa adonar que el nostre és un planeta viu, però del qual encara sabem ben poca cosa. L’espectacle majestuós que representa veure sortir la lava des de la boca d’un volcà no és res comparable amb el que significa per als experts aquest procés de veure com roca fosa, que s’ha format a profunditats de desenes o centenars de quilòmetres, ara surt a la superfície terrestre. 

Els volcans, juntament amb els terratrèmols, constitueixen la manifestació més visible de l’alliberament d’energia del nostre planeta. Una gran part d’aquesta energia s’inverteix a fer moure les plaques tectòniques que formen la part més externa de la Terra sòlida, i és a causa d'aquest moviment, i en particular de la interacció d’unes plaques amb les altres, que es produeixen els terratrèmols i els volcans.

Ara bé, tot i aquest interès creixent, continuem sabent ben poc sobre com es formen els volcans, sobre el perquè de la seva existència, sobre els perills que comporten, i els beneficis que representen per a nosaltres. Poca gent sap que sense els volcans no hi hauria ni atmosfera ni vida sobre la Terra, que no tindríem molta de l’energia geotèrmica que utilitzem avui en dia, ni que les grans erupcions volcàniques, tot i ser molt poc freqüents, poden colpejar-nos tan fort que poden provocar canvis atmosfèrics a escala global.

Explicar com s’originen i com funcionen els volcans no és una tasca senzilla perquè són el producte de processos geològics complexos lligats a la geodinàmica del nostre planeta i a la seva energia interna, que és, en definitiva, la responsable de tots aquests processos i de la transformació constant que el nostre planeta experimenta, encara que sigui a una escala de temps sovint imperceptible per a l’ull humà.

Seria bo, doncs, que la propera vegada que ens plantem davant d’un volcà, a més d’observar la seva bellesa com a paisatge, també siguem conscients de què significa i de tot allò que representa per a la zona on es troba i, en general, per entendre millor el planeta en el qual vivim i que, per tant, cal que conservem.

Per tal d’entendre aquests fenòmens geològics, avui comencem aquest blog en el qual intentarem respondre a la vostra curiositat envers els volcans, donar informació general sobre aquests elements de la naturalesa, i comentar notícies d’actualitat sobre la seva activitat que, malauradament, també ens colpeja de tant en tant.

Contacta amb Divulcat