Letona fabricà i distribuí la marca des del 1933 i n’esdevingué el producte de més èxit.
Hom n’interrompé la producció entre el 1936 i el 1951, a causa de la Guerra Civil, la Segona Guerra Mundial i el racionament de la postguerra. Integrada la marca a través de Letona a Central Lechera Española (CLESA) el 1971, Parmalat (1998) i finalment al grup Nueva RUMASA (2007), aquest segregà Cacaolat com a societat anònima.
L’any 2009 la facturació fou de 98 milions d’euros, la plantilla era d’uns 400 treballadors i tenia centres de producció i de distribució a Barcelona, Parets del Vallès i Utebo (Saragossa). Arran de la difícil situació de Nueva RUMASA, Cacaolat fou posada a la venda el febrer del 2011, i finalment adquirida per Damm (49%), Cobega (49%) i el fons d’inversió Victory Turnaround (2%). Bé que tancà la fàbrica d’Utebo (2013), la nova etapa de l’empresa significà una expansió sense precedents en termes d’exportació a nous mercats (Xipre, Malta, Suècia i Andorra), i el mateix any obrí una fàbrica a Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès).