OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

Xèrica

SinònimJérica
SinònimJérica
Armes dels Xèrica (línia del Casal de Barcelona)
genealogia geneal
Família de l’alta noblesa del Regne de València, fundada per Jaume Peres o Jaume (I) de Xèrica, fill del rei Jaume I i de Teresa Gil de Vidaure.

Prengué el nom de la baronia de Xèrica, que el rei creà per a ell. El succeí el seu fill Jaume de Xèrica i Álvarez de Azagra, que es casà (1298) amb Beatriu de Lloria i Lancia, baronessa de Cocentaina i senyora d’altres feus dels Lloria. Foren pares de Jaume de Xèrica i de Lloria, de Maria de Xèrica, d'Alfons Roger de Lloria, de Beatriu de Xèrica i de Lloria, dita Beatriu de Lloria, muller del noble andalús Pedro Ponce de León, senyor de Marchena, els descendents dels quals es cognomenaren

Els Xèrica (línia del Casal de Barcelona)
©
Ponce de León-Lloria, i de Pere de Xèrica i de Lloria, el qual només deixà filles i un fill natural, Joan Alfons de Xèrica, a qui el rei donà (1364) injustament la baronia de Cocentaina. Aquesta donació fou renovada (1366) a favor de la seva germana, Beatriu de Xèrica i d’Arborea, que la cedí a la seva tia, la senyora de Marchena (1372). Una neta d’aquesta senyora, María Ponce de León-Lloria, pledejà per la baronia amb la reina Violant, la qual al·legava drets per la confiscació que n’havia fet el rei Joan I; malgrat que la sentència fos favorable a Maria, la reina acabà adquirint-la per altres vies legals.

Col·laboració: 
AFE

Llegir més...