El domini càrstic

Mapa del carst dels Països Catalans, on s’han destacat les diferents litologies, les àrees de descàrrega i submarina en els carsts litorals, i també la localització de les unitats més interessants.

Carto-Tec, original dels autors.

El carst presenta als Països Catalans una gran diversitat, que és determinada per les característiques litostructurals, geogràfiques, orogràfiques i climàtiques. Efectivament, si analitzem l’aspecte hidrològic dels carsts actuals des de les zones litorals (Garraf) fins a les muntanyes (Pirineus, Vall d’Aran), es constata fàcilment l’existència d’un gradient de condicions orogràfiques, climàtiques i bioclimàtiques lligat al diferent comportament hidrològic d’aquests sistemes; igualment, el context geodinàmic ha estat i és un factor important en l’establiment dels potencials de carstificació. D’altra banda, la presència de molasses de composició en bona part carbonatada ha facilitat el desenvolupament d’un carst de conglomerats i gresos d’un interès i originalitat privilegiats (Sant Llorenç del Munt, Montserrat, l’Espluga de Francolí, etc.). Cal afegir encara el carst salí de la muntanya de sal de Cardona i el carst de guixos (Vallada, Borredà, Garrotxa, etc.).

El modelat càrstic

El medi càrstic ofereix un tipus de paisatge particular i original, relacionat amb materials solubles, sobretot de composició calcària i/o dolomítica. El nom de la regió de kras, o Karst, als Alps Dinàrics (Trieste, Iugoslàvia), el seu prototipus, ha donat lloc a la denominació de karst o carst que hom utilitza per a designar totes les regions carbonàtiques en les quals es donen fenòmens de dissolució de les roques per l'aigua, que modelen un paisatge característic superficial, l'exocarst, i les cavitats subterrànies, l'endocarst.

Distribució mundial dels sistemes càrstics. El domini càrstic és present en tot el nostre planeta, des dels cercles polars fins a l’equador, de les plataformes litorals transgredides per mars i oceans a l’alta muntanya calcària. La distribució de les regions càrstiques s’inscriu dins les grans extensions de roques carbonàtiques de totes les eres geològiques, que ocupen entre un 10 i un 15% de la superfície dels continents, i els afloraments de roques evaporítiques hipersolubles (guixos i sals). Noteu, en el mapa, que hi ha una clara coincidència de les grans regions càrstiques del planeta amb les àrees de plegaments alpins, encara que altres regions se situen en àrees de deformacions antigues (caledonianes, hercinianes i apalatxianes) o en escuts precambrians i cambrians.

Carto-Tec, a partir d’originals de Balazs.

En aquesta síntesi general sobre el carst hom en tracta els aspectes descriptius generals i els exemples més rellevants dels Països Catalans, tant pel seu modelat com per les seves manifestacions hidrològiques. L'anàlisi del medi càrstic es basa en la visió global que facilita l'aproximació sistèmica a partir de l'estudi experimental de la circulació subterrània. Les consideracions que hom fa dels diferents sistemes parteixen dels conceptes de funcionament, estructura i evolució. Per a la descripció hom ha utilitzat la divisió de les grans unitats geològiques dels Països Catalans: els Pirineus, la Conca de l'Ebre, la Cadena Ibèrica, la Serralada Bètica, i ha tractat a part les illes Balears i les Pitiüses, per la seva especial condició. Hom destaca en cada sector allò de més singular o representatiu, malgrat el desigual coneixement de les nostres àrees càrstiques. A causa de la conservació de les formes que configuren el paisatge actual, de l'existència de conductes accessib les i de la dinàmica hidrològica actual del carst, hom ha centrat la descripció en els sistemes càrstics desenvolupats a partir del Miocè superior i, sobretot, els plioquaternaris.

A continuació es presenta la llista de les cavitats de recorregut més llarg i de més desnivell del món i dels Països Catalans. Hom ha indicat amb un asterisc (*) els sistemes càrstics en conglomerats, amb dos (**), en gresos, i amb tres (***), en guixos; la resta s’estableix en àrees calcàries. Cal tenir present, però, que les xifres que hom presenta en aquesta relació estan subjectes a canvis continuats gràcies als avenços de la prospecció espeleològica. Sovint s’han extrapolat les observacions obtingudes per exploració espeleològica a tot l’endocarst, quan en realitat la major part dels buits i conductes subterranis romanen inaccessibles a l’home. El reconeixement directe del món subterrani ha fornit elements fonamentals per a l’estudi de cavitats no funcionals i, fins i tot, ha permès l’accés a xarxes actives situades a la zona saturada, gràcies a l’ús d’escafandres i minisubmarins. Així s’han pogut valorar les dimensions que poden arribar a tenir alguns dels elements dels sistemes càrstics, com els conductes verticals de la zona d’infiltració o dels brolladors ascendents (valclusians), o bé els drens i els sistemes annexos de la zona saturada.

Cavitats del món i dels Països Catalans
DESNIVELLS MÀXIMS AL MÓN
-1602 m Xarxa Jean Bernard (Alps)
-1506 m Vjacheslav Pantjukhina (Caucas)
-1485 m Lamprechtsofen (Alps)
-1441 m Sistema del Trave (Picos de Europa)
-1408 m llaminako Ateeneko Leizea (Pirineus)
RECORREGUTS MÀXIMS AL MÓN
531.089 m Mammouth Cave (Kentucky)
165.000 m Optimisticeskaja (Ucraïna)
146.000 m Hòlloch (Alps)
130.897 m Jewel Cave (Dakota del Sud)
110.000 m Siebenhengste-Hohgant-Hòlensystem (Alps)
DESNIVELLS MÀXIMS ALS PAÏSOS CATALANS
327 m Cova Cuberes* (Pallars Jussà)
320 m Cigalera de l’Obaga de Baleran (Pallars Sobirà)
304 m Avenc de Sa Campana (Mallorca)
300 m Roc Paradet (Fenolleda)
294 m Avenc de la Bargadera (Vall d’Aran)
283 m Avenc CP-6 (Ports de Beseit)
235 m Sima Pilar (Safor)
215 m Cova del Serrat del Vent** (Osona)
209 m Avenc de l’Esquerrà (Garraf)
204 m Túnel dels Sumidors*** (Costera)
202 m Avenc Montserrat Ubach* (Solsonès)
195 m Avenc CP-1 (ports de Beseit)
RECORREGUTS MÀXIMS ALS PAÏSOS CATALANS
25000 m Cova Lachambre (Conflent)
16000 m Cova Fullà-Canaletes (Conflent)
13300 m Roc Paradet (Fenolleda)
12000 m Cova d’en Gorner (Conflent)
7500 m Cova Cuberes (Pallars Jussà)*
6000 m Cova de Fontrabiosa (Capcir)
4500 m Cova de l’Autopista (Safor)
4273 m Cova del Serrat del Vent** (Osona)
3590 m Cova de l’Espluga* (Conca de Barberà)
3265 m Cova de la Fou de Bor (Baixa Cerdanya)
2384 m Cova de Sant Josep (Plana Baixa)
2100 m Cova de les Meravelles (Plana Alta)
Dades elaborades pels autors a partir de fonts diverses; pel que fa a la llista mundial de cavitats, les dades han estat cedides per M. Bosch.

El coneixement del medi càrstic

La singularitat del paisatge càrstic ha deixat la seva empremta en la toponímia de les àrees afectades; la mateixa paraula «karst», corrupció germànica de «kras», es relaciona amb el radical «kar» o «kra» preindoeuropeu, que designa la roca nua.

Des d’una perspectiva científica, el carst, la seva hidrología i el món subterrani, han captat l’interès dels investigadors des del final del segle XIX i el començament del segle XX, especialment a partir dels treballs d’E.A. Martel. El coneixement del carst es planteja des de tres punts de vista diferents: el geogràfic o geomorfològic, l’espeleològic i l’hidrològic.

L’estudi del carst des d’un punt de vista geogràfic i geomorfològic s’ha limitat a la descripció de les formes i a la recerca dels factors que intervenen en els processos de carstificació (quantitat d’aigua, temperatura, producció de CO2). La descripció, de vegades molt detallada, del carst que han fet geògrafs i geomorfòlegs ha donat lloc a una terminologia paisatgística molt rica. Hom ha fet diversos intents de sistematitzar els diferents conceptes, sovint oblidant que el control de les formes superficials és efectuat per l’aqüífer, la seva unitat funcional i la jerarquia que aquesta imposa. Aquesta aproximació geogràfica ha portat a una classificació climàtica (carst mediterrani, tropical, de regions fredes, d’alta muntanya, etc.), sense considerar altres paràmetres.

El punt de vista espeleològic és forçosament limitat per la parcialitat de les observacions que hom pot fer dins les cavitats accessibles a l’home. L’antropocentrisme en què incorre porta a models simplistes, com el del riu subterrani, i a la negació de l’existència de reserves en el carst, o a la sobrevaloració dels factors geològics, oblidant que el potencial de carstificació no depèn de la geologia i que l’aigua no es desplaça perquè hi ha fissures o porositats sinó perquè hi ha un gradient hidràulic.

El punt de vista hidrogeològic, pel seu caràcter global, supera aquestes limitacions conceptuals; partint del paper essencial de la circulació hídrica, assenyala els mecanismes responsables de la carstificació: els processos químics de dissolució de la roca i el motor que forneix l’energia necessària (que en el carst clàssic és la gravetat). Per a poder superar els obstacles epistemològics anteriors, però, la hidrogeologia ha de partir de l’originalitat del carst com a aqüífer organitzat i elaborar lleis i esquemes propis, més enllà de la hidrogeologia clàssica, que desconeix fins i tot espeleològicament el carst i que intenta aplicar la llei de Darcy en un medi tan heterogeni com és l’aqüífer càrstic.

El modelat càrstic extern: l'exocarst

L’originalitat del carst s’expressa pel que fa tant al modelat com a la hidrología. Els dominis calcaris carstificats presenten un amorfologia molt característica, amb formes superficials i formes subterrànies pròpies, que configuren allò que hom ha anomenat el paisatge càrstic. Les formes exocàrstiques són un reflex en la superfície de la intensitat dels processos de dissolució que afecten el substrat rocós; sota terra, les complexes xarxes de conductes i buits, tant verticals com horitzontals, conformen l’endocarst.

Les dolines

Són depressions circulars del terreny, en forma d’embut (segons l’evolució dels processos poden esdevenir el·líptiques), a vegades amb fons pla, d’un diàmetre que pot ésser inferior a 1 m, però que generalment és decamètric, i arriba a superar fins i tot els 100 m. Les dolines es formen per dissolució, la qual pot actuar amb més intensitat a la zona interior o central, on hi ha més infiltració. De fet, es podrien definir com a formes a partir de les quals es produeix un fenomen intens d’infiltració. La seva gènesi és afavorida per les característiques de la fracturació: la intersecció de diàclasis o l’existència d’un accident estructural important, o bé el contacte de materials impermeables i permeables, que poden produir un efecte concentrador de les aigües, augmentant la capacitat de dissolució. Les dolines poden conservar el caràcter de formes tancades o bé evolucionar cap a formes obertes i comunicar-se cap a l’interior amb un avenc; la connexió amb un avenc indica, doncs, un grau més avançat del procés de dolinització. Les dolines apareixen generalment en substrat calcari, però si els materials calcaris que es carstifiquen són coberts de sediments al·luvials o fluvials, el modelat extern de la dolina pot aparèixer en aquests materials, sota l’efecte del drenatge que es produeix per sota; això rep el nom de carst cobert, i en són bons exemples les dolines de la vall de Liat, a la Vall d’Aran, i les de la formació al·luvial quaternària de la Mata, a l’Espluga de Francolí.

Les uvales

Es tracta de depressions allargades o el·líptiques originades per la conjunció de dues o més dolines, com a conseqüència de l’avenç del procés de dolinització. Són freqüents, doncs, en els camps de dolines.

Els poliés

Els poliés («polje» en la llengua eslovena original) són formes superficials de gran extensió, allargades segons accidents tectònics d’una certa significació (depressions tectòniques, falles o conjunts de falles), que tenen un paper molt important en l’alimentació hídrica del carst. Els més extensos coneguts a

Europa són els dels Alps Diràrics, que fan de 2 a 400 km2 de superfície, entre 2 i 60 km de llargada i entre 1 i 10 km d’amplada. Solen tenir el fons pla i reblert de sediments, d’on emergeixen illots de roca, els hums, fortament carstificats i travessats per cavitats mancades d’activitat hidrològica.

L’origen dels poliés pot ésser per conjunció de dolines i uvales (i, en aquest cas, les zones interdolinars constitueixen els hums), o bé per carstificació generalitzada d’un domini estructural important, com per exemple una fossa tectònica. A les planes dels poliés hi ha formes obertes del carst (ponors, cavitats per on s’escolen les aigües dels rius que travessen els poliés) o que poden actuar indistintament com a engolidors i brolladors, segons l’estat del sistema.

El «lapiaz» o rascler

El «lapiaz» o rascler és la morfologia superficial característica del domini càrstic, que, en conjunt, presenta tota una varietat d'embarrancaments, depressions, olles, etc., de dimensions molt variades. La seva gènesi respon a la dissolució de les calcàries sota una cobertora de sòl, o bé senzillament a l’acció de les aigües de pluja sobre la superfície.

El modelat càrstic subterrani: l’endocarst

El modelat profund del carst és caracteritzat per formes de geometria i dimensions ben contrastades. Des de la superfície cap a les zones profundes d’un sitema càrstic, i fins a la zona de descàrrega, es desenvolupen xarxes de conductes o cavitats de dimensions variables; les d’ordre mètric i obertes a l’exterior són accessibles a l’home i, per tant, explorables, però hi ha una gran quantitat de petits conductes i cavitats no explorables, espais de carstificació poc desenvolupada, que això no obstant són importants en el funcionament del carst. De fet, la porositat que hom pot calcular a partir dels conductes explorables del carst és només del 0,2%, mentre que la porositat total és d’entre el 10 i el 15%. D’altra banda, hi ha grans cavitats o buits càrstics (de vegades d’1 hm3 o més) que cauen fora dels conductes actius de drenatge (reserves o sistemes annexos) però tenen una gran significació hidrològica, tot i no ésser generalment accessibles a l’observació directa.

L’observació directa permet de diferenciar dos grans tipus de formes subterrànies, l’avenc i la cova. Els avencs constitueixen conductes o cavitats de desenvolupament vertical, subvertical o de vegades inclinat, i generalment estan ben comunicats amb l’exterior, des d’on s’hi pot accedir, i es localitzen superficialment dins el context definit per la conca d’alimentació del carst, en la zona no saturada. Les coves són formades per conductes o galeries horitzontals, subhoritzontals o de vegades inclinats, i caracteritzen les parts més profundes del carst, generalment en la zona inundada o saturada, i també dins l’espai de fluctuació de la superfície piezomètrica. Els límits entre el concepte d’avenc i de cova són imprecisos i, sovint es passa de l’un a l’altre sense solució de continuïtat. El conjunt de cavitats (avencs i coves) d’un massís càrstic, totes interconnectades, constitueix la denominada xarxa càrstica o xarxa espeleològica. Les xarxes càrstiques generalment corresponen a una paleostructura i a una carstificació multiepisòdica.

Coves i avenes, galeries i pous, constitueixen les formes d’erosió profunda del carst. Però a una escala més petita (per exemple, dins un mateix conducte), hi ha tota una sèrie de microformes de dissolució característiques del carst, com els rasclers de volta, pendants, les empremtes de corrent, etc., que permeten d’analitzar les condicions de la circulació subterrània i del paleoflux.

L’evolució d’un carst pot conduir a la inactivitat hidrològica de conductes i galeries; en aquesta nova situació, es creen condicions d’instal·lació d’un paleocarst i s’inicien els processos sedimentaris. Podem trobar-hi sediments de tres tipus: els dipòsits de transport, generalment de tipus fluvial (encara que es poden produir transports en massa, com colades de fang); els dipòsits formats per acumulació de blocs, com a resultat dels processos elàstics; i els precipitats químics o espeleotemes, que generalment són de composició calcítica i/o aragonítica.

La hidrologia càrstica

El carst com a medi hidrològic

Comparació de les característiques físiques dels diferents tipus d’aqüífers. El carst és un medi hidrogeològic altament singular, diferenciat dels medis granulars i fissurats, dels quals pot procedir per evolució, tot adquirint progressivament una estructura organitzada i molt heterogènia. L’esquema separa, a partir de les característiques de porositat i permeabilitat, l’aqüífer càrstic com un medi hidrològic discontinu no equiprobable.

Biopunt, a partir d’un original d’A. Mangin.

Síntesi dels diferents dominis càrstics, des del carst de muntanya al carst litoral, el carst binari i el carst monàdic, el carst calcari i el carst en conglomerats, el paleocarst i el carst actiu, i el modelat exterior i l’endocarst. Noteu la relació que hi ha entre la zona d’infiltració, les aportacions massives per pèrdues que sumeixen cursos superficials i la zona saturada; dins la zona saturada, els talls ens il·lustren sobre la connexió entre el dren, com una estructura transmissiva, i els sistemes annexos laterals, com a estructures capacitatives que poden lliurar o rebre aigües de l’eix de drenatge, segons l’estat del sistema. En el límit, la sorgència serà el punt de sortida on confluiran totes les aigües.

Albert Martínez.

La primera característica hidrològica de les calcàries i dolomies, substrat dels processos de carstificació, és la impermeabilitat o, en tot cas, la poca permeabilitat; en efecte, la permeabilitat generalment és poc important en les roques carbonàtiques (porositat d’alguns mil·lidarcys), exceptuant algunes roques com la creta o determinades dolomies; la fissuració originada per deformació de la roca, que introdueix un tipus de porositat secundària, generalment també és baixa (d’un 2%). Però la permeabilitat adquireix importància quan intervenen els processos de dissolució o carstificació (permeabilitat de 100 a 1000 darcys).

La porositat global de tipus càrstic en el conjunt del cos rocós s’avalua en un 10 o 15%, de manera que es pot afirmar que la permeabilitat de les roques calcàries és determinada pels processos de carstificació. Si es comparen les característiques de porositat i permeabilitat de diferents medis hidrogeològics (per exemple, el medi porós, el fissurat i el càrstic) es veu que, a qualsevol escala, el medi càrstic té una gran heterogeneïtat, determinada per l’existència de dos tipus d’estructures: drens i zones o blocs drenats; per tant, la llei de Darcy, que permet d’analitzar els medis porós i fissurat (medis que presenten homogeneïtat estadística), no s’adequa a les característiques del medi càrstic.

Hom pot interpretar la distribució de la permeabilitat en el carst de dues maneres; com una estructura regular de buits càrstics, o bé com una estructura jerarquitzada d’aquests buits, cosa que introdueix una idea d’organització; aquestes dues concepcions han configurat dues línies o tendències en la investigació hidrogeològica actual del carst: l’estructural i la funcional.

Esquema conceptual del funcionament dels sistemes càrstics. Hom hi distingeix dos subsistemes, que marquen la zonalitat vertical del carst: la zona d’infiltració o no saturada, i el carst inundat o zona saturada. A la part alta de la zona d’infiltració hi pot haver aqüífers epicàrstics. Dos tipus d’infiltració, una de ràpida i una altra de retardada, caracteritzen el subsistema d’infiltració. La zona saturada es caracteritza per una estructura altament transmissiva, el dren, i per altres de capacitatives, o de magatzem, que són els sistemes annexos, amb diferent grau de connexió amb l’eix de drenatge.

Biopunt, original dels autors a partir d’A. Mangin.

L’aproximació estructural considera que hi ha una estructura regular dels buits càrstics, i té un valor essencialment aplicat. Assimila el medi càrstic al medi fissurat i, per tant, el considera, a una certa escala, com un medi homogeni, al qual es poden aplicar les lleis fenomenològiques (llei de Darcy) de la hidràulica i els models numèrics, i s’introdueix el concepte d’equivalència i el de medi continu equivalent per a simular el funcionament de l’aqüífer. Els models utilitzats són del tipus malla, segons els quals l’aqüífer es pot compartimentar en malles elementals; per a cada malla es considera la permeabilitat, les condicions de potencials i les condicions dels límits. L’interès d’aquest model s’ha constatat en el cas concret de la font de la Valcluse, a França, i en el projecte de regularització de la font de l’Areuse (Suïssa), però no deixa d’haver-hi una certa contradicció entre els models de l’aproximació estructural i les observacions de camp; per exemple, en el model proposat per a la Valcluse es pressuposa l’existència de drens de 3 km d’amplada, cosa totalment allunyada de la realitat.

Anàlisi de sistemes en l’estudi del carst. A El funcionament i l’estructura dels sistemes càrstics s’aborden a partir de la utilització de models anomenats de caixa negra; en aquests models, el carst és l’operador que relaciona, amb un pas de temps, una entrada (funció d’entrada, f[E]), les precipitacions (simbolitzades en el dibuix com un hietograma), i una sortida (funció de sortida, f[S]), els cabals de les sorgències (simbolitzades en el dibuix pel seu histograma). B Resposta característica dels aqüífers càrstics, en dos casos ben diferents: en un sistema amb zona saturada ben desenvolupada (B’) i en un sistema amb zona saturada quasi inexistent (B"): B1 hidrograma (variabilitat del cabal de les fonts durant el cicle hidrològic), B2 correlograma (tractament estocàstic de l’hidrograma), B3 relació entre cabal i temperatura de l’aigua, B4 relació entre cabal i mineralització de l’aigua, B5 relació entre cabal i la deriva de fauna (nombre d’individus pertanyents a la microfauna aquàtica filtrats). En el cas de sistemes amb zona saturada ben desenvolupada, destaca l’amplitud de les crescudes, l’efecte memòria que assenyala el correlograma i la correlació positiva entre cabal, mineralització, temperatura i deriva faunística.

Biopunt, original dels autors.

L’aproximació funcional considera que hi ha una distribució irregular dels buits, és a dir, una estructura organitzada, jerarquitzada, d’aquests buits, i parteix de l’anàlisi de la circulació subterrània per a conèixer l’organització del sistema aqüífer. A través d’un enfocament sistèmic, considera la circulació des d’una òptica global, i tracta l’estructura de drenatge com una unitat de treball (sistema càrstic) definida per A. Maugin (1975) com «l’impluvi i l’aqüífer en el qual la circulació de l’aigua constitueix una unitat de drenatge»; aquesta definició interessa, indistintament, els sistemes monàdics i els binaris (anomenats abans autòctons i al·lòctons, respectivament). En els monàdics hi ha una identificació absoluta entre el concepte de sistema i el de l’aqüífer, mentre que en els binaris no hi ha aquesta superposició, i una part de la conca impermeable és drenada per l’aqüífer càrstic. L’anàlisi de sistemes aplicada al carst utilitza models de caixa negra en els quals la funció d’entrada és constituïda per les precipitacions, i la de sortida pels cabals de les sorgències del carst. Hom pot estudiar les respostes de les fonts càrstiques des d’un punt de vista pluridisciplinar (hidrodinàmica, hidrogeotèrmica, hidrogeoquímica i hidrobiològica) en el marc experimental, en un sistema càrstic degudament equipat per a fer un seguiment continu dels diferents paràmetres.

La referència més important a l’aproximació sistèmica, funcional i pluridisciplinar en la recerca del carst la trobem en els treballs d’A. Mangin i de l’equip del Laboratori Subterrani de Moulis (CNRS, França). Els seus treballs han aportat un esquema de la constitució del sistema en el qual distingeix les parts següents: l’impluvi no càrstic, la zona d’infiltració i la zona saturada. L’impluvi no càrstic correspon als escolaments superficials que tenen lloc en terrenys impermeables drenats per l’aqüífer. La zona d’infiltració té dos tipus de circulació: una de ràpida, a través de discontinuïtats majors, de vegades veritables drens verticals; i una altra, de tipus percolació, a través de discontinuïtats menors; a més, en aquesta zona hi ha un subsistema que fa la funció de magatzem, de reserves gens menyspreables, que forma l’anomenat aqüífer epicàrstic. La zona saturada mostra dos tipus d’estructures: d’una banda els conductes molt transmissius però poc capacitatius (drens), i les zones laterals amb funció de magatzem, amb molta capacitat però poc transmissives: els sistemes annexos, que poden ésser formats per grans cavitats o conjunts de cavitats de més d’1 hm3, i que fan de reserva de la zona saturada. Aquest model o esquema permet situar en un context dinàmic les formes exocàrstiques i endocàrstiques i facilita una interpretació global i rigorosa del seu origen. La infiltració lenta controla essencialment el desenvolupament de les formes superficials (dolines, rasclers) i la infiltració ràpida el desenvolupament de les subterrànies (drens). Les aigües d’infiltració ràpida són infrasaturades de carbonat, és a dir són agressives, i en conseqüència actuen com un vector que trasllada les condicions de dissolució superficial a les parts profundes del massís calcari.

A més a més incorporen CO2 en profunditat a partir del magatzem existent. Efectivament, s’ha pogut comprovar que hi ha un augment d’anhídrid carbònic en profunditat, a la zona no saturada i a la saturada. Aquest magatzem de CO2 el creen les aigües d’infiltració lenta a partir del flux difàsic (aire-aigua) que les caracteritza. En conclusió es pot afirmar que la recerca del carst com a aqüífer aporta un esquema molt interessant que permet resituar els elements morfològics, donant-los un nou significat més d’acord amb els processos que els caracteritzen i els originen. L’aplicació de l’anàlisi de sèries temporals a les respostes hidrodinàmiques (i a les precipitacions) ha permès establir una classificació dels sistemes càrstics.

El carst com a sistema obert: evolució del carst i el paleocarst

L’enfocament sistèmic permet referir tres conceptes fonamentals en la recerca de sistemes dinàmics: l’estructura, el funcionament i l’evolució. Així, es pot fer una caracterització del sistema càrstic a partir d’aquests tres conceptes. La carstificació és el procés responsable del desenvolupament de tot el sistema càrstic, creant una estructura organitzada dels buits. El sistema es pot definir des del punt de vista morfològic: és l’estructura del carst. La circulació de l’aigua constitueix l’aspecte hidrològic, és a dir expressa el funcionament del carst com a sistema aqüífer. L’energia responsable de la circulació d’aigua, i tanmateix del desenvolupament de la carstificació, es pot definir com a potencial de carstificació, que dirigeix i controla l’evolució del carst. L’energia implicada en qualsevol sistema és determinada per les condicions en el límit (gradient hidràulic) i pel potencial d’aigua i CO2; en aquest nivell retrobem les condicions generals per a la creació d’un carst: geològiques (macrostructura geològica), geomorfològiques (modelat preexistent) i climàtiques (precipitacions). Estructura, funcionament i evolució permeten de situar el paper que desenvolupen els diferents factors que intervenen en la carstificació.

Esquema de l’evolució d’un sistema càrstic. La carstificació és el procés fonamental de l’erosió al país calcari. A partir de la creació d’un potencial de carstificació es generen processos de dissolució de la roca carbonatada, lligats a la formació i l’evolució dels sistemes hidrològics. El motor de carstificació (en els carsts gravífics clàssics) és la càrrega hidràulica, que s’estableix a manera de diferència de potencial d’un circuit format entre el relleu superficial i el nivell de base. L’evolució dels processos de carstificació, i del modelat superficial i subterrani, dependrà de l’evolució d’aquest nivell de base, que correspon al nivell dels exutoris. Si aquest, tal com s’indica en la il·lustració, es va aprofundint per efectes de l’evolució geodinàmica, els sistemes hidrològics variaran els seus perfils longitudinals, deixaran segments inactius o penjats, i crearan noves xarxes més profundes. L’esglaonament de les sorgències (A, B, C) i les restes aïllades d’endocarsts no funcionals en són el resultat. Segons l’esquema proposat, els sistemes càrstics, com a sistemes oberts que són, evolucionen cap a sistemes aïllats (D). Aquestes condicions són les que presideixen l’establiment del paleocarst, cosa que produeix la desorganització de l’estructura de l’aqüífer càrstic i la degradació i el rebliment progressius del seu modelat.

Albert Martínez.

Els sistemes aqüífers càrstics són, doncs, sistemes oberts, que bescanvien energia i matèria amb el medi exterior. L’anàlisi teòrica del funcionament d’aquests sistemes s’ha de fer des del punt de vista de la termodinàmica dels processos irreversibles. L’entropia, funció d’estat del sistema, permet d’avaluar el seu grau d’ordre o de desordre. En els sistemes càrstics hi ha un flux d’entropia que compensa la producció interna, i dona com a resultat un balanç que es tradueix en una disminució d’entropia i, per tant, un augment d’ordre o organització. Aquests sistemes evolucionen lluny de l’equilibri i arriben a l’anomenat estat estacionari, que pressuposa la màxima carstificació possible per a un determinat potencial de carstificació; aquesta situació és el reflex d’una certa estabilitat del sistema o, si es vol, d’un cert equilibri entre funcionament i estructura. Si canvien les condicions que controlen la dinàmica d’un carst, per esdeveniments geològics o climàtics (modificant les condicions de funcionament i d’estabilitat) el carst deixa d’ésser un sistema obert i evoluciona cap a un sistema tancat, o cap un sistema aïllat, segons les condicions. Es defineixen així les condicions d’establiment del paleocarst. L’evolució cap a un sistema tancat es produeix quan hi ha un aixecament del nivell de base. Quan passa això hi ha una inundació generalitzada de l’estructura i es desenvolupa tot un conjunt de processos químics i sedimentològics: precipitació de carbonats (que genera espeleotemes); i formació de dipòsits argilosos i en algunes situacions de sedimentacions característicament fluvials, a base de graves, sorres i lutites, organitzades en seqüències granodecreixents pròpies d’unes condicions de disminució progressiva de l’energia del medi. L’evolució cap a un sistema aïllat es produeix quan hi ha un enfonsament del nivell de base. En aquest cas es desenvolupen processos de tipus mecànic (enfonsaments) o químic (precipitació de carbonats, amb formació d’espeleotemes) i, en algunes situacions, sedimentació de tipus fluvial, constituïda per graves, sorres i lutites però generalment sense granoclassificació. Els processos de sedimentació poden reblir totalment o quasi totalment l’estructura de buits del sistema càrstic, però si el rebliment és parcial, l’estructura conserva una part de la porositat que tenia a causa de la carstificació; aquestes condicions, en les quals pot haver-hi encara una bona comunicació amb l’exterior, permeten l’observació directa mitjançant l’exploració espeleològica.

El domini càrstic als Pirineus

La complexitat estructural dels Pirineus, juntament amb la seva configuració geomorfològica, tenen una importància molt gran per a l’establiment dels potencials de carstificació. L’absència de dades que permetin de configurar la història geomorfològica paleògena i neògena ens priva de conèixer les condicions del modelat previ al desenvolupament de la carstificació en la majoria dels exemples pirinencs. Els exemples de carst als Pirineus són nombrosos i és impossible de fer-ne un tractament exhaustiu. Per això, descriurem els més coneguts quant al seu modelat i funcionament.

La Vall d’Aran

El sistema hidrogeològic dels Güells del Joeu. Perfil geològic Aneto-güells del Joeu (a baix) i gràfics que mostren (a dalt) l’evolució temporal, al llarg del període de març de 1988 a desembre de 1990, de les variables hidroquímiques fonamentals.

Biopunt, original dels autors.

Tant des del punt de vista del modelat com de la dinàmica hidrològica, a la Vall d’Aran hi ha exemples de carst d’un interès extraordinari. Els més significatius són el sistema del Joèu, el sistema de Terme-Sescorjada (Liat) i el sistema format pel conjunt d’Aiguaire-Ruda-Estua.

El sistema hldrogeològic dels Güells del Joeu és un carst binari, amb una conca d’alimentació d’uns 48 km2, que conté el cim de l’Aneto i les glaceres del massís de la Maladeta. El nivell de base se situa, als güells del Joeu, a 1400 m, i l’altitud mitjana del sistema és de 2450 m; el 90% de la conca és pel damunt dels 2000 m. Es tracta, doncs, d’un carst d’alta muntanya, en un domini supraforestal alpí. El perfil, geològic Aneto-güells del Joeu mostra les característiques geològiques de la conca, en el contacte entre el batòlit granodiorític de la Maladeta i la seva aurèola metamòrfica, formada per les calcàries devonianes i les pelites, psamites i calcàries del Carbonífer al damunt. Els gràfics expressen l’evolució temporal, al llarg del període de març de 1988 a desembre de 1990, de les variables hidroquímiques fonamentals (∆pH, pCO2, HCO3 i SO4=) en relació al cabal (Q). L’hidrograma assenyala les puntes de cabal importants (superior als 9 m3/s, coincidents amb els períodes de fosa de neu), l’amplitud de les crescudes amb un clar caràcter estacional, les impulsions degudes a les pluges tardorals i els «estiatges» hivernals sota cobertora nival generalitzada; el volum de trànsit (volum d’aigua aportada pel sistema durant el cicle anual) pot ser superior als 90 hm3, i el volum de la zona saturada pot tenir valors d’uns 10 hm3. Pel que fa a la variabilitat hidroquímica, els bicarbonats i els sulfats evolucionen d’una manera anàloga, segons un model estacional molt marcat, i d’una manera oposada als cabals. Els valors sempre negatius d’increment del pH indiquen aigües sotasaturades, que només s’acosten a l’equilibri a l’hivern, durant l’esgotament. L’evolució del pCO2 és clarament estacional, amb màxims i mínims oposats a la corba de producció de CO2 als sòls, cosa que confirma altre cop el caràcter de l’aqüífer.

La carstificació en els güells del Joèu s’ha desenvolupat en els materials del Devonià. Es tracta d’un sistema de tipus binari, de configuració complexa, que constitueix l’exemple de captura càrstica més important de tota la Serralada Pirinenca. Trasvessa aigües de la conca de l’Éssera (mediterrània) a la de la Garona (atlàntica). La seva conca d’alimentació, d’uns 40 km2, implica l’alta vall de l’Éssera (amb les pèrdues dels forats d’Aigualluts i la Renclusa), la vall de l’Artiga de Lin (amb la pèrdua del forat de Coll de Tòro), i la vall del Nere (amb la pèrdua del llac Nere). L’alimentació és de tipus pluvionival, en la qual tenen una gran importància els volums d’aigua que entren per la fosa de neu durant els períodes de primavera i estiu. El modelat superficial es caracteritza per les depressions i els embuts lligats a les pèrdues esmentades, i per diversos camps de dolines; els camps de rascler hi són ben desenvolupats, i sovint tenen relació amb les depressions i les pèrdues més importants. Alguns carsts pretèrits, que conserven encara una certa funcionalitat, com per exemple, el de l’Escaleta (amb una xarxa de conductes d’uns 2 km), han quedat incorporats a la conca d’alimentació del sistema de güells del Joèu. La part de la conca d’alimentació que és drenada pel forat d’Aigualluts afecta l’Aneto i la seva gelera (la màxima altura dels Pirineus, amb 3404 m) i la drenada pel forat de la Renclusa, els cims de la Maladeta (amb 3308 m) i, tanmateix, la seva gelera. El caràcter binari d’aquest carst introdueix unes condicions molt favorables a la gènesi d’una xarxa endocàrstica de gran desenvolupament. Els güells del Joèu (1410 m), que actuen com a sorgència del sistema, evacuen cabals que oscil·len entre 0,25 i 15 m3/s. L’anàlisi matemàtica de l’hidrograma corresponent al cicle del 1988-89 permet d’avaluar un volum de trànsit d’uns 90 hm3 i un volum dinàmic d’uns 10 hm3.

El carst del güell de Sescorjada i la font de Terme, anomenat també de Liat, ja que drena les aigües d’aquest estany a través de l’Unhòla de Liat, és un carst de tipus binari, amb la conca d’alimentació (estany de Liat) de materials impermeables formats per les metapelites del Cambro-ordovicià; les calcàries que es carstifiquen són d’aquest mateix període. El modelat superficial té la seva expressió màxima en l’embut de l’Unhòla, els camps de dolines desenvolupats en materials quaternaris i les nombroses pèrdues i dolines situades en les calcàries cambro-ordovicianes. La conca, d’uns 15 km2, ocupa en part la capçalera de la vall de Salardú, i es produeix, a través de l’Unhòla, una captura que drena les aigües a les valls de Sescorjada i Barrados, on es localitzen les sorgències més importants del sistema: la font de la Pila o güell de Sescorjada i la font de Terme. El volum dinàmic del sistema és de 3 hm3.

El carst de la font d’Aiguaire o de Baqueira té unes característiques que contrasten amb els dos sistemes que acabem de descriure. El sistema és assimilable a un carst de tipus monàdic (els materials impermeables de la seva conca són poc significatius). La carstificació es produeix en els materials del Devonià. Hom calcula que la conca, no gaire ben delimitada, fa uns 14 km2. El modelat superficial es caracteritza per nombroses agrupacions de dolines i camps de rascler. La sorgència permanent és la font d’Aiguaire, de característiques hidrològiques força particulars, ja que té respostes hidrodinàmiques molt planes; els sobreeixidors són les fonts de Ruda.

El carst de la font d’Estua es desenvolupa a la capçalera del barranc de Tartés (tuca de Betrén, de 2514 m), a la vall de Valarties, on es localitza la font d’Estua (1500 m), que actua de sorgència del sistema. Els materials carstificats són del Devonià. La conca d’alimentació és de 3,9 km2, i conté materials impermeables de composició granítica. Constitueix un exemple de captura, i traspassa les aigües de la vall glacial de Tartés a la de Valarties. L’avenc de la Bargadera, amb 300 m de desnivell i 1 km de recorregut, és una forma pretèrita que hom pot relacionar amb aquest carst. El volum de la zona saturada és d’1 hm3 aproximadament.

Els grans massissos calcaris mesozoics sud-pirinencs

Les alineacions sud-pirinenques entre l’Éssera i el Segre, compartimentades pels diferentsrius, especialment les dues Nogueres, contenen interessants exemples de carstificació. Fora de la part situada en els conglomerats terciaris, que són tractats a part, hi ha un seguit de relleus calcaris cretacis, des del Turbo, Sant Gervàs, Boumort i les serres de Carreu, Prada, Sant Joan i Santa Fe, el Port del Compte i la serra del Verd, fins a l’enllaç amb el Cadí i la conca de l’alt Llobregat, amb altures compreses entre els 1800 i els 2400 m, amb un modelat càrstic desenvolupat especialment a les parts més altes (restes d’antigues plataformes carstificades, dissecades per l’erosió fluvial); en els vessants hi ha les restes de xarxes paleocàrstiques esglaonades, que mostren una evolució del carst en relació amb l’encaixonament de les artèries fluvials i l’excavació dels grans congostos de les Nogueres i del Segre. A les parts més baixes hi ha dispositius càrstics molt importants, que assenyalen el nivell de base en cada sector; destacarem les sorgències de Collegats, la font de Laó (Aramunt), el forat de Buli (a la capçalera del riu del Rialb), la font Bordonera (Organyà), les fonts del Cardener i les àrees de manantials de les valls de Lavansa i Aigua de Valls (Port del Compte i serra del Verd).

La serra del Montsec

El carst de la serra del Montsec és remarcable pel seu modelat endocàrstic, que conté unes 200 cavitats, entre coves i avencs, de les quals es destaquen algunes com el graller del Boixeguer (situat a 1345 m d’altura, amb un recorregut de 426 m i un desnivell de 156 m), el graller del Corralot (a 2560 m, amb un desnivell de 100 m) i el forat del Gel (a 1320 m, amb una boca de grans dimensions, de 10 m d’alçada per 40 d’amplada, un recorregut de 180 m i un desnivell de 75 m). En general, les formes espeleològiques del Montsec no permeten d’observar la morfologia original d’excavació, cosa que en general és una conseqüència de l’important desenvolupament dels processos clàstics. Es tracta de fenòmens molt evolucionats, que constitueixen una paleostructura càrstica. Alguns fenòmens presenten activitat hidrològica, com ara la cova de Brugal, que forma part d’un petit sistema hidrològic, d’extensió molt limitada. La descàrrega actual es fa en bona part a l’altura del tàlveg del Pallaresa, i en aquest sentit el forat de l’Or constitueix un sobreeixidor temporal (diversos m3/s), situat pocs metres per sobre del riu.

L’excavació dels congostos de Montrebei i Terradets ha condicionat els nivells de base del carst i la configuració d’una direcció de drenatge E-W, contràriament a la direcció N-S dels paleodrens de les parts altes del massís. A la zona del pantà de Canelles cal destacar la cova negra de Tragó, una interessant forma endocàrstica.

L’alta vall del Segre i la Cerdanya

La Cerdanya constitueix un domini estructural de distensió en el context de les estructures alpines pirinenques, cosa que deu haver tingut un paper important en el desenvolupament i l’evolució del carst en introduir uns potencials de carstificació que han estat renovats contínuament gràcies al moviment progressiu de les falles que limitaven la fossa durant els temps plioquaternaris. Diferentment del carst de l’alt Llobregat, aquí hi ha tot un conjunt de fenòmens endocàrstics que testimonien una carstificació pretèrita important; gairebé totes les cavitats conegudes es poden definir com a paleoestructures, entre les quals destaca la cova d’Annes, a Bellver de Cerdanya, que constitueix un exemple extraordinari de paleodren testimonial de la circulació pretèrita.

El carst de la fou de Bor, el més important que es coneix a la Cerdanya, amb diferents nivells de carstificació, se situa en les calcàries del Devonià. La seva conca, d’uns 10 km2, té límits molt imprecisos i s’estén des de les Penyes Altes del Moixeró fins als relleus de coll de Pendís. S’hi observen dolines de desenvolupament poc important, pèrdues d’alimentació per fosa de neu i altres de tipus difós, que infiltren les aigües dels torrents del grau de l’Ós i de la Pedra. Les parts més altes presenten petites sorgències probablement relacionades amb aqüífers de tipus epicàrstic. La forma endocàrstica més important que s’hi coneix és la cova de la fou de Bor, que té un recorregut de 3200 m i presenta dues parts: una galeria que mor a la zona inundada, la qual funciona com a sobreeixidor durant els episodis de crescuda, i una xarxa no funcional, d’una certa complexitat topogràfica, que correspon a una paleostructura; aquestes observacions permeten de definir el caràcter polifàsic de la carstificació. La sorgència permanent, coneguda amb el nom de font de la Fou, té uns cabals que oscil·len entre 0,05 i 2 m3/s; els sobreeixidors, la Tuta Freda i la Tuta dels Barrancs, situats a 15 i 16 m respectivament per damunt de la font permanent, poden evacuar cabals superiors als 2 m3/s.

L’alt Llobregat

A l’alt Llobregat cal assenyalar dues àrees càrstiques importants. La primera correspon al carst desenvolupat a les calcàries eocenes de la serra del Cadí, que té la seva manifestació hidrológica i el dispositiu de descàrrega principal a la sorgència de l’Adou de Bastareny (també anomenat fonts del Bastareny), al naixement del riu del mateix nom. La segona és el carst situat a les calcàries devonianes que abasten des del Puigllançada (2406 m) fins a la Pleta Roja (2031 m), la sorgència del qual són les fonts del Llobregat (a 1300 m d’altitud).

Hidrogrames de les fonts del Llobregat i de l’Adou de Bastareny, els fenòmens càrstics més rellevants de l’alt Llobregat. El gràfic dibuixa l’evolució dels cabals al llarg d’un any. Les dues sorgències se situen a més de 15 km l’una de l’altra, i a cotes de 1300 i 1070 m, respectivament. Destaca la simultaneïtat de respostes, marcades pels pics de Thidrograma, que són molt més alts i aguts a les fonts del Llobregat. Una diferència determinant d’aquest funcionament és el caràcter de sobreeixidor quasi permanent de l’Adou en relació a d’altres fonts permanents més baixes, situades en el mateix llit del Basta reny.

Carto-Tec, original dels autors amb dades de J. Ramoneda.

Del carst de l’Adou de Bastareny (serra del Cadí) se’n coneixen poc les característiques de la conca d’alimentació i del modelat superficial, si exceptuem alguns camps de rascler. El modelat endocàrstic també es coneix poc, sigui perquè no presenta formes obertes o perquè no ha estat localitzat; els únics conductes coneguts són els que desguassen a l’Adou. L’Adou drena una conca poc definida, que correspon a la part sud-oriental de la serra del Cadí. Se situa a 900 m d’altura, just al torrent de Murcurols. Les observacions hidrològiques ens indiquen una certa complexitat de la zona de descàrrega, en la qual l’Adou sembla que actua com un sobreeixidor («trop plein») de funcionament quasi permanent. En cicles hidrològics de fort estiatge, les fonts deixen de brollar, i hi ha un punt de descàrrega permanent, uns 200 m aigües avall. D’altra banda, hi ha un altre brollador important, el Bullidor de Sant Esteve (en crescuda, expulsa més d’1 m3/s), del qual no se sap si té relació amb la zona saturada del sistema.

Al carst de les fonts del Llobregat, el modelat exocàrstic és més visible: els embuts de dolina de la Tossa d’Alp, la morfologia general del pla d’Anyella i les pèrdues i els camps de rascler en són bons testimonis; en canvi, no s’hi coneixen formes endocàrstiques importants. Les fonts del Llobregat són el paradigma de les fonts càrstiques al Principat, i constitueixen l’aportació més important a la capçalera del Llobregat (cabals de 0,05 m3 a 3 o 4 m3/s). La conca fa uns 20 o 25 Km2, i el seu límit oriental se situa aproximadament en els relleus del pla d’Anyella, una part dels quals són drenats cap a la conca del Ter mitjançant diferents dispositius càrstics situats a la vall del Rigart; el límit occidental és difícil de precisar (hi ha qui el situa a la Tosa d’Alp). Aquest sistema presenta un cert grau de carstificació i una zona inundada de relativa importància (entre 5 i 10 hm3) i un volum de trànsit d’uns 10 hm3.

La zona de la Garrotxa i Banyoles

El carst del sistema de la Garrotxa i Banyoles és un dels més grans del Principat, amb una conca de més de 100 km2. La carstificació aquí ha afectat materials calcaris i guixos. La zona de descàrrega és d’una gran extensió i complexitat, i presenta tot un conjunt de dispositius i manifestacions hidrològiques molt diversos. El dispositiu de descàrrega més important és l’estany de Banyoles. Cal esmentar també el sobreeixidor del clot d’Espolla, amb cabals màxims de 3 m3/s. És remarcable el modelat superficial, caracteritzat per nombroses depressions: la dissolució dels guixos infrajacents porta a la inestabilitat dels materials més superficials, els quals s’acaben esfondrant per col·lapse i assentament. Les àrees afectades més remarcables són la vall de Sant Miquel de Campmajor, el pla d’Espolla i també l’entorn immediat de l’estany de Banyoles.

El Montgrí

El substrat calcari del cretaci de l’Empordà, soterrat sota el Neogen i el Quaternari, aflora als voltants de Figueres i al massís costaner del Montgrí, bo i proporcionant un bon exemple de carst litoral. Cal destacar, a més del modelat superficial de rasclers i de la presència d’alguns avencs, tant al Montgrí com als illots de les Medes, les restes d’antics conductes seccionats per la línia de la costa i els túnels submarins que travessen les illes Medes a una profunditat d’entre 20 i 30 m, fragments avui aïllats i submergits d’antigues xarxes càrstiques que drenaven subterràniament el Montgrí.

El vessant septentrional dels Pirineus orientals

Les Corberes, al N, fan de límit entre els Països Catalans i l’Occitània; més al S, la serra de Madres uneix orogràficament les Corberes amb l’altiplà de la Quillana (Montlluís) i amb el Carlit (2921 m). Una altra alineació de muntanyes altes, el Puigmal (2910 m) i el Costabona (2465 m) i la seva prolongació de les Alberes, fins a la costa, fan de límit S. Al mig, el massís del Canigó (2784 m) fa de partió entre el Vallespir i el Conflent, aïllat per les valls del Tec i la Tet i la plana del Rosselló.

És sota el Carlit, a l’alta vall de l’Aude (Capcir), a la perifèria del Canigó (vall del Tec, Vallespir i vall de la Tet, al Conflent), i a les Corberes, on es localitzen alguns dels exemples més interessants de sistemes càrstics als Països Catalans. Els materials carstificats són les calcàries intercalades dins el Cambro-ordivicià de la vall del Tec, les calcàries i margues devonianes del sinclinal de Merens-Vilafranca i les calcàries i dolomies del Juràssic i del Cretaci de les Corberes.

La vall del Tec (Vallespir)

Les intercalacions carbonàtiques dins el paquet pelític impermeable cambro-ordovicià provoquen afloraments discontinus de calcàries, que es presenten carstificades en tota la zona superior de la vall del Tec, al S del massís del Canigó. Hom coneix algunes cavitats, de poca importància, a la zona de la Presta i Prats de Molló, dues de les quals (coves d’en Brixot i Santa Maria) han estat habilitades per a ésser visitades; una tercera cavitat, més interessant, és la cova de les Encantades. Prop d’Arlés, les gorges de la Fou, un bon exemple de gorja càrstica obert en aquestes intercalacions calcàries, també han estat habilitades per a ésser visitades; en el seu trajecte, de 1740 m de llargada, les parets verticals s’encaixen més de 100 m i, en algun punt, estan separades per menys de 50 cm, cosa que els dona una gran espectacularitat.

La cova de Fontrabiosa (Capcir)

En el sector més occidental del sinclinal de Merens-Vilafranca es troba el sistema càrstic de Fontrabiosa, poblet situat a uns 5 km al N de Formigueres, que ha crescut al voltant d’una sorgència cárstica —la font que dona nom al poble—, que, com el seu nom suggereix, té cabals molt variables i de vegades fortes crescudes. L’existència d’un riu subterrani es va poder comprovar quan s’hi va poder accedir per la cova de Fontrabiosa, l’any 1958. Actualment, aquesta cavitat té més de 6 km explorats de galeries, en tres nivells superposats. El nivell inferior forma un riu subterrani que drena les aigües del carst saturat; l’existència de sediments fluvials al·lòctons no calcaris indica que el sistema càrstic es desenvolupa captant aigües d’una conca superficial en part impermeable (sistema càrstic binari). El nivell superior és format per antics conductes abandonats com a conseqüència del descens del nivell de base, conductes que en alguns punts es comuniquen amb el riu inferior per petits pous; a tots els nivells, però especialment en els més alts, es desenvolupen molts processos litoquímics, que donen lloc a precipitats i concrecions de calcita i aragonita d’una gran bellesa.

El carst del Conflent

Xarxa topogràfica del sistema càrstic del Conflent. Als voltants de Vilafranca del Conflent es localitzen un seguit de cavitats que, amb més de 50 km de galeries explorades, són segments de la xarxa endocàrstica més important dels Països Catalans, ara aïllades per l’encaixonament de la vall de la Tet i els afluents que baixen del massís del Canigó. Les xarxes de conductes oberts a banda i banda dels engorjats de la Tet, Rotjà i el Cadí i a cotes similars, són representades amb les topografies superposades a la cartografia de la zona, cosa que permet copsar la disposició i les dimensions del conjunt.

Carto-Tec, original del Grup d’Exploracions Subterrànies, del CMB.

A la vall de la Tet i a la serra de Madres, seguint el traçat del sinclinal Merens-Vilafranca, es desenvolupa una intensa carstificació de les calcàries devonianes. És a la vall de la Tet, als peus del Canigó, en l’anomenada muntanya d’Embullà, on es concentren diverses cavitats subterrànies de recorregut llarg, que formen, als voltants de Vilafranca de Conflent, el conjunt endocàrstic català més important, que inclou 60 km de galeries subterrànies i les coves més llargues del nostre país (cova Lachambre, de 25 km; cova Fullà-Canaletes, de 16 km; i cova d’en Gorner, de 12 km). La superposició en el mapa de totes les topografies d’aquestes cavitats fa pensar que es tracta de fragments d’un mateix sistema càrstic, proveït d’una important xarxa de conductes instal·lats a diferents nivells, que ha anat evolucionant cap avall i simultàniament a la progressiva excavació de la vall de la Tet, i finalment ha estat aïllada en segments a causa de l’encaixament de la Tet i dels seus afluents Rotjà i Cadó, que baixen del massís del Canigó salvant desnivells de 1500 m i 2000 m respectivament. Les galeries inferiors són actives i les seves sorgències es troben al mateix nivell del riu superficial. Totes les cavitats presenten galeries amb morfologies d’erosió i dissolució, rebliments argilosos, processos clàstics relacionats amb la formació de les grans sales i una gran profusió de tota mena de precipitacions i cristal·litzacions. El contingut mineral d’aquestes és variat; per exemple, a la cova Lachambre s’han trobat cristalls de flors d’hidromagnesita damunt concrecions de calcita; a la cova d’en Gorner, considerada com una de les més belles del nostre país, les parets i el sostre d’alguns sectors (galeria de les Meravelles) són recoberts de concrecions i cristal·litzacions de diferents menes, essent especialment notables les d’aragonita en agulla.

Les Corberes

L’alineació muntanyosa de les Corberes, amb la zona d’altiplans calcaris entre la Fenolleda i l’estany de Salses, forma el límit septentrional dels Països Catalans. Les Corberes són la continuació geològica i orogràfica dels massissos càrstics de la veïna Arieja, el Plantaurel i el país de Saut, a l’altra banda de la vall del riu Aude. En terres occitanes, els cims de les Corberes arriben als 1230 m, al Puèg de Bubarac, i als 917 m, al Puèg de Fraissa; el relleu és suau a les parts altes, amb un modelat càrstic dominant: camps de rascler, formes tancades, avencs, etc.; dos rius nascuts a Occitània, l’Aglí i el seu afluent Verdoble, travessen de N a S la serra, on s’ajunten les descàrregues de les sorgències temporals (Galamus, al riu Aglí, Mas d’en Sirac, al riu Verdoble), i després de superar el massís canvien de direcció per anar, cap a l’E, a desembocar a la mar, al S de l’estany de Salses.

Al límit NW de les Fenolledes es troba l’àrea càrstica de Roc Paradet, amb un estès modelat superficial, gorges càrstiques i un endocarst del qual ja s’han explorat més de 13 km de conductes, de més de 300 m de desnivell.

El riu Aglí forma les gorges de Galamús, encaixat centenars de metres sota els plans de Sant Pau, intensament carstificats, amb avencs de gran fondària, com el Trau de la Vaca.

Més a l’E, a la vall del Verdoble, hi ha la cova de l’Aragó, a Talteüll, una cavitat paleocàrstica de 35 m de llargada i 10 m d’amplada màxima, que s’obre a l’E per un gran atri i es comunica amb l’altiplà superior per un avenc. Els sediments quaternaris de la cova, d’un gruix de 13 m, contenen grans quantitats de restes de fauna, flora, indústria i diverses restes humanes. L’anomenat home de Talteüll (Homo erectas tautavelensis), ha estat datat de 450 000 anys. La fauna fòssil, trobada en els sòls d’habitatge de la cova, és abundant i conté espècies corresponents al període fred del Mindel mitjà i superior.

El massís de Perillós (707 m) és la darrera elevació situada abans de la costa, entre el riu Verdoble i l’estany de Salses; les planes del voltant del castell de Perillós són intensament carstificades, amb rasclers i camps de dolines; algun avenc presenta pous de grans dimensions. Al límit oriental del massís, a uns 4 km al NE de Salses i vora l’estany del mateix nom, separat d’aquest per la carretera, hi ha un estanyol voltat de canyissar; es tracta de la font d’Estramar, important sorgència (de cabals mai inferiors als 500 1/s, que_Doden arribar a puntes de crescuda de 9 m3 /s), coneguda des de molt antic (n’hi ha observacions naturalístiques de treballs de Plini el Vell); tot i que l’aigua en surt molt salinitzada al segle passat hom va pretendre d’aprofitar-la i es feren diversos intents de trobar el riu subterrani que, suposadament, alimentava la font. A partir del 1951 diverses exploracions amb escafandre donaren a conèixer un seguit de pous i galeries inundades; unes coloracions efectuades en unes pèrdues del riu Verdoble, a 15 km de la font, i a l’avenc dels Amandiers (5,7 km a l’W), donaren positives.

El domini càrstic a la Conca de l’Ebre i la carstificació en conglomerats i gresos

La carstificació en l’àmbit de la Conca de l’Ebre es localitza a les calcàries terciàries, com ara les calcàries de Collsuspina, on hi ha la cova del Toll (Moià), i també en les evaporites de formacions guixoses paleògenes del front meridional dels encavalcaments pirinencs, que donen lloc a importants cavitats a Borredà (cova de Rotgers, de 920 m de recorregut) i a Beuda (cova Mosquera, de 720 m de recorregut). Cal destacar també l’àrea de guixos del Llobregós, a Sanaüja, amb un modelat càrstic superficial i subterrani; la carstificació en guixos, que també afecta el sistema càrstic de la Garrotxa-Banyoles, la reprendrem en tractar dels fenòmens similars de la Cadena Ibèrica i la Serralada Bètica.

A la muntanya de sal de Cardona, aflorament d’un dom salí intensament explotat per mineria subterrània, hi ha el millor exemple de carst salí dels Països Catalans. Damunt les sals s’ha excavat un modelat de dissolució molt intens (rasclers i bòfies) i, sota terra, la cova del forat Micó, riu subterrani amb dos pisos superposats. En les seves galeries, de 640 m de recorregut i 25 m de desnivell i que segueixen pronunciats meandres d’excavació fluvial, es desenvolupen processos clàstics i morfologies parietals de dissolució, com ara empremtes de corrent de grans dimensions. A partir dels treballs de mineria i dels desguassos urbans s’han excavat recentment altres cavitats que han evidenciat la velocitat i la intensitat del carst en sals.

Però el fenomen més característic és el de la carstificació en conglomerats i gresos carbonàtics de les vores SE i N de la depressió. Quant al carst en conglomerats, cal incloure també, per tal de conservar la seva unitat temàtica, els exemples que es troben fora de l’àmbit geològic de la Conca de l’Ebre, superposats als mantells pirinencs (serra de Lleràs, Collegats, Comiols, etc.).

La carstificació en conglomerats

La carstificació en conglomerats i gresos mereix una atenció especial, ja que a Catalunya se’n troben alguns dels casos més interessants i de dimensions més grans de tot el nostre planeta. Efectivament, és paradoxal que les formes endocàrstiques més importants que es coneixen al Principat s’hagin modelat a base d’aquests materials, i no de calcàries. La carstificació de conglomerats i gresos és condicionada per la composició carbonàtica de còdols, matriu i ciment, o, senzillament pel caràcter calcari o dolomític d’algun d’aquests constituents. Quan tots els constituents són carbonàtics, el conglomerat o el gres es comporta com una calcària; la fissuració i, en general, l’existència d’estructures de distensió faciliten la carstificació. A la vora SE de la Conca de l’Ebre hi ha exemples remarcables de carstificació de conglomerats a Montserrat, a Sant Llorenç del Munt, a l’Espluga de Francolí i al Montsant, com també, bé que menys importants, a Sant Miquel del Montclar i l’Horta de Sant Joan. Al massís de Collsacabra (Osona) es troben els millors exemples de carstificació en gresos carbonàtics. A la vora septentrional de la Conca de l’Ebre, a les serres d’Oden i Busa, hi ha bons exemples de carst de conglomerats; destaca l’avenc de Montserrat Ubach, a Oden, de 200 m de fondària.

Sant Llorenç del Munt i la serra de l’Obac

Els gràfics mostren resultats obtinguts a l'estació de l'àrea experimental de Rellinars. A Evolució de la temperatura i de les variables hidroquímiques més significatives en relació amb el cabal, durant les crescudes de febrer a maig de 1982 a les fonts permanents principals (fonts de Rellinars); aquesta evolució és la característica d’un sistema amb zona saturada poc important. B Correlograma que indica la dependència entre els diferents esdeveniments i permet de conèixer la memòria del sistema; la seva forma és característica d’aqüífers amb doble comportament, un d’aigües altes amb circulació ràpida i l’altre d’aigües baixes, de circulació lenta. C Hidrograma del conjunt de fonts, que permet distingir les permanents (forma més plana i allargada) de les temporals (puntes acusades); en els moments de màxima funcionalitat, els cabals més importants són expulsats per les fonts temporals (especialment la Saiola i la Barbotera), cosa que indica un drenatge més organitzat. D Anàlisi de components principals per al conjunt de les fonts (tractament global de les diverses dades obtingudes, amb 106 unitats estadístiques), que ha estat molt útil per a delimitar els sistemes i subsistemes, i aclarir les relacions entre les diferents fonts: ha agrupat Rellinars, Carlets, la Barbotera i la Pedregosa en un mateix sistema, i ha separat la Saiola com un subsistema o com un component d’un sistema a part, i alhora ha independitzat del tot els Caus d’en Guitart. A la dreta, l’avenc de l’Espluga.

Biopunt, original d’A. Freixes; J.A. Arroyos

Els conglomerats eocens de Sant Llorenç del Munt i la serra de l’Obac ocupen una extensió de més de 100 km2. El modelat càrstic superficial és pràcticament inexistent, ja que es redueix a microrasclers en els còdols de composició carbonàtica, mentre que les formes subterrànies són constituïdes per més de 300 cavitats, entre coves i avencs. Algunes, com per exemple la xarxa de les Simanyes, les Fogueroses, les Animès, la Cort Fosca i els Obits, totes situades a les parts més altes, són el testimoni del paleodrenatge del massís. Les zones de descàrrega actual se situen a les valls d’Horta, Mura i Rellinars. La circulació subterrània actual és poc important i la carstificació és molt limitada. Els resultats obtinguts en l’àrea experimental de Rellinars permeten d’afirmar que hi ha una zona no saturada o d’infiltració mot complexa, que deu afectar cavitats del paleocarst. La resposta hidràulica indica una circulació predominantment lenta. Les reserves de la zona saturada avaluades a partir del volum dinàmic són poc importants (d’entre 0,1 i 0,2 hm3).

A Rellinars es localitza la principal àrea de sorgències càrstiques del massís de Sant Llorenç del Munt i la serra de l’Obac. Gràcies a l’interès del carst en conglomerats, hom hi ha ubicat una àrea experimental, on s’ha dut a terme una recerca pluridisciplinària i de base hidrogeològica.

L’avenc de l’Espluga, de 123 m de fondària, estructurat damunt d’una megaclasi, fa el paper de col·lector durant els episodis plujosos. Forma part d'un grup de cavitats situats en una cota d'entre 500 i 600 m, que manté alguna connexió amb la circulació actual. L’endocarst del massís conglomeràtic de Sant Llorenç del Munt i la serra de l’Obac conté més de 200 cavitats distribuïdes en diferents nivells seguint els estrats més calcaris que formen el relleu del massís. Les xarxes de conductes situades a les parts més altes, entre els 800 i els 1000 m, són les restes d’una paleohidrologia càrstica molt important.

Montserrat

Les coves del Salnitre, o Salitre, pertanyen a un conjunt de cavitats excavades als conglomerats basals de Montserrat, on marquen un antic nivell de sorgències, anterior a l’aprofundiment del riu Llobregat, que posteriorment ha desplaçat l’àrea de brolladors cap a la seva vall, a la zona de Monistrol. La cavitat, la topografia de la qual presenta la figura, mostra les empremtes d’una llarga evolució, amb episodis erosius, sedimentaris, clàstics i litoquímics successius.

Servei Geològic de Catalunya / Miquel Bosch i Antoni Inglés.

Anàlogament al cas anterior, el carst de conglomerats oligocens de Montserrat es caracteritza, si s’exceptua el microrascler, per l’absència de formes superficials. Hom ha discutit sobre l’origen de canals i agulles, de clares semblances amb els processos càrstics del modelat montserratí; pel que fa a la infiltració, és clar el paper de col·lectors que fan les canals. Hi ha un predomini de formes endocàrstiques de desenvolupament vertical, és a dir, d’avencs (avenc dels Pouetons, del Costadreta, etc.), però la forma càrstica més rellevant és la cova del Salitre, de quasi 1 km de recorregut; fou interpretada com un engolidor, però hom no descarta que sigui un dispositiu de sorgència d’un important paleosistema càrstic probablement de tipus binari. Actualment la Font Gran de Monistrol és la descàrrega més important permanent, i les Mentiroses actuen de sobreeixidor. L’encaixonament del Llobregat durant el Quaternari ha provocat un canvi en la direcció del drenatge subterrani, que ha desplaçat la seva àrea de descàrrega des del vessant meridional, que dona a la depressió Prelitoral, al NE, al fons de la vall del Llobregat (Monistrol).

La serra de Lleràs

El sistema de la font de Rivert, amb la cova Cuberes (de 7,5 km de recorregut i 327 m de desnivell), situat a la serra de Lleràs, constitueix un dels fenòmens de carstificació en conglomerats del nostre país. El dibuix representa un alçat esquemàtic de la cova, projectat en un sol pla (a dalt), i el tall geològic transversal a la vall de Serradell (a baix), que mostra la disposició del carst dins dels conglomerats, i la d’aquests damunt del substrat cretaci. Cal destacar el paper de l’evolució morfològica de la zona, ja que la gènesi del sistema càrstic va ésser relacionada amb unes condicions de relleu diferents, que permeteren una bona alimentació mitjançant una paleoconca avui erosionada, la qual s’estenia darrere de l’actual pic de l’Àliga. IC impluvi càrstic, INC impluvi no càrstic.

Biopunt, original de J.L. Cuevas.

En el domini pirinenc, a la serra de Lleràs, el carst dels relleus de Serradell i l’Espluga de la Serra hi té alguns exemples importants: a Ribert, Gurp de la Conca i Botets de Casa Rei.

El carst de Ribert és especialment remarcable pel fet que presenta el modelat endocàrstic més gran del Principat: la cova Cuberes, de més de 8 km de llargada i 327 m de desnivell; la sorgència del sistema és la cova de Ribert, accessible en un recorregut d’uns 80 m, a partir d’on es configura la zona saturada del sistema (cabals de 0,02 a 1 m3/s).

Del carst de Gurp se’n coneixen sobretot els dispositius de descàrrega: la sorgència del Molí de Gurp i el forat del Toscar, d’1,4 km de recorregut, que actua de sobreeixidor de la font del Molí; i la cova Genera, que constitueix un paleodren important, i probablement un dels residus del pretèrit carst de Gurp.

El carst dels Botets de Casa Rei té la sorgència situada al tàlveg del torrent d’Esplugafreda; en aigües baixes, el cabal és molt feble (solament d’alguns 1/s), però en revingudes fortes entra en funcionament la cova dels Botets de Casa Rei, d’1,2 km de recorregut, que actua com a sobreeixidor.

L’Espluga de Francolí

El sistema càrstic de la capçalera del Francolí presenta un interès doble: el seu caràcter binari, amb una conca de 37 km2 d’una gran diversitat geològica, a cavall de les muntanyes de Prades i la Conca de Barberà, i el fet de desenvolupar el seu aqüifer en les filagarses de conglomerats oligocens que afloren al peu del massís i que intersecten les aigües dels diferents torrents que baixen de les parts més elevades de la conca d’alimentació. Entre els diferents elements d’aquest carst destaca el camp de dolines situat en la formació quaternària alluvial de la Mata i la cova i el riu subterrani de l’Espluga de Francolí, amb més de 3 km de conductes recorreguts per un curs d’aigua que sorgeix a la font Major.

Biopunt, original dels autors.

Constitueix un exemple excepcional, i probablement únic, de carst binari en conglomerats oligocens, amb una conca d’uns 38 km2, que afecta la part septentrional dels relleus de la serra de Prades, formats per materials del Paleozoic i el Mesozoic. Del modelat superficial destaquen les dolines de la Mata (el Bassot), formades sobre un alluvió quaternari. En el contacte dels materials de la serra de Prades amb els conglomerats de la depressió hi ha diverses pèrdues (torrents de Castellfollit, etc.). El modelat subterrani més notable és la cova de l’Espluga, amb més de 3 km de recorregut, que és una petita expressió de la important xarxa endocàrstica que deu desenvolupar aigües amunt. La cova de l’Espluga, amb dipòsits de sediments grollers procedents de tota la conca d’alimentació, constitueix un paleodrens testimonial d’una circulació pretèrita important. En l’actualitat, el sistema té una funcionalitat limitada (amb volums de trànsit inferiors als 5 hm3) i un volum dinàmic, segons que es calcula, d’1 hm3. La sorgència és la font Major, que en moments de crescuda pot evacuar cabals superiors a 1 m3/s.

La carstificació en gresos

El carst del forat del Vent (massís del Collsacabra) és constituït pels materials de la unitat terciària dels gresos carbonàtics de Folgueroles. Els límits del sistema són ben definits: al N, la falla de Sant Joan de Fàbregues; a l’W, la riera de Balà, on desguassa la sorgència; i al S i a l’E, el fort encaixonament de la vall del Ter. La conca és d’1,8 km2 i el cim dominant és el puig de Cortils, de 1180 m. El modelat superficial es pot considerar inexistent. El forat del Vent, o la part endocàrstica d’aquest sistema, té uns 5 km de recorregut i 200 m de desnivell, i constitueix l’exemple més gran de cova excavada en gresos. Es tracta d’una forma evolucionada, que actualment té una activitat hidrològica molt limitada.

Tots els torrents que configuren la conca presenten pèrdues més o menys importants (la Cau, la Vena, l’Abeurador). Al torrent de l’Abeurador, les pèrdues més importants han quedat penjades en relació amb el tàlveg. La sorgència del sistema és la font del Gorgàs, que en alguns moments pot aportar cabals d’uns 0,1 m3/s. Pràcticament totes les galeries de la cova estan recorregudes per un veritable riu subterrani. Hi ha testimonis de la primera morfologia de dissolució (pendants, empremtes de dissolució) i una important morfologia d’excavació mecànica, que respon als darrers episodis de l’evolució del fenomen. La galeria inferior de la cova és excavada en la unitat anomenada de Margues de Coll de Malla, i té l’interès de presentar una morfologia en terrasses, per on circula un riu subterrani encaixonat.

El domini càrstic a les serralades Litoral i Prelitoral

El carst de les Serralades Costaneres és particularment interessant pel fet que aquesta zona ha estat afectada per la tectònica alpina i, posteriorment, per l’estructura extensional neògena. Les àrees de carstificació més importants són el massís de Garraf i la serra d’Ordal, Gaià, Bonastre i les serres de Prades, Llaberia i Colldejou.

El massís de Garraf i la serra d’Ordal

Pertanyent als relleus de la Serralada Litoral, el carst de Garraf ha estat el prototip clàssic de massís càrstic de Catalunya, i el primer a explorar-se al nostre país. Amb una extensió d’uns 600 km2, que orogràficament va des del nivell de la mar fins a altures de prop dels 600 m (la Morella, 592 m), limita al N amb la depressió del Penedès, a l’E amb la vall del Llobregat i al S amb la Mediterrània. Té l’atractiu que s’hi poden reconèixer pràcticament totes les formes del carst clàssic: poliés, dolines, rasclers, avencs, canyons i sorgències submarines. Els materials carstificats són predominantment les calcàries del Cretaci i, en un grau menys important, les calcàries i les dolomies del Juràssic i el Triàsic.

El rascler constitueix la morfologia que permet caracteritzar el conjunt del massís, i hom hi pot observar una gran diversitat de tipus diferents, des dels formats sota el sòl fins als originats directament per l’acció de les aigües pluvials; allà on el seu desenvolupament és més espectacular, coincideix amb d’altres formes, com agrupacions de dolines i formes obertes. Les agrupacions de dolines més importants són les del pla de Campgras, el pla d’Ardenya, la Morella i el pla de les Basses. Es remarcable el polié de Begues, d’uns 2 km de llargada i un 0,5 km d’amplada màxima, reblert de sediments d’origen flúvio-càrstic i drenat en direcció W per la riera de Begues, l’acció remuntant de la qual ha anat capturant les diverses formes tancades situades al llarg del seu traçat. Els avencs, les formes endocàrstiques més importants, hi són nombrosos: s’hi coneixen unes 500 cavitats verticals, que arriben a atènyer profunditats de fins a 200 m, sense que connectin amb conductes subhoritzontals; destaquen l’avenc dels Esquirols (184 m), el de l’Esquerrà (209 m), la Feria (165 m), la Sivinota (132 m) i el Bruc (115 m). En canvi, les coves hi són rares si exceptuem la cova del Gegant i la cova Bonica, dues de les més significatives. Hi ha formes de circulació profunda, però estan submergides en la zona saturada. Els avenes són el testimoni d’una carstificació pretèrita molt important, de la qual eren els drens verticals en la zona d’infiltració.

La terminació litoral del massís de Garraf és el nivell de base cap on s’adrecen les aigües subterrànies de bona part del massís, les quals brollen en la mateixa línia de costa o fins a 7 km mar endins, per diferents sorgències submarines. La més important de totes, la Falconera, és un gran conducte que s’ha pogut reconèixer fins als 80 m de fondària i a diversos centenars de metres cap a l’interior del massís. Igual que passa en altres sistemes càrstics del nostre litoral i de les illes, s’ha produït, per ascens general de la Mediterrània, una transgressió marina a la zona saturada dels sistemes càrstics de Garraf, cosa que n’ha desorganitzat el drenatge. Mitjançant un reconeixement aeri i diversos mètodes d’anàlisi (presa de mostres d’aigua i termometries des d’embarcacions i exploració subaquàtica) hom ha arribat a determinar la situació de les sorgències submarines entre punta Ginesta, a Castelldefels, i la cala d’Aiguadolç, a Sitges.

ECSA; Biopunt

Actualment, hom tendeix a creure que tot el massís forma un sistema únic, interpretació que pot resultar excessiva. Per exemple, se sap que hi ha una línia divisòria que el parteix en dos blocs (el septentrional, amb drenatge subterrani, situat al Penedès; i el meridional, d’àrea més important, que drena cap a la mar), la qual cosa és confirmada per diverses manifestacions hidrològiques. Al bloc septentrional hi ha diverses zones de descàrrega (per exemple, la Font Santa, a Subirats), que actualment no brollen per causa de l’explotació. Al bloc meridional hi ha una gran quantitat de punts de descàrrega submarina entre Castelldefels i Sitges, dels quals la Falconera és el més important (hom ha explorat un recorregut de 600 m i fins a una profunditat de 81 m). La sorgència de la Falconera sembla que és testimoni d’un paleodrenatge important, i actualment té una funcionalitat molt limitada; les característiques dels conductes permetrien d’evacuar cabals d’unes quantes desenes de metres cúbics per segon, però actualment el flux s’ha reduït d’una manera substancial, particularment en els moments d’aigües baixes, com a conseqüència dels bombeigs; les dades hidroquímiques semblen confirmar-ho, i assenyalen una salinitat important a les parts més interiors explorades. Les restants sorgències submarines sembla que són menys importants que la Falconera, però no es disposa de cap valoració dels cabals.

Tot i que les dades piezomètriques semblen indicar que aquestes sorgències drenen una única zona saturada, és difícil d’assegurar el grau d’independència que conserven les diferents unitats o sistemes (per exemple, el sistema de la Falconera), després de l’important ascens del nivell de la mar. De fet, si bé és palesa una inundació generalitzada de l’estructura de cadascun dels sistemes i la seva desorganització com a unitats de drenatge, aquests no són arguments suficients per a pensar en una zona saturada única; aquest ascens no solament ha provocat la inundació permanent de la zona saturada (i de la zona de fluctuació), sinó també d’una part de la zona d’infiltració. Els sistemes de Garraf han de tenir la seva xarxa de conductes, però és possible que aquesta xarxa es trobi completament submergida. L’exploració de sistemes com la Falconera facilita l’observació d’un segment d’aquesta xarxa.

El bloc de Gaià

El bloc de Gaià correspon al sector de la Serralada Prelitoral, al SW de Montserrat. Les planes modelades a les calcàries eocenes, elevades per damunt dels 900 m, de la Llacuna i el pla d’Ancosa, contenen formes superficials i subterrànies d’interès; al peu dels relleus, a Carme, a Capellades i a Sant Quintí de Mediona, hi ha sorgències i importants acumulacions de travertins que, al seu torn, han estat carstificats (cova del Mamut, de 300 m de recorregut; coves del Carme i coves de les Deus, de Sant Quintí de Mediona). Cal destacar també una cavitat «tectònica», excavada a partir d’una esquerda paral·lela al cingle proper, la cova de les Rondes (500 m de recorregut i 32 m de fondària).

Entre aquests relleus prelitorals i la mar hi ha els massissos mesozoics de Montmell i Albinyana, pertanyents a l’arc o massís de Bonastre, amb cavitats interessants a la zona d’Albinyana (cova avenc de Vallmajor, avenc d’Artús-forat del Vent, etc.) i de Salomó.

El bloc del Priorat i les muntanyes de Prades

Cingleres i replans superiors de la serra de Llaberia. L’evolució dels cingles, a partir de la fracturació, provoca distensions al si del rocam, paral·leles al buit, i la creació d’esquerdes de despreniment i avencs mal anomenats «tectònics».

Jordi Vidal / ECSA

Damunt el sòcol paleozoic, la cobertera mesozoica que forma els conjunts orogràfics de Prades, l’Argentera i Llaberia forma extenses moles i relleus tabulars carstificats. Al massís de Prades destaquen els conjunts càrstics dels Motllats, amb sorgències a les valls dels rius Glorieta i Brugent (aquest en posseeix la més destacada, la font Gran de la Riba), i la Febró, amb dolines damunt les calcàries triàsiques i avencs «tectònics» als altiplans juràssics (cova avenc de la Febró, de 1810 m de recorregut, i altres); també cal citar les coves d’Arbolí. A la vall del Brugent hi ha la carstificació en els guixos triàsics que dona algun fenomen subterrani interessant, com ara la cova del Massiet (més de 500 m de recorregut i curs hídric permanent). També cal tenir present que tot el vessant septentrional de les muntanyes de Prades, la serra de Roquerola, forma part del sistema càrstic binari de l’Espluga de Francolí, on es carstifiquen els conglomerats oligocens de la Conca de Barberà, al peu del massís. A l’altra banda del coll de l’Alforja, als relleus de calcàries mesozoiques de Llaberia, Colldejou, Pradell i l’Argentera, també hi ha carstificació i algunes cavitats d’interès.

El domini càrstic a la Cadena Ibèrica: la regió nord-oriental

La part meridional del Principat i bona part del País Valencià pertanyen geològicament a la Cadena Ibèrica. Tant al N com al S, aquesta unitat s’enllaça amb les serralades Litoral i Prelitoral catalanes i amb la Serralada Bètica (Prebètic), respectivament, formant relleus i depressions amb directrius tectòniques que s’adapten progressivament a les de les unitats estructurals veïnes. Separarem les dues branques de la serralada (de fet, la terminació mediterrània de les branques aragonesa i castellana): la regió nord-oriental i la regió sudoccidental.

Correspon a la regió nord-oriental l’enllaç entre la Serralada Litoral i la Cadena Ibèrica, situat més amunt de l’Ebre, que inclou els relleus carstificats de la serra de Vandellòs i del bloc del Cardó: al S de l’Ebre, els massissos del Montsià, la mola de Godall i els ports de Beseit i la zona muntanyosa plegada del N de la regió de Castelló, que entronca amb els ports de Beseit; a continuació, les altes plataformes del Maestrat, poc deformades pel plegament i, més al S, la zona més baixa i suaument plegada del Millars, i entre els rius Millars i Palància, la serra d’Espadà i altres relleus de la comarca de Morvedre; finalment, a la costa, el conjunt de serrats litorals, la majoria calcaris, separats per corredors o fosses reblertes de sediments detrítics neògens i quaternaris.

El bloc del Cardó

El bloc del Cardó és limitat per l’Ebre, el litoral i la depressió del pla de Burgar. El seu cim culminant es troba a 934 m d’altura. Els materials que constitueixen el massís són les calcàries mesozoiques del Triàsic, el Cretaci i el Juràssic. Des del punt de vista de carst, és interessant el conjunt paleocàrstic de les Aumidielles, a Benifallet. Es tracta de cinc cavitats que totalitzen un recorregut de 1500 m, entre les quals destaquen la cova de Marigot (546 m) i la cova de les Meravelles (510 m). La xarxa càrstica destaca per les dimensions d’algunes sales subterrànies per la importància dels processos litoquímics (especialment a la cova de les Meravelles), que han omplert els conductes de tota mena de concrecions calcítiques (paviments, gorgs, columnes, estalactites, estalagmites, etc.).

Tivissa i Vandellòs

Les serres de Tivissa i Vandellòs formen un relleu de calcàries i dolomies mesozoiques que s’alça bruscament des de la costa fins a més de 700 m d’altura. Als plans culminants, envoltats de cingleres, hi ha algunes cavitats, la més important de les quals, l’avenc de Vandellòs, supera els 100 m de fondària. Els processos de descompressió paral·lels al cingle semblen determinants per la formació de la cavitat, fet pel qual hom la considera un bon exemple de cavitat «tectònica». La serra de Vandellòs presenta un cas de carst litoral, amb intrusió marina, similar al de Garraf.

Els ports de Beseit

El massís dels ports de Beseit constitueix un extens conjunt orogràfic que s’alça sobtadament des de la vall de l’Ebre, prop del seu delta, fins a l’altura de 1434 m, al cim Caro. Les calcàries i les dolomies del Juràssic i el Cretaci que conformen el massís són fortament plegades i tectonitzades. En el contacte amb la conca terciària de l’Ebre, el massís incorpora els materials oligocens, que constitueixen les fàcies conglomeràtiques de marge de conca, les quals s’adossen als relleus que la limiten en aquest sector (els ports de Beseit, Pàndols, Cavalls, etc.). El conjunt muntanyós presenta un gran desnivell, amb la xarxa fluvial i torrencial força encaixada, i llargues carenes i petites moles als cims; a les zones més elevades destaca, a l’W del Caro, la mola de Catí. Les cavitats subterrànies són abundants en tot el massís. Els avencs més importants es troben a les parts més altes, i preferentment en les calcàries juràssiques del Malm (Juràssic superior); prop del cim del Caro n’hi ha diversos: l’avenc de la Barcina (142 m), l’avenc CP-1 (195 m), l’avenc CP-6 (283 m), etc. Als voltants de la mola de Catí hi ha avencs que superen els 150 m de fondària (l’avenc dels Mamelots, de 167 m, per exemple); es tracta de cavitats no funcionals pertanyents a un estadi de carstificació antic. En algun cas s’han produït importants processos elàstics, la majoria per descalcificació; a les parts més profundes, aquests avenes de vegades són travessats per aigües d’infiltració vertical, encara que actualment el paper de formes d’infiltració que tenen és força limitat, i la zona saturada del sistema càrstic es troba a molta més profunditat. El drenatge superficial més important es fa cap a l’W, amb rius molt engorjats, com el Matarranya i el seu afluent Ulldemó, el riu d’Algars i el seu afluent Estrets, i els rius de la Pena i del Racó del Patorrat, que drenen la zona del Tossal d’en Cervera (1374 m) i alimenten el pantà de Pena. En alguns trams, aquests rius formen veritables gorges càrstiques (gúbies), com ara les gúbies del Parrissal, al Matarranya; les gúbies del Montroig, al Pena, les del Regatxol, a Ulldemó, o les de vall de la Figuera. Els seus vessants formen parets verticals que, de vegades, arriben quasi a tocar-se i es podendistingir conductes càrstics seccionats i senyals d’erosió endocàrstica. Sovint, el traçat del torrent aprofita antics conductes que s’han quedat sense sostre. El vessant S, en el sector central del Retaule (1243 m) i Negret (1344 m), és drenat cap al pantà d’Ulldecona i el riu de la Sénia.

Els sistemes càrstics de les parts altes del massís descarreguen les aigües en aquests cursos fluvials; tant en els vessants com en les capçaleres hi ha sorgències permanents i sorgències temporals, que poden evacuar grans cabals en els moments de forta activitat; destaquen els ullals de la Figuerassa, el bufador i els ullals de Regatxol, la font del Mascar i el forat del riu d’Algars, tots en el sector de la mola de Catí; i la font de la Dona (a Beseit) i la sorgència del Teix, entre d’altres. Algunes d’aquestes sorgències presenten sobreeixidors lligats a cavitats endocàrstiques molt notables, com ara la cova del forat del riu d’Algars, situada en el vessant NW de la mola de Catí; pocs metres per damunt de la font s’obre una llarga galeria meandriforme, que és accessible durant uns 2 km, i que presenta alguns punts inundats; després de fortes precipitacions, la cova entra en funcionament i per la seva boca es poden arribar a evacuar cabals importants.

A la perifèria del massís, hi trobem fenòmens semblants, lligats al nivell de base del carst, al fons dels torrents, en contacte amb materials impermeables aflorants. Destacarem la font del Toscar, la font de Sant Roc, els bufadors de Covalta i de Lloret, la font de la Fou, la font del Boix, l’ullal de la Vallfiguera, etc; al sector de l’Horta de Sant Joan es localitzen les fonts del Canaletes (de caràcter permanent) i la sorgència del riu subterrani de la cova del Conill. Al vessant del riu de la Sénia les fonts dels Rosegadors i la de Sant Pere evacuen uns cabals anuals de 2 hm3.

La descàrrega subterrània cap el vessant del Matarranya és d’uns 5 hm3/anuals. La major part de la descàrrega de la unitat hidrològica dels ports de Beseit, inclosos també els massissos costaners del Godall i el Montsià, es fa a més profunditat cap al pla de Vinaròs i el delta de l’Ebre. A la costa, entre Sant Carles de la Ràpita i el riu de la Sénia, es localitzen unes 10 sorgències submarines que aboquen uns 42 hm3 anuals. També al delta, a les sorgències dels Ullals, surten uns 32 hm3/any d’aigua, dels quals la meitat provenen dels aqüífers calcaris. Finalment, als materials al·luvials de l’Ebre, al peu de les terrasses més antigues, la font de la Corrova treu uns cabals de 14 hm3/any procedents principalment de les calcàries.

El Maestrat

Al S dels ports de Beseit destaquen tot un seguit de relleus calcaris que s’estenen des de les terres altes del Maestrat fins als corredors prelitorals. Són constituïts també per materials juràssics i cretacis molt potents i poc plegats; el paisatge és d’un modelat estructural de moles, cingleres, extensos planells i una xarxa fluvial que s’hi encaixa profundament. El carst es troba ben desenvolupat en tota l’àrea. A les parts altes dominen les formes d’absorció i d’infiltració; les formes tancades (poliés) destaquen no per la seva quantitat sinó per les seves dimensions. Les valls encaixades i els barrancs dels vessants orientals són molt interessants com a formes flúvio-càrstiques; la circulació és eminentment subterrània, però en èpoques plujoses hi ha una escorrentia superficial intensa. En els cursos fluvials són habituals els forats o engolidors, i els ullals, fonts de caràcter temporal.

Els poliés de l’Alt Maestrat

Les terres altes del Maestrat corresponen al domini estructural subtabular, menys afectat pels sistemes de falles que fracturen la part més costanera; així, les formes tancades es poden desenvolupar més àmpliament. Aquests poliés apareixen agrupats en grans conjunts càrstics, dels quals destaquen el pla de Vistabella, el de Benafigos, el de Vilafranca i el de Castellfort, com també els poliés de Catí i Vallibona.

El polié de Vistabella se situa damunt d’una superfície d’erosió pliocena, al vessant N del Penyagolosa, i envoltat pel Montlleó, encaixat uns 400 m per sota del pla. El polié té l’origen en una depressió tectònica formada en una etapa distensiva posterior a la formació de la superfície d’erosió pliocena. El caràcter d’aquesta depressió és el d’una semifossa emmarcada per una falla que limita la vora oriental del polié. La generació del polié va ésser deguda a fenòmens flúviocàrstics desenvolupats dins d’aquesta àrea deprimida sota unes condicions climàtiques humides. Cal destacar la presència de dos nivells encaixonats que marquen dos moments d’aplanament separats per un període d’al·luvionament en condicions més seques. Les dimensions màximes del polié són d’11 km de llarg, amb amplades entre 1 i 3 km; la superfície ocupada és de 20 km2. El seu fons és pla, amb un lleuger desnivell cap al NNE, solcat per la rambla del Pla, que se sumeix en un ponor a l’extrem més septentrional; les aigües infiltrades sorgeixen més al N, al vessant del Montlleó.

Biopunt, a partir d’un mapa geomorfològic original de M. Gutiérrez Elorza, J.L. Peña Monné i J.L. Simón Gómez.

El pla de Vistabella és un polié de més de 10 km de llargada, situat damunt el fragment de la superfície d’erosió de les acaballes del Pliocè i comprès entre el Penyagolosa (al S) i la gorja càrstica del riu Montlleó (al N), on afloren les aigües infiltrades. Uns 300 m per sota del pla de Vistabella hi ha l’ullal d’Atzeneta, al barranc del mateix nom, que és una sorgència temporal que hom havia relacionat hidrològicament amb aquell pla i amb els seus engolidors. L’ullal entra en funcionament sobtadament després de les pluges i evacua grans cabals d’aigua; al cap d’un temps d’activitat (entre 15 i 20 dies, excepcionalment fins a 90 dies) deixa de funcionar. D’altra banda, també per les seves dimensions, destaca el polié de Catí (les llacunes del Pla) i, més al N, el polié de Santa Àgueda (Vallibona). Tots aquests poliés que caracteritzen el carst superficial de la Cadena Ibèrica —tant en el sector descrit com a la veïna serra de Gúdar, com al Javalambre i els seus vessants marginals de l’alt Palància (poliés de Barraques i Alcotes)— expressen la intensitat de la dissolució càrstica en les altes planúries. Aquestes condicions del relleu es donaren a partir del Miocè, i cal pensar que la carstificació s’inicià al final d’aquesta època. Els grans poliés tenen relació amb la fracturació que va afectar la serralada cap al final del Pliocè, responsable de la formació de les grans alineacions de muntanyes i, al seu peu, de les fosses tectòniques i les depressions internes. En relació amb aquesta tectònica es produeix la instal·lació de poliés d’un caràcter clarament lineal i marcada per falles que limiten els polies per una o dues vores. Durant el Pleistocè continuà manifestant-se la carstificació i es crearen camps de dolines, que serien afectades per processos periglacials en les fases fredes quaternàries. Posteriorment, el desenvolupament de la xarxa fluvial ocasionà la captura de les formes tancades càrstiques.

Els relleus calcaris prelitorals i litorals del Baix Maestrat i la Plana Alta

Els clots, les foies i les llacunes de Tírig formen un conjunt de dolines i uvales que es troba situat damunt d’una superfície estructural molt carstificada, en el passadís Tírig-Albocàsser, entre la població de Tírig i la gorja del barranc Fondo. El barranc de la Valltorta va capturar el barranc Fondo que drenava cap a Tírig i va deixar penjada la superfície estructural de Tírig com una vall morta. Al mapa general s’aprecia la disposició d’aquests passadissos prelitorals, les unitats de relleu i les depressions tectòniques, reblertes de sediments neògens i quaternaris, entre l’Ebre i el Millars.

Biopunt, original de J.F. Mateu Bellés.

Per sota de les planúries elevades de l’Alt Maestrat es desenvolupen uns relleus i uns serrats tallats pels cursos fluvials que davallen de les zones altes (Sénia, Cérvol), rambles (rambla de Cervera, rambla de les Coves, etc.) i barrancs (barranc de Valltorta, Fondo). Si bé en aquesta zona no hi ha els grans poliés de l’Alt Maestrat, sí que s’hi poden veure algunes formes tancades menors, que es concentren en dos conjunts: el de Tírig i el de Subarra; a més, també s’hi pot veure una formació aïllada de grans dimensions, el polié de la Jana, que desguassa per un avenc.

El conjunt de clots, foies i llacunes de Tírig és el grup de formes tancades més dens de l’àrea. Se situa a les immediacions del barranc de la Valltorta, conegut per les pintures rupestres epipaleolítiques. La gènesi d’aquest conjunt càrstic es relaciona amb l’evolució del corredor de Tírig-Albocàsser i la captura del Barranc Fondo (que abans drenava cap a Tírig, per la Valltorta), per l’erosió remuntant procedent del passadís de les Coves; aquesta captura deixà la zona de Tírig convertida en una vall morta. Una cavitat molt interessant per a l’estudi de les interferències entre el carst i el modelat dels barrancs es troba al cingle de l’Ermita, a la gorja del Barranc Fondo; es tracta d’una cova amb una sèrie de conductes i xemeneies que contenen en el seu interior restes d’una terrassa fluvial penjada uns 30 m per sobre de la llera actual, i que indica la preexistència de cavitats càrstiques i el caràcter flúvio-càrstic de l’excavació del barranc. Altres cavitats de la zona són antigues formes d’infiltració verticals, com ara l’avenc de Santa Bàrbara, l’avenc del Mas Nou i l’avenc del cingle del mas d’en Salvador.

Les foies de Subarra, que s’estenen des dels voltants de Cabanes de l’Arc fins a Vilanova d’Alcolea, formen un conjunt càrstic que fa part de la mateixa àrea sinclinal de Vistabella i Benafigos (Alt Maestrat), compartimentada i esglaonada per una tectònica distensiva posterior; en destaquen els poliés del mas d’en Queixa i del pla de Burgar (proveït d’un ponor que absorbeix les aigües superficials), com també les dolines que envolten el nucli de Vilanova.

Un aspecte comú a tota la morfologia fluvial d’aquesta zona és la formació d’estrets o gorges calcàries de parets molt dretes, la gènesi de les quals és fonamental tant pel que fa a fenòmens de captura (com a la Valltorta) com de sobreimposició. Als estrets de les Coves, del Bellestar, del Barranc Fondo, de la rambla de la Valltorta o a la capçalera del riu Cérvol, es troben conductes càrstics relictes en els vessants i parets, cosa que demostra la incidència pretèrita dels processos càrstics en el modelat d’aquests congosts. Igualment, quan els cursos fluvials travessen aquests estrets experimenten pèrdues de cabal notables (per exemple, el riu Coves), que de vegades comporten la desaparició total del curs, el qual retorna a la superfície aigües avall de l’engolidor o de les pèrdues (l’estret de Bellestar), fent evident la dinàmica actual de la carstificació.

El cas del riu de la Sénia i el del sector intensament carstificat de la serra de la Pena de Bel, entre els rius Cérvol i Sénia, són interessants des del punt de vista hidrològía En general, els barrancs de la zona quasi sempre es troben secs. El Cérvol, el Requena (tributari del Cérvol) i altres barrancs poden tenir una gran funcionalitat en moments d’avingudes, després de pluges molt intenses, i mantenir els cabals durant dies o setmanes. En canvi, la Sénia manté un curs permanent en el tram més alt, regulat pel pantà d’Ulldecona (12 hm3), mentre que en el tram mitjà les aigües s’infiltren en el llit (especialment el forat de la Sénia, ponor obert fa pocs anys, que pot arribar a engolir uns 2 m3/s) i el deixen sec fins que arriba a la mar.

A la costa, des del Montsià fins a la serra del Desert de les Palmes, es troben un seguit de relleus paral·lels, separats per uns corredors o fosses reblertes de sediments detrítics terciaris i quaternaris: el mateix Montsià, la mola de Godall, la serra de la vall de l’Àngel, les Talaies d’Alcalà, la serra d’Irta, la-serra d’Orpesa, la serra de Vilafamés, el Desert de les Palmes, entre d’altres. Excepte les dues darreres, totes les altres són de naturalesa calcària, poc plegades però intensament fracturades per falles modernes que les limiten a banda i banda amb les fosses veïnes. Els rius i els barrancs, de traçat molt recte, s’encaixen i tallen els massissos abans de sortir a la mar. Com a carsts litorals destaquen la serra d’Irta i els sectors de la Magdalena i el Prat d’Albalat, amb extensos rasclers. Les descàrregues de les aigües del carst a la mar es fan a les antigues albuferes o bé directament a la mar, en el qual cas les emissions submarines d’aigua dolça poden fer-se fins i tot mar endins, a una certa distància de la costa.

La serra d’Espadà

Entre els rius Millars i Palància s’alcen els relleus triàsics de la serra d’Espadà (1041 m) i les muntanyes de Portaceli (789 m), que formen un conjunt plegat i fallat. L’estructura general té l’eix perpendicular a la costa. Els materials són del triàsic germànic: gresos vermells del Buntsandstein a la base i calcàries i dolomies del Muschelkalk al damunt. Pel que fa al carst destaca un dels sistemes càrstics més estudiats del País Valèncià: la cova de Sant Josep, situada a la vall d’Uixó. Així mateix, cal destacar la cova del Toro, a Alcúdia de Veó, cavitat sorgent de 320 m de recorregut, actualment captada per regadiu. A Almenara, prop de la costa, hi ha un interessant conjunt de cavitats fòssils pertanyents a un paleocarst, datat, per l’abundant presència de micromamífers, del Quaternari antic.

La cova de Sant Josep

La cova de Sant Josep es troba uns 2 km a l’W de la població de Vall d’Uixó. És travessada per un riu subterrani, amb galeries de grans dimensions i gran desenvolupament de concrecions. Té un recorregut penetrable de 2384 m, els primers 500 m dels quals es poden visitar. El cabal mitjà de la sorgència és d’uns 1001/s i els màxims en moments de crescuda són de més de 7 m3/s. Aquesta font és el punt de sortida de les aigües que recull una conca de 29,7 km2 desenvolupada sobre materials impermeables (argiles vermelles del Buntsandstein) sobre gresos fissurats i sobre les calcàries i les dolomies del Muschelkalt. A l’aqüífer, situat en els materials carbonàtics, hi aflueixen les aigües de l’escorrentia superficial i les recàrregues de l’aqüífer gresós físsurat. Hom ha controlat l’evolució d’una crescuda a la sorgència (el 1985) per a obtenir dades de cabal, química i temperatura durant tota l’evolució de la crescuda, i ha tractat els resultats des d’una òptica sistèmica. L’anàlisi de la corba de recessió ha estat la base per a l’estudi de la hidrodinàmica, que indica que la disminució total de cabals d’avinguda es produeix a les 190 h; es calcula que al començament de l’esgotament el volum dinàmic, que es buida amb rapidesa, era de 270 000 m3. El sistema té poca inèrcia. Hom situaria la cova de Sant Josep dins la classificació dels sistemes càrstics proposada per A. Mangin (1975), en el domini dels grans desenvolupaments geològics funcionals. Es tracta d’un sistema de dimensions reduïdes, dotat d’una bona organització del drenatge i amb poques reserves (la zona saturada és de 250 000 a 500 000 m3). La velocitat aparent de trànsit és d’uns 60 m/h (segons dades de la coloració d’un engolidor a la conca d’alimentació, l’avenc de la Guilla), valor baix per ésser un dren càrstic, però potser explicable perquè la pèrdua no accedeix directament al dren principal.

El paleocarst d’Almenara

En uns petits relleus propers a la mar, a Casablanca (Almenara), l’explotació d’unes pedreres de calcària posaren al descobert un important conjunt de cavitats verticals totalment reblertes de sediments de diferents tipus (al·loctons i autòctons, col·luvions, esbaldregats, espeleotemes, etc). La presència d’abundants restes de micromamífers ha donat un gran valor paleontològic al jaciment i n’ha facilitat la datació (Quaternari antic).

El domini càrstic a la Cadena Ibèrica: la regió sud-occidental

La regió sud-occidental és la terminació oriental de la Branca Castellana de la Conca de l’Ebre, que s’estén per les comarques valencianes interiors. El paisatge d’aquestes serres interiors eixutes i calcàries és similar al de la regió nord-oriental de Castelló. Cal destacar l’aflorament de margues salabroses i de guixos del Triàsic superior (Keuper). Les extensions de guixos més importants es distribueixen per Sogorb i la conca del Palància (Alcalans), a Xelva, a Cofrents-Aiora i a la canal de Navarrés. Les serres calcàries són plataformes altes de formes massisses, amb relleus estructurals; els rius Túria i Xúquer hi han obert congostos profunds. Pel que fa al carst, aquest no hi ha estat tan estudiat com a la branca nord-oriental. Pel seu interès, citarem les serres de Requena i Xelva (Serrans), els congostos del Túria i del Tuéjar, la serra Palomera, la vall de Cofrents, la zona de Millars-Tous, les moles de Cortes i de Caroig i les gorges dels rius Magre, Cabriel i Xúquer. També cal destacar la carstificació en els guixos triàsics, encara que no tinguin la importància d’alguns sectors del sistema Prebètic, com a Vallada. A la vall del Túria, a Gestalgar (Serrans), es carstifiquen les calcàries travertíniques miopliocenes adossades als massisos carstificats que trobem al SW (Sierra de Enmedio i serra d’El Tejo), i donen lloc a cavitats.

L’àrea del Millars-Tous

El massís de Millars-Tous comprèn els relleus de les moles de Cortes i Caroig (1126 m) i la serra del Cavalló (827 m). És situat en l’espai comprès al NW de Xàtiva, fins a Aiora i Cofrents (Vall de Cofrents i Canal de Navarrés), i fa part de tot un seguit de massissos càrstics. Els materials carstificats són calcàries i dolomies del Cretaci, amb una potència de 900 m, i del Juràssic infrajacent, que aflora molt poc a la zona. L’estructura general és una gran plataforma subtabular, la mola de Cortes, lafossa de Tous i l’anticlinal vergent del Cavalló. Els límits més clars són donats, al N, pel Triàsic i els encavalcaments de materials paleògens de la canal de Dosaigües; a l’W, per la vall triàsica d’Aiora-Cofrents i, al S, per la falla del Caroig i la canal de Navarrés.

La unitat és travessada, d’W a SE, pel Xúquer, que va encaixat en una gorja cárstica excavada a partir d’una estreta fossa tectònica i d’un seguit de falles paral·leles al curs del riu; els aprofitaments hidroelèctrics (entre els quals el pantà de Tous i la central nuclear de Cofrents) ocupen aquest tram del riu, entre Cofrents i Sumacàrcer. L’encaixonament del Xúquer ha provocat una intensa erosió en els vessants, que és la responsable del desmantellament i la captura de la morfologia càrstica anterior, de la qual només queden algunes formes relictes, com la vall penjada de la canal de Dosaigües, antic polié d’uns 10 km2, a uns 500 m d’altura, avui capturat per un tributari del Xúquer, o bé la depressió endorreica de la Llacuna (Tous), a 460 m d’altura.

A altures compreses entre els 250 i els 480 m hi ha una sèrie de coves de característiques força uniformes: recorreguts d’entre 200 i 600 m, galeries amples de secció (3 m d’amplada per 8 m d’alçada, de mitjana) i sense funcionalitat hidrològica. Entre les més conegudes es poden esmentar la cova de les Dones (Millars), la cova del Candil i la cova de l’Alt de Tous (Tous) i la cova de les Meravelles (Dosaigües), en algunes de les quals es poden reconèixer marques de corrent i altres formes d’erosió i dissolució a les parets i els sostres, modelades en condicions d’inundació en la zona saturada d’un sistema càrstic actiu; els reompliments litoquímics i sedimentaris també hi són importants, i arriben a obturar els conductes. Tot indica que es tracta d’un paleocarst o carst no funcional, que conserva fragments d’una xarxa de drenatge truncada per l’erosió de la hidrografia superificial; el descens del nivell de base provocat per l’encaixonament progressiu del Xúquer va fer que es passés d’uns sistemes oberts a uns sistemes aïllats, la qual cosa va provocar les acumulacions de sediments en els conductes i la seva fossilització. La plataforma superior del massís, que es troba per damunt del nivell de les cavitats, es prolonga cap a l’W per Los Llanos d’Albacete, que formen un altiplà d’uns 700 m d’altitud, igualment afectat per l’encaixonament del Xúquer; els materials que el formen són calcàries lacustres d’edat miopliocena, cobertes per la unitat detrítica superior del Pliocè mitjà i superior. Hom pot deduir d’aquestes dades que l’encaixonament de la xarxa fluvial no es va produir abans del Pliocè superior i que, d’altra banda, ha d’ésser per força anterior al Pleistocè mitjà, ja que d’aquesta edat són els ventalls al·luvials relacionats amb les lleres actuals i subactuals. L’edat del paleocarst s’ha de situar amb anterioritat a l’encaixonament del Xúquer, i presumiblement és contemporània a la formació de les calcàries lacustres miopliocenes de Los Llanos d’Albacete.

El carst de guixos triàsics

Tots els fenòmens de carstificació de guixos que es troben a la Cadena Ibèrica es donen en els materials del Triàsic superior (fàcies Keuper). De les cinc formacions que componen el Keuper del grup valencià, la que té els sulfats més potents i purs és la que correspon al sostre del Keuper superior (anomenada unitat K5, o formació dels Guixos d’Aiora), que a la zona d’Aiora arriba a tenir un gruix de 60 m. En aquest sector de la serralada, els afloraments de guixos triàsics es donen a les depressions intramuntanyoses i als fons de valls; hi ha moltes cavitats, verticals i horitzontals, de petites dimensions, i també formes tancades exocàrstiques (dolines), conseqüència de processos d’enfonsament en superfície per col·lapse de cavitats.

Uns 4 km al S de Sogorb hi ha un conjunt de dolines d’enfonsament de grans dimensions, de les quals destaquen les Clotes del Tio Cabrera (de 20 a 50 m de diàmetre i de 2 a 15 m de fondària) i les Clotes del Tio Tacons, un gran enfonsament rectangular (de 150 per 43 m), de vores abruptes i amb tres dolines a l’interior (de 7 m, 14 m i 20 m de fondària, respectivament). Als Serrans i la Foia de Bunyol hi tenim més exemples: a Xelva, el grup d’avencs i dolines del Malecon, alguns amb diversos pous d’entrada que donen accés a sales i petites galeries; i les Torques, dos enfonsaments de 20 i 15 m de diàmetre i uns 15 m de fondària, propers als avencs del Malecon; a Gestalgar, la cova del Valle, de 80 m de recorregut, que acaba en un petit llac subterrani, i és un engolidor actiu; a Toixa (vall del Túria), l’Hoya de la Tartalona, de 100 m de llargada, 25 m d’amplada i 18 m de fondària mitjana, al fons de la qual hi ha la cova de Tartalona (amb una sala interior de 32x15 X 10 m), engolidor temporal que recull les aigües procedents d’unes barrancades (les aigües ressorgeixen a la cova de l’Embarcador, prop del pantà, cavitat de 25 m que acaba essent impracticable i que és recorreguda per un curs d’aigua procedent de l’Hoya i la cova de Tartalona). La vall d’Aiora també té cavitats interessants: a Cofrents, la cova d’Agras, amb galeries ascendents de 110 m de llargada que accedeixen a un curs d’aigua i amb terrasses fluvials recobertes de crostes de carbonat càlcic; i a Cortes de Pallars, la cova de la Casa de la Hoya i la cova de l’Hoya, totes dues engolidors actius. A la localitat veïna d’Estubeny (Canal de Navarrés) hi ha la cova del barranc de les Salinetes, galeria descendent de 68 m de recorregut i uns 9 m de desnivell; a la localitat veïna de Llosa de Ranes, en una pedrera de guixos, hi ha la cova de la Cantera; a Quesa, a la vall del riu d’Escalona, que aflueix al Xúquer prop de Tous, la cova de Los Arroces o d’El Yeso forma una sorgència penjada, amb uns 300 m de recorregut practicable. Moltes d’aquestes cavitats presenten dinamisme hidrològic; en canvi, els aqüífers existents en roques evaporítiques presenten una escassa capacitat de regulació, segurament a causa de la gran plasticitat i de l’augment de volum que comporta el pas d’anhidrita a guix, que el fa més compacte que les calcàries, les quals presenten més fissuració; el caràcter permanent d’algunes de les sorgències esmentades no respon, per tant, al paper regulador de l’aqüífer, sinó a una alimentació al·lòctona, que en el cas de Tartalona-Embarcador és una sorgència, en el contacte del guix triàsic amb calcàries cretàcies.

El domini càrstic a la Serralada Bètica

La Serralada Bètica, estructura tectònica que fa part del gran orogen alpí i que comprèn el S i el SW de la península Ibèrica, al nostre país és representada per les unitats més externes, prebètica i subbètica. La primera, més septentrional, es posa en contacte amb la Cadena Ibèrica en una franja on s’interfereixen les directrius estructurals d’ambdues unitats i adquireix una marcada influència ibèrica. Té el límit septentrional en una línia que segueix aproximadament el límit entre les comarques de la Ribera i la Safor, i continua pel mig de la comarca de la Costera, seguint el traçat de la carretera de Xàtiva al coll d’Almansa; així, els massissos del Mondúver i serra Grossa cauen dins aquest límit i dins l’àmbit prebètic. El límit meridional se situa sota el promontori de cap de la Nau, seguint la línia de la seva costa S, passant pel N d’Alacant i d’Elx, de manera que la serra de Crevillent queda situada en el Subbètic, juntament amb la depressió del Baix Segura. Al S de les serres de Crevillent i Fontcalent, a l’extrem més meridional dels Països Catalans, hi ha la depressió del baix Segura, establerta entre el Subbètic i el Bètic.

A les zones muntanyoses del Prebètic i el Subbètic, les calcàries i les dolomies, principalment cretàcies, però també juràssiques i eocenes, sobresurten del relleu formant els massisos i els cims més destacats; la tectònica hi fou més tardana que a la Cadena Ibèrica: el plegament no cessà fins al Miocè superior, raó per la qual el relleu té una energia més gran. En aquestes condicions, de gran extensió d’afloraments de materials carbonàtics (uns 4000 km2) potents i amb un relleu vigorós que forma forts gradients, els processos de carstificació han adquirit una gran importància, tant pel que fa a les formes superficials i a l’existència de carst pretèrits, com pel que fa a la circulació subterrània actual.

Aquí hom centrarà l’atenció en el Prebètic, encara que els relleus del Subbètic de Crevillent i Fontcalent també són calcaris i càrstics, i encara que a la depressió del Segura hi ha petits exponents de carstificació en afloraments de guixos del Triàsic superior com, per exemple, el de Sant Miquel de les Salines, on hi ha una cova que és una sorgència penetrable de 400 m de recorregut.

El Prebètic

La diversitat que presenta el carst del Prebètic nord-oriental és molt gran: el modelat dels massissos calcaris, les formes relictes, la gènesi dels grans poliés, les fonts cabaloses, com a exponent de la hidrología càrstica actual; els carsts litorals i les sorgències submarines, el carst en guixos de Vallada, etc.

El conjunt d’alineacions muntanyoses de direcció ENE-WSW del Prebètic valencià tenen en comú una petrologia carbonàtica, una estructura senzilla plegada d’anticlinals separats per valls sinclinals, i una morfologia de plans i escarpaments tallats per la xarxa fluvial i amb un modelat càrstic predominant. El clima actual és semiàrid, i els processos que s’hi desenvolupen són de tipus fluvial o lligats a una moderada dissolució química; això indica que el paisatge que hi veiem no correspon a l’actual, sinó que, pel que fa a les formes càrstiques ens trobem davant un paleocarst.

Algunes superfícies d’erosió i un cert aplanament són en relació amb el carst, especialment pel que fa a formes majors tancades; els rasclers són molt reblerts d’argiles de descalcificadó, i les dolines, de fons pla i cobert de «terra rossa», s’alineen seguint zones fracturades i la majoria se situen per damunt de la cota dels 500 m (les que hi ha a les capçaleres dels barrancs han estat captades per la xarxa fluvial). Els poliés tenen un marcat control estructural, i han estat generats per «graben» i falles inverses. Entre els més grans destaquen el de Barx, al massís de Mondúver (de 4 per 1 km), molt relacionat amb les fonts de Simat de Valldigna (situades 2 km més al N) L’interior del polié és reblert de materials detrítics que originen un petit aqüífer penjat, i les aigües s’evacuen per ponors, el més important dels quals és l’avenc de la Donzella, de 128 m de fondària i uns 800 m de recorregut penetrable; altres poliés més petits es troben seguint la mateixa fractura inversa que constitueix la vora meridional del polié de Barx. El de Marxuquera, al S, el més gran del sector (5 per 3 km), és una forma oberta, drenada pel riu Beniopa i pel barranc de Marxuquera, i reblerta d’un gruix important (60 m) de materials detrítics; a l’interior hi ha nombrosos relleus calcaris residuals (hums), en un dels quals s’instal·la el convent de Sant Jeroni. Dels poliés del pla de la Llacuna i el de Forna, a la serra de Gallinera, tancats i tots molts pròxims, el més important és el de la Llacuna, que té al seu interior més de 30 avencs, alguns dels quals funcionen com a engolidors; també té nombroses dolines a dins. Pel que fa a les formes endocàrstiques, trobem a dalt de les serres una gran quantitat d’avencs, sovint amb fondàries superiors als 100 m, en la majoria dels casos desconnectats de la circulació hídrica actual i molt penjats en relació amb la zona saturada del carst. A la zona més litoral, el massís del Montgó (753 m) conté restes de cavitats horitzontals pel damunt dels 400 m (cova Montgó, de 70 m de recorregut) i avencs profunds a cotes més baixes (avenc del Montgó, a 280 m d’altura i amb 130 m de fondària; i avenc de Soto, a 109 m d’altura i amb 95 m de fondària, amb un pou de 73 m i al fons una galeria subhoritzontal amb aigua), fet que mostra el caràcter polifàsic de la carstificació. Com a cavitat amb desenvolupament predominantment horitzontal cal destacar la cova de l’Autopista (amb un recorregut de 4500 m), situada a la serra Falconera, prop de Gandia, en el límit oriental d’aquests relleus desenganxats del massís de Mondúver.

El carst litoral i les sorgències submarines del cap de la Nau

Topografia de la cova del Moraig, situada a Benitxatell (Alacant). La terminació continental de les alineacions prebètiques del cap de la Nau constitueix un carst litoral que ha sofert durant el Quaternari descens i ascens del nivell de la mar, correlatius als períodes glacials i interglacials, respectivament. La cova del Moraig és, juntament amb la Falconera de Garraf, el millor exemple de dren d’un sistema càrstic que ha sofert una transgressió marina, i que ha passat de condicions litorals o continentals a condicions submarines. Les exploracions fetes amb tècniques d’espeleologia subaquàtica durant els anys 1988-89 han permès de reconèixer 2 km de conductes, totalment submergits, que arriben a una fondària de 60 m sota el nivell de la mar. La galeria presenta seccions mitjanes de 4 × 4 m i formes que indiquen l’evolució d’un eix de drenatge de la zona saturada, que va passar, per descens del nivell de base, a condicions no saturades, amb circulació fluvial; aquesta circulació erosionà la base dels conductes (seccions en forma de forat de pany i de gota d’aigua). Posteriorment, l’ascens general post-glacial del nivell de la mar féu que els conductes quedessin submergits i que el sistema càrstic passés de ser un sistema obert a un sistema tancat.

Biopunt, original de B. Pack i J.M. Portes.

Al llarg de la costa abrupta de la Marina, prop del cap de la Nau, es localitzen un seguit de cavitats i sorgències submarines molt interessants des del punt de vista càrstic, especialment la cova del Moraig. Els contraforts prebètics més orientals arriben al litoral de la Marina, al promontori del cap de la Nau, amb un relleu molt enèrgic (cim del Montgó, de 753 m; serra de Bèrnia, 1129 m i la seva terminació oriental, la serra del Teix, que cau verticalment sobre la costa al Morro del Teix). La descàrrega dels sistemes càrstics d’aquests massissos calcaris litorals es fa directament a la mar, a fondàries de fins a 12 m. Al llarg d’aquest fragment de costa hi ha un gran nombre de cavitats conegudes. La més important és la cova del Moraig, situada al terme de Benitxatell, al S de la cala de Moraig. El recorregut explorat supera els 2 km de galeries submergides i arriba a una fondària de 60 m sota el nivell de la mar. La cova consisteix en una àmplia galeria, amb alguna ramificació, i amb les seccions típiques d’un conducte a pressió i de dimensions mitjanes de 4 per 4 m. L’aigua es manté a una temperatura força estable d’uns 19°C. Hom ha intentat de captar l’aigua dolça de la sorgència abans no es barregi amb la del mar, però fins ara només se sap que a 700 m de l’entrada, l’aigua continua essent salada. Les seccions d’algun tram de la cova presenten el contorn típic de «gota d’aigua» i, en d’altres casos, la forma de «forat de pany», formes endocàrstiques típiques de l’erosió fluvial, que indiquen una transgressió per la mar de les parts més baixes de l’estructura, lligada a les fluctuacions del nivell de la mar hagudes durant el Quaternari.

Al massís de Garraf (sorgència de la Falconera), a les cavitats submarines de les illes Medes (el Montgrí) i a la font d’Estramar (Corberes), tenim testimonis d’aquesta transgressió marina dels carsts litorals al continent.

El Túnel dels Sumidors de Vallada

A Vallada, a la vall del riu de Cànyoles (Costera) enllacen les dues unitats estructurals, ibèrica i prebètica, de la Serralada Bètica. El carst de Vallada se situa a la unitat prebètica, amb influència ibèrica, a l’anticlinal diapíric de serra Grossa, on afloren els guixos del Triàsic superior (grup valencià del Keuper) de manera discontínua a la xarnera fallada i esventrada. La carstificació dels gruixos triàsics que afloren és un dels millors exponents d’aquest tipus de carst, o paracarst, i té un modelat ben desenvolupat al Túnel dels Sumidors. La cavitat és constituïda per una galeria principal, de 1250 m de llarg i 205 m de desnivell, amb ressalts i pous cap a la part més profunda, i recorreguda de punta a punta per un riu, al qual s’accedeix per un petit avenc d’enfonsament obert a la meitat del seu recorregut. L’aigua prové d’uns petits manantials existents en el punt de contacte entre les argiles i els guixos triàsics d’una banda, i les calcàries i dolomies cretàcies d’altra banda.

Al cap d’1 km de recorregut superficial arriba a una vall cega i s’engoleix en una cova (el Sumidor de Dalt o la cova dels Brolladors). El seu traçat es pot seguir per dins del Túnel dels Sumidors fins que, en el punt més baix, les galeries queden del tot inundades. La sorgència anomenada font de la Sarraella és una cova situada a una cota de 150 m per sota del pou d’entrada del Sumidor; les aigües que surten per la font de la Sarraella són salines, ja que en el trajecte entre els Sumidors i la font travessen un dom de sal. Hom va comprovar que les aigües dolces del Sumidor i les salines de la Serraella es relacionaven entre elles amb anàlisis de coloració: després d’abocar 600 g de fluoresceïna al sifó terminal del Sumidor, el traçador va reaparèixer per la font de Sarraella 84 hores més tard.

El funcionament hidrològic actual

Bona part de la informació hidrogeològica de la zona ha estat obtinguda a partir dels sondeigs i les piezometries de control de les explotacions aqüíferes. Alguns d’aquests piezòmetres tallen drens càrstics d’alta transmissivitat. Sondeigs molt propers entre ells tenen comportaments molt diferents, que posen en evidència l’heterogeneïtat de l’aqüífer càrstic. Hom hi ha mesurat transmissivitats superiors als 1000 m2/s acompanyades de cabals importants, com passa als sondeigs del Molinar i Algar, que abasteixen Alcoi i Benidorm (la font del Molinar, abans de la regulació amb sondeig actual, treia de 50 a 500 1/s).

El funcionament hidrogeològic dels sistemes càrstics de la serra Grossa és un dels més ben estudiats de tot el Prebètic.

Al massís de Mondúver es desenvolupa el sistema càrstic de la font Major de Simat de Valldigna, un brollador que drena una superfície d’uns 20 km2 i que inclou el polié de Barx, ben connectat estructuralment amb la sorgència de Simat per ponors. Els vessants del polié estan fortament carstificats. L’interior, de 4×1 km i allargat segons una falla NW-SE, és reblert de materials detrítics i argiles de descalcificació; els materials grollers permeables que hi ha per sota originen un petit aquitard, desconnectat de l’aqüífer càrstic per margues del Cretaci i argiles triàsiques. Pel fet de tractar-se d’uns relleus bruscs i litorals, hi ha un clar control orogràfic de les precipitacions, que tenen un màxim a la zona, amb 900 mm/any. L’evapotranspiració potencial és, però, pràcticament d’aquest ordre, fet pel qual l’aqüífer presenta una component estacional lligada als màxims de pluges de tardor i primavera. La font Major de Simat de Valldigna, amb cabals màxims de 957 l/s, compta des del 1973 amb una estació d’aforament que ha permès d’obtenir una sèrie cronològica de cabals. Els gràfics presenten els correlogrames dels cabals per a dues finestres d’observació diferents (125 i 1250 dies); la primera evidencia un efecte de memòria a curt termini; la segona assenyala l’aparició de cicles anuals i el comportament estacional del sistema. Els estudis de la hidrodinàmica han demostrat que és un sistema d’una certa complexitat i inèrcia, amb un temps de regulació de 52 dies, ben drenat per sota del nivell del polié i amb un doble comportament: resposta ràpida i intensa en les crescudes (efecte de les aportacions massives dels ponors) i esgotaments prolongats.

Biopunt, originals d’A. Mangin, A. Pulido Bosch, A. Freixes i J.M. Cervelló.

Hom ha fet estudis hidrològics a la font Major de Simat de Valldigna, a partir del registre continu dels paràmetres físics i químics de les aigües; les dades han permès de caracteritzar el sistema pel que fa a la seva memòria (en relació amb les reserves), el temps de regulació, la relació entre precipitacions i cabal, la seva resposta impulsional (hidrograma unitari) i el desfasament entre l’entrada i la sortida. La font se situa a l’extrem nord-oriental de la serra Grossa i drena una conca situada al massís de Mondúver, d’uns 20 km2 de superfície, el punt culminant se situa a 841 m i l’altitud mitjana és d’uns 400 m. El sistema càrstic s’emplaça en les calcàries i dolomies cretàcies. Hom disposa d’un registre de cabals des del 1973, que donen cabals màxims de 957 1/s i mínims de 80 1/s. L’anàlisi dels correlogrames de cabals indica un cert efecte de memòria a curt termini, a causa de l’anomalia de funcionament provocada pel polié de Barx, el qual en períodes de crescuda serveix de col·lector i fa una important aportació d’aigua al sistema de manera puntual; al cap d’alguns dies, el sistema té un comportament més inercial. Les aportacions sobtades d’aigua del polié, drenada pel ponor, constitueix una infiltració ràpida, que dona puntes molt agudes en els correlogrames de cabal, mentre que l’esgotament posterior és més prolongat; el temps de regulació és de 50 dies. Ens trobem, doncs, amb un sistema que presenta dos tipus de funcionament (crescudes i esgotaments), cosa que correspon a una xarxa càrstica ben jerarquitzada, capaç d’obtenir temps de concentració ràpids, i amb un gran poder de regulació (és a dir, amb bones reserves).

Un altre cas estudiat, al Girona, és relacionat amb l’embassament d’Isbert, construït al barranc de l’Infern, al NE de la serra del Penyal de Laguar. Aquest embassament no reté l’aigua, ja que aquesta és infiltrada pel carst, i l’únic paper que fa és regularitzar les aportacions hídriques al carst; les sorgències es localitzen entre Sagra, Sanet i els Negrals (Marina Alta): les fonts de la Cava i de Sagra i el manantial de Tormos (la Boleta), sobreeixidor que es posa en funcionament quan els altres evacuen uns 500 1/s. El sistema càrstic és ben drenat i no té reserves reguladores.

A la serra d’Aitana i al Puigcampana (Marina Baixa) hi ha fonts càrstiques a Altea, Finestrat, Sella i Arc, entre d’altres; algunes, com les fonts del riu d’Algar, tenen cabals mitjans de 250 1/s i puntes d’uns quants m3/s. A la serra de Mustalla, i sota el Quaternari del pla litoral de Gandia-Dénia, es produeix la descàrrega dels aqüífers de les serres Gallinera i Almirall; les fonts de la serra de Mustalla, amb cabals globals de 1500 1/s, donen origen al riu Vedat.

L’evolució del carst a les serres del Prebètic

Els estudis fets fins ara permeten de fer algunes hipòtesis sobre l’evolució del carst a les serres del Prebètic. Contrastant les taxes d’erosió càrstica obtingudes experimentalment, que són molt moderades (el valor total de la dissolució específica al massís del Mondúver, per exemple, és de 42 mm/mil·leni ) amb el grau de carstificació del massís, hom pot deduir que la carstificació devia ésser molt més activa en èpoques passades, sota condicions climàtiques més favorables. Els processos de carstificació han seguit les pulsacions neotectòniques i climàtiques esdevingudes des del Miocè fins a l’actualitat; les dades obtingudes en diferents sectors indiquen que el carst prebètic té origen durant el Pliocè o el Pleistocè inferior; hom ha relacionat la gènesi de les grans formes càrstiques amb el Villafranquià, i hi ha bretxes periglacials reomplint les fractures quaternàries que afecten les dolines del Mondúver. D’altra banda, a la cova de Bolomor (València) s’ha estudiat un dipòsit de tipus periglaciar, amb restes d’indústria musteriana (Paleolític mitjà) en els nivells superiors, encara que els més baixos podrien correspondre al Riss; els dipòsits de «terra rossa» i els travertins que trobem en diferents punts de Vallada, i a la Font d’en Carrós (a l’extrem nord-oriental de la serra Gallinera, prop d’Oliva) correspondrien, en canvi, a períodes més càlids, interstadials i de l’Holocè. Hom ha proposat la hipòtesi que hi ha dos moments principals de carstificació en el massís de Mondúver i a la serra de Mariola: l’un sota el clima tropical humit del Pliocè superior, i l’altre possiblement al Riss-Würm, d’ambient humit, temperat o càlid. Les formes tancades majors s’han originat en fases prequaternàries i del Quaternari antic i, per tant, constitueixen un modelat paleocàrstic que ha continuat evolucionant sota unes altres condicions; en aquest sentit, les dolines situades a l’interior dels poliés indiquen que aquests han quedat penjats respecte del nivell de base, i que han evolucionat cap a formes diferents del polié càrstic.

El domini càrstic a les Balears

El carst de les illes Balears pot ésser tractat com una unitat, sense seguir estrictament l’anàlisi dels diferents dominis estructurals que hom ha observat per a la resta dels Països Catalans. El motiu és que la insularitat introdueix nombroses particularitats i ha condicionat el desenvolupament dels sistemes càrstics tant com la seva evolució. Hom tractarà aspectes de la carstificació de les diferents illes insistint d’una manera especial en els exemples de Mallorca.

Les illes afectades de carstificació són en general molt interessants des del punt de vista dels estudis de cronologia, i en aquest sentit hom ha dedicat una certa atenció a les Balears en els darrers anys. El paper dels buits càrstics com a trampa de sediments és important, ja que els registres sedimentaris poden esdevenir no solament la clau per a conèixer l’evolució del carst, sinó també per a determinar les condicions d’evolució del context paleoambiental i paleogeogràfic. L’evolució dels carsts que tenen la mar com a nivell de base dona origen a tot un conjunt d’interferències entre el modelatge càrstic i el modelat litoral; a més, les fluctuacions del nivell de la Mediterrània durant el Quaternari introdueixen un valuós component cronològic. Les cavitats que són afectades per l’erosió litoral i que es fossilitzen amb sediments marins poden aportar dades cronològiques molt interessants. D’altra banda, l’estudi dels fòssils animals trobats, que ha permès datar determinades formes (Myotragus) entre el Pleistocè i l’Holocè, també hi contribueix. Cal afegir les possibilitats que ofereixen els espeleotemes per a la datació isotòpica, i destacar, a més, l’interès especial dels espeleotemes epiaquàtics i subaquàtics (en relació amb la zona saturada del carst), originats en llacs subterranis costaners, o en relació amb paleonivells de la Mediterrània al seu torn relacionats amb ascensos del nivell de la mar ocorreguts entre glaciacions; a partir dels espeleotemes hom ha pogut establir per als darrers 250 000 anys una bona correlació entre les edats indicades per les mostres i els estadis del nivell marí establerts a partir del registre marí en isòtops d’oxigen. D’altra banda, aquestes dades ens asseguren que les coves no han sofert durant el Pleistocè mitjà i superior pràcticament cap evolució morfològica, i que els processos evolutius que les han afectades es concreten en la formació d’espeleotemes, dipòsits de bretxes d’ossos i en l’acumulació de sediments marins o eòlics, sovint relacionats amb les oscil·lacions del nivell de la mar degudes a les glaciacions i les interglaciacions.

Mallorca

Tres dominis geogràfics i orogràfics permeten de centrar la descripció del carst de Mallorca: la serra de Tramuntana, les serres de Llevant i la Marina de Migjorn.

La serra de Tramuntana

La cova de Sa Campana és situada al massís dels Castellots, de morfologia càrstica espectacular, amb un petit polié d’1 km de longitud i 200 m d’amplada. El torrent de Pareis arriba a tenir parets verticals de 300 m d’alçada; la seva excavació va intersectar nombrosos conductes, que podem veure seccionats a diferents alçades a les parets. El mateix torrent ha tingut una gènesi hipogea, que ha evolucionat cap a una forma exterior per enfonsaments successius de les voltes. El seu progressiu encaixonament ha anat creant un nivell de base cada cop més profund, que ha inutilitzat els conductes situats a més alçada. L’evolució de la cova de Sa Campana va molt lligada a aquest fet; cal observar en el dibuix la correspondència de nivells entre el fons de Sa Campana i el llit del torrent de Pareis.

Biopunt, a partir del mapa morfostructural de M. Barreras, J. Ferreres i F. Cardona.

El desenvolupament dels processos de carstificació, tant en superfície com en profunditat, són molt importants a la serra de Tramuntana. El modelat càrstic hi és extraordinàriament representat.

El predomini de la morfologia càrstica superficial és remarcable al sector septentrional (des de la vall de Sóller fins a la península de Formentor), sector al qual corresponen, d’altra banda, les alçades més importants de l’illa, i les condicions més favorables a la carstíficació, induïdes pels forts gradients orogràfics. Hi trobem poliés, dolines, camps de rascler, gorges i també formes obertes del carst subterrani. Els poliés, en general allargats i de llargades de poc més d’1 km, tenen bons exemples en els de Coma de Son Torrella, la Coma de Mortitx (Escorça) i el pla de les Basses (Pollença), els dos darrers amb nombroses dolines i cavitats accessibles; alguns han estat capturats per l’escolament superficial, com passa al Clot d’Albarca, o també a Cúber i Almallutx, però el seu origen pot correspondre perfectament a un polié. Hi ha camps de dolines, generalment de menys de 200 m de diàmetre, entre les cotes de 400 i 600 m, i sembla que se centren en antigues superfícies d’erosió, com passa en els Clots Carbons, Sa Mitjania, la Muntanya de Montcaire i Es Castellots.

La cova de Sa Campana és situada al massís dels Castellots, de morfologia càrstica espectacular, amb un petit polié d’1 km de longitud i 200 m d’amplada. El torrent de Pareis arriba a tenir parets verticals de 300 m d’alçada; la seva excavació va intersectar nombrosos conductes, que podem veure seccionats a diferents alçades a les parets. El mateix torrent ha tingut una gènesi hipogea, que ha evolucionat cap a una forma exterior per enfonsaments successius de les voltes. El seu progressiu encaixonament ha anat creant un nivell de base cada cop més profund, que ha inutilitzat els conductes situats a més alçada. L’evolució de la cova de Sa Campana va molt lligada a aquest fet; cal observar en el dibuix la correspondència de nivells entre el fons de Sa Campana i el llit del torrent de Pareis.

Biopunt, a partir del mapa morfostructural de M. Barreras, J. Ferreres i F. Cardona.

El rascler és la forma superficial que caracteritza més bé la morfologia del carst de la serra de Tramuntana, i sovint hi presenta desenvolupaments espectaculars; la majoria dels rasclers foren formats sota cobertora edàfica, però les seves particularitats van evolucionar diferentment en cada cas: hi ha rasclers de fractures verticals eixamplades per dissolució que es poden trobar a diferents alçades, rasclers d’escolament concentrat, de diàclasis, etc. Pel que fa als canyons, el més remarcable és el de Pareis, format per la confluència del Gorg Blau (segment de Sa Fosca) i del Lluc, que presenta un encaixonament d’uns 200 m i un recorregut total de 3 km.

El 60% de les formes endocàrstiques de l’illa de Mallorca es troba a la serra de Tramuntana, dada prou significativa per a corroborar la correspondència entre el modelat superficial i l’hipogeu. La cavitat més profunda és la cova de Sa Campana (Escorca), amb 304 m de fondària. A Escorca cal citar el forat dels Amics, de 180 m de fondària, i també els avencs de Femenia i d’Escorca, que sobrepassen els 100 m de fondària; alguns avencs participen en l’activitat hidrològica actual i constitueixen veritables drens de la zona no saturada, com és el cas dels avenes del pla de les Basses (130 m de fondària), a Pollença, i del de S’Aigo i Sa Mitjania, a Escorca. Lescoves, o formes de desenvolupament horitzontal, són pocs importants i escasses, i les que es coneixen en general constitueixen paleostructures sense cap activitat hidrològica; el carst de la vall d’en Marc i la cala Sant Vicent, a Pollença, constitueix un dels exemples més il·lustratius de funcionament hidrològic actual.

Les serres de Llevant

A les serres de Llevant, les formes endocàrstiques són escasses, però en canvi són molt variades. Cal destacar d’entre les nombroses manifestacions endocàrstiques l’avenc dels Travessets (Artà), fusiforme i constituït per un pou únic de 145 m de fondària. Les coves dels sistemes càrstics d’aquestes serres mallorquines són particularment interessants pels processos de litogènesi i, en general, per la seva història evolutiva, especialment la cova de Na Mitjana i les coves d’Artà.

El migjorn de Mallorca

Les cavitats d’aquest domini s’han desenvolupat en les calcarenites neògenes del Miocè. Es tracta predominantment de coves; la coneguda cova del Drac, a Manacor, formada per una successió de galeries i sales de dimensions notables, n’és el prototipus. Un altre exemple interessant és la cova de can Bordils,a Portocristo. Una característica de les cavitats de migjorn és la impossibilitat de reconèixer-hi la morfologia d’excavació original, com a conseqüència del gran desenvolupament dels processos clàstics i de la litogènesi que hi han tingut lloc al llarg de la seva evolució. Moltes de les cavitats tenen llacs d’aigües salabroses al seu interior. La formació d’aquests llacs pot ésser explicada per efecte de la intrusió marina en alguns casos i, en d’altres, per comunicació directa amb la mar a través de conductes.

L’origen de les cavitats situades prop de la mar s’ha volgut relacionar amb les condicions de dissolució (per infrasaturació) que caracteritzen les zones d’aiguabarreig d’aigua dolça i salada (carst de potencial químic). Pel que fa al modelat exocàrstic de l’illa de Mallorca, cal destacar les depressions de les Comes de Son Granada, en l’àrea de Llucmajor.

Les Pitiüses

A Eivissa, cal destacar els poliés de Sant Mateu d’Aubarca i Santa Agnès de Corona, prop de la costa nord-occidental de l’illa, entre el modelat exocàrstic les formes subterrànies són de desenvolupament limitat, però n’hi ha de força interessants.

A Formentera hi ha nombroses cavitats horitzontals, fruit de la carstificació de les calcarenites miocenes, que generalment participen en processos de dinàmica litoral, que inclouen fenòmens de sedimentació i erosió de la costa; les formes superficials hi són poc rellevants.

Menorca

La part septentrional de l’illa de Menorca és constituïda per afloraments de carbonats mesozoics carstificats. Quant a la morfologia superficial, són interessants les dolines i els rasclers establerts a les dolomies de la mola de Fornells i, quant al modelat endocàrstic, hi ha diverses cavitats interessants, però destaca especialment la cova de Na Polida, prop de la costa. Al migjorn menorquí es carstifiquen, igual que passa a Mallorca i Formentera, els materials calcarenítics del Miocè, els quals han donat coves abundants (destaca la de S’Aigo, a Ciutadella), però en canvi la manifestació superficial càrstica és escassa; destaquen així mateix les depressions formades pels plans de Binigafull, també a Ciutadella. Per tota la costa meridional són freqüents les cavitats disseccionades per l’erosió litoral, com també les emissions d’aigua dolça en la mateixa línia de mar.