Patti Smith

(Chicago, 30 de desembre de 1946)

Cantant, poetessa i compositora de rock nord-americana.

Interrompé els estudis a setze anys i treballà en la cadena d’una fàbrica. Embarassada a divuit, donà el seu fill en adopció, treballà en feines diverses i el 1967 anà a Nova York, on treballà en diferents ocupacions i esdevingué companya i amant del fotògraf Robert Mapplethorpe.

Després d’una estada a París retornà a Nova York, on freqüentà els ambients underground i començà a col·laborar amb el dramaturg Sam Shepard, actuà en obres teatrals, féu recitals de poesia, interpretà cançons, escriví i publicà reculls de poemes i prosa poètica molt influïts per Arthur Rimbaud, William Blake i el moviment beat , especialment Allen Ginsberg, i escriví crítiques de rock, activitats sempre associades a una estètica experimental i a una imatge idiosincràtica i equívoca.

El 1974 començà a enregistrar acompanyada dels seus grups i amb la publicació del seu primer disc, Horse (1975), es convertí en una de les principals representants del rock alternatiu o punk-rock, i n'ha restat com una de les grans icones després de l’eclipsi d’aquest moviment, a l’inici dels anys vuitanta, per la seva creativitat i el seu inconformisme. Ha col·laborat amb primeres figures com ara Bruce Springsteen.

L’any 2007, amb motiu de l’exposició “Made in Catalunya” a Nova York, amb Lou Reed i Laurie Anderson recità versions a l’anglès de poetes catalans.

Receptora d’un gran nombre de guardons, el seu llibre Just Kids, en què narra la seva vida amb Mapplethorpe, fou guardonat amb el National Book Award (2010) i el 2011 compartí amb el quartet de corda Kronos el premi Polar de Música. Aquest mateix any rebé el premi Christa Leem del col·lectiu progressista barceloní Un dels nostres.

Discografia

Llibres (poemes i prosa poètica i obra gràfica llevat que s’indiqui altrament)