TEMES

Geolodía 2020 – Barcelona: “Mira el que trepitjaves”

Una oportunitat de divulgar la geologia des de casa

Geolodía20 és una activitat organitzada per la Sociedad Geológica de España (SGE) i l'Asociación Española para la Enseñanza de las Ciencias (AEPECT), amb el patrocini de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT), l'Instituto Geológico y Minero de España (IGME) i la International Association of Sedimentologists (IAS). Aquesta activitat se celebra el segon cap de setmana de maig amb una activitat geològica per a cada província.

Ja fa quinze anys que va començar la iniciativa del Geolodía, en un inici al Parque Geológico de Aliaga (Terol). Posteriorment, el 2009, es van afegir sis províncies més a aquesta iniciativa. Actualment, són totes les províncies a escala estatal i Andorra les que fan una activitat divulgativa en geologia i ciències de la Terra.

Degut a la pandèmia provocada per la Covid-19, el passat 9 de maig de 2020, l’activitat organitzada a la província de Barcelona va ser un viatge virtual al fons marí de l’Eocè d’Osona, amb roques d’uns 37 milions d’anys. L’itinerari proposat era des del mas de Serratosa fins a l’ermita de Sant Martí Xic (les Masies de Voltregà).

Si la situació es normalitza, el proper any 2021, es farà l’excursió presencialment tenint en compte l’aforament i les indicacions de les autoritats sanitàries.

Context de la sortida

L’aixecament dels Pirineus i de les Serralades Costaneres Catalanes, des de finals del Cretaci i durant tot l’Eocè, va tenir un paper fonamental en la història geològica de la Catalunya central. La creació de relleu va generar una conca d’avantpaís que es va estar inundada pel mar la major part del temps. Aquest mar estava connectat amb l'oceà Atlàntic pel golf de Biscaia i, en algunes èpoques, també amb l’oceà Tetis, l’actual mar Mediterrani. Posteriorment, quan els Pirineus van esdevenir una barrera degut al seu creixement, el mar va quedar confinat i es va anar evaporant deixant un registre de sals que tenen el seu màxim exponent a la zona de Cardona i Súria.

Aquest itinerari es durà a terme el proper 2021 pels materials marins que van omplir la conca de l’Ebre durant l’Eocè. Concretament, els materials de l’itinerari tenen una edat de 37,4 a 35,3 milions d’anys.

4.jpg
Fòssils de l'Eocè d’Osona, provinents de la zona per on es realitza l'itinerari. D'esquerra a dreta, bivalve de dimensions considerables; costella de sireni, un mamífer marí present habitualment als sediments marins de la zona; i exemplar de fòssil de cranc / Fotografia: Jordi Vilà

Mitjançant l’observació de fòssils i estructures sedimentàries, es farà la reconstrucció paleoambiental i, a més gran escala, mitjançant la vista del paisatge, la reconstrucció paleogeogràfica.

L’itinerari s’iniciarà en una zona de materials marins profunds i s’acabarà en una zona de materials on la influència de l’onatge és evident.

Amb aquesta activitat divulgativa adaptada a tots els públics, es pretén elevar el valor del patrimoni geològic català i fomentar-ne el respecte.

Podeu veure els vídeos i descarregar la guia gratuïta d’aquesta sortida al web de Geolodía i de Geòleg.CAT. També podeu consultar els vídeos de totes les províncies que l'han pogut fer i descarregar totes les guies de les sortides que es duien a terme al web de Geolodía.

Coordinació i organització de l'activitat

L’activitat està coordinada per la Sociedad Geológica de España (SGE) i organitzada per Geòleg.CAT (Jordi Vilà i Íngrit Soriguera) amb la col·laboració en l'àmbit estatal de:

Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT)

Asociación Española para la Enseñanza de las Ciencias (AEPECT)

Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC)

Patrocinadors Geolodía

Instituto Geológico y Minero de España (IGME)

International Association of Sedimentologists (IAS)

Repsol

Asociación de Geólogos y Geofísicos Españoles del Petróleo

Minersa

Col·laboradors a Geolodía20 de Barcelona 

Grup de Naturalistes d’Osona (GNO)

Universitat de Vic (UVic)

Universitat de Barcelona (UB)

Divulcat

Osona Turisme

Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM)

Museu del Ter

Corredoria d’Assegurances Vilà

Ajuntament de les Masies de Voltregà

Contacta amb Divulcat