TEMES

Una casa a l'espai

Projectes en comú o una nova cursa espacial?

En les darreres setmanes, hem sentit a parlar del nou projecte d’estació espacial xinesa. El motiu de parlar-ne no és precisament per la bona praxi del projecte xinès, sinó per la caiguda descontrolada a la Terra d’un dels propulsors que va portar les primeres peces d’aquesta estació a l’espai.

Però, què és una estació espacial? Segurament hem sentit molts cops parlar de l’Estació Espacial Internacional, o ISS, en les sigles en anglès. Doncs, una estació espacial no deixa de ser una casa a l’espai, una mena de base d’exploració. Si en el passat la humanitat creava colònies quan s’expandia a nous territoris, en el cas de l’espai l’estratègia és la creació d’estacions espacials.

Un cop superats els anys 60 i 70 de posar éssers humans a l’espai primer i arribar a la Lluna després, un dels objectius que es va plantejar era tenir una base permanent a l’espai. D’aquesta manera poder fer-hi estades més llargues per part d’astronautes que permetessin realitzar experiments i recerca en bones condicions d’habitabilitat.

Les cases espacials pioneres van ser principalment les derivades del projecte soviètic Saliut, que va constar de nou estacions operatives successivament entre 1971 i mitjan anys 80, mentre que per la seva banda els americans van desenvolupar el projecte Skylab també a principis dels anys 70 però sense continuïtat. 

Realment la primera gran estació espacial va ser la popular soviètica Mir, que significa món i pau en rus, la qual va ser una evolució de la vuitena estació del projecte Saliut i que va ser concebuda com un element modular, de manera que va permetre ser un gran referent des de l’any 1986 fins a la seva fi el 2001. De fet, la Mir va tenir la seva gran esplendor quan la guerra freda va acabar i la col·laboració entre exsoviètics i americans va arribar al punt àlgid el 1995, quan el transbordador nord-americà Discovery s’acoblava per primer cop a la Mir, llavors ja de titularitat russa amb la Unió Soviètica desapareguda.

La col·laboració entre Rússia, els EUA i Europa a la Mir ja formava part d’una estratègia conjunta de col·laboració a gran escala, la cursa espacial havia acabat i la humanitat, de manera conjunta, posava en marxa l’Estació Espacial Internacional amb la primera tripulació a finals de l’any 2000. Ara bé, amb la irrupció de les noves potències, com la Xina, potser es reobrirà una nova cursa espacial?

Sabies que...?

La vida a l’espai i les històries de les missions tripulades a les estacions espacials internacionals estan plenes d’anècdotes, de fet qualsevol element quotidià a l’espai esdevé anècdota. Ara bé, un dels fets més peculiars és el de Serguei Krikaliov i Aleksandr Volkov, coneguts com els darrers ciutadans soviètics, ja que mentre eren a l’estació Mir a finals de 1991 es va produir la caiguda de l'URSS. De manera que van tornar el març de 1992 a un país diferent del que era quan n'havien marxat.

Nota: 

Una versió inicial d'aquest article va ser publicada al suplement "Lectura" del diari Segre (30 de maig de 2021): https://www.segre.com/noticies/lectura/seccions/univers/2021/05/30/una_casa_l_espai_136326_2626.html

Contacta amb Divulcat