i Llei i Justícia | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques
Gran enciclopèdia catalana

Llei i Justícia

Prawo i Sprawiedliwość; PiS
Prawo i Sprawiedliwość; PiS
ciències polítiques polít
Partit polític polonès.

Té l’origen en la descomposició d’Acció Electoral Solidària (AWS, en les sigles en polonès), el partit creat el 1997 vinculat a Solidarność, organització opositora que féu caure el govern comunista el 1989. L’AWS governà en 1997-2001, i aquest darrer any, liderats pels germans Kaczyński, els sectors més conservadors crearen el PiS. El setembre i l’octubre del 2005 el partit guanyà les eleccions legislatives i presidencials, respectivament, i Jarosłav (president del partit des del 2003) i Lech Kaczyński esdevingueren primer ministre i president, respectivament.

En assolir el govern els liberals de la Plataforma Cívica (2007), el nou primer ministre, Donald Tusk, mantingué unes difícils relacions amb el president Lech Kaczyński. Després de la mort d’aquest (2010), el partit perdé les eleccions presidencials i passà a l’oposició. El PiS tornà a la presidència i al govern en les eleccions del 2015, en què obtingué la primera majoria absoluta a Polònia des del restabliment de la democràcia. Andrzej Duda esdevingué president i Beata Szidło primera ministra del govern, tot i que l’home fort del partit continuava sent Jarosłav Kaczyński.

El PiS ha mostrat des de l’origen un anticomunisme i un nacionalisme manifestos, i en ocasions desafiants, una acusada identificació amb el catolicisme, especialment el més conservador i, en política exterior, una oberta hostilitat a Rússia. Quant a les relacions amb la Unió Europea, n’ha combatut aspectes de la integració política (crítiques matisades per la condició de Polònia com a receptor net d’ajuts) i, especialment, la política d’acollida de refugiats. Des del 2015, algunes de les reformes impulsades pel govern del PiS, com el sistema de nomenament dels membres del Tribunal Constitucional i dels caps dels mitjans públics, han estat qualificades d’antidemocràtiques i motiu de grans mobilitzacions en contra.

Data de revisió: 
2017-01-27
Llegir més...