i Josep Bargalló i Valls | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques
Gran enciclopèdia catalana

Josep Bargalló i Valls

Política
Josep Bargalló
gencat.cat
ciències polítiques polít
Polític i filòleg.
Torredembarra, Tarragonès, 3 de octubre de 1958

Començà la seva activitat professional treballant en l’ensenyament públic i en el camp editorial. Autor de Manual de mètrica i versificació catalanes (1991), durant la transició inicià la seva trajectòria política a l’Assemblea de Catalunya i com a militant del PSUC, el PSAN i, posteriorment, Nacionalistes d’Esquerra. El 1992 fou elegit diputat al Parlament com a independent dins les llistes d’Esquerra Republicana de Catalunya, i ho fou successivament fins el 2003, any en què abandonà el legislatiu català. Ingressà en el partit republicà el 1995 i entrà a formar part del denominat “clan de l’avellana”, format per dirigents de les comarques tarragonines pròxims a Josep-Lluís Carod-Rovira.

Aquell mateix any s’incorporà a la política municipal de Torredembarra, primer com a regidor i posteriorment com a tinent d’alcalde. El desembre del 2003 es feu càrrec de la Conselleria d’Ensenyament en el govern de Pasqual Maragall. Al febrer de l’any següent, després de la crisi de l’executiu tripartit arran d’una entrevista de Carod amb la direcció d’ETA, rellevà el líder d’ERC en el càrrec de conseller en cap, posteriorment dit conseller primer.

Cessà en el càrrec el maig del 2006, arran de la negativa d’ERC de ratificar el nou Estatut de Catalunya en el referèndum del 2006, que comportà la destitució dels sis consellers d’aquest partit per part del president de la Generalitat. Al desembre substituí Emili Manzano al capdavant de l’Institut Ramon Llull, i des d’aquest càrrec tingué una participació destacada en l’organització de la representació de Catalunya com a invitada d’honor a la Fira del Llibre de Frankfurt del 2007. El gener del 2011 fou rellevat en el càrrec per Vicenç Villatoro. El juny del 2018 assumí el càrrec de conseller d’Ensenyament en el govern de la Generalitat de Catalunya presidit per Joaquim Torra.

Col·laboració: 
LBF
Data de revisió: 
2018-06-01
Llegir més...