TEMES

Solstici

El dia 21 de juny entrem a l'estiu astronòmic, és el dia del solstici d'estiu

La tarda del proper dia 21 de juny de 2019 entrarem de nou a l’estiu astronòmic, serà just sis minuts abans de les sis de la tarda. En aquell moment es produeix el que s’anomena el solstici d’estiu a l’hemisferi nord o solstici de juny.

La paraula solstici procedeix de solstitium (sol sistere) que es podria traduir per “el Sol quiet” o “el Sol s’atura”. Què vol dir que “el Sol s’atura”? L’ús del terme ve determinat pel fet que al llarg de l’any el Sol es pot observar més o menys alt en l’horitzó i un solstici es produeix el dia que el Sol està més “alt” o més “baix” respecte de la posició del cel que anomenem equador celeste. Per tant “s’atura” en el seu viatge perquè arriba a aquest punt més alt/baix i després canvia de sentit en el seu recorregut.

En latituds mitjanes del planeta Terra, com la nostra, això es tradueix directament en el fet que el dia del solstici d’estiu és el dia en què el Sol circula més alt pel cel i el d’hivern, el dia que realitza la trajectòria més baixa. També directament això implica que el dia del solstici d’estiu sigui el dia més llarg de l’any (i el d’hivern, el més curt) i les nits, lògicament, el contrari.

north_season.jpg
Recreació de la posició de la Terra en òrbita al voltant del Sol / Font: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:North_season.jpg

L’explicació física d’això la trobem partint del fet que la Terra dona voltes al voltant del Sol amb un període d’una mica més de 365 dies, un any. A més, de girar sobre ella mateixa cada 24 hores, la rotació, amb una certa inclinació (uns vint-i-tres graus i mig) respecte de la seva translació. Per tant, la Terra gira tombada i segons en quina posició de l’òrbita ens trobem que estarà més (o menys) encarada cap al Sol. El dia del solstici de juny l’hemisferi nord de la Terra es troba el més ben encarat cap al Sol, mentre que al solstici de desembre és l’hemisferi sud el que queda ben encarat. Pel mig dues posicions d’equilibri, els equinoccis, on ambdós hemisferis es troben igual d’encarats.

El Sol, el dia 21, sortirà a Catalunya gairebé pel nord-est i s’amagarà per gairebé el nord-oest, fent un recorregut molt llarg pel cel i passant pel seu punt més alt quan creui el sud al migdia. De fet, tot i que a cada localitat és una mica diferent, podem afirmar que a Catalunya la durada del dia serà d’unes 15 hores i la nit d'unes 9 hores. Mentre que a l’hivern aquestes xifres canvien, i el dia del solstici de desembre, el Sol està damunt de l’horitzó només unes 9 hores i per sota unes 15 hores.

Sabies que...?

El dia del solstici de juny és el dia de l’any on a més llocs de l’hemisferi nord es produeix el fenomen del Sol de mitjanit. Degut al fet que el nostre hemisferi està tan encarat cap al Sol hi ha llocs on no s’amaga en 24 hores, són totes aquelles zones entre el cercle polar àrtic i el pol nord. Com més cap al nord, més dies succeeix el fenomen fins als sis mesos de dia perpetu (i sis mesos de nit a l’hivern) de la posició del pol nord. De forma simètrica succeeix al desembre amb el sol de mitjanit de l’hemisferi sud.

Nota: Una versió inicial d'aquest article va ser publicada al suplement de ‘Lectura’, diari Segre (16 de juny de 2019): https://www.segre.com/noticies/lectura/seccions/univers/2019/06/16/solstici_79203_2626.html

Contacta amb Divulcat