Cava

Petit nucli de Cava, amb la serra del Cadí al fons

© Arxiu Fototeca.cat

Poble del municipi de Cava (Alt Urgell), situat a 1 291 m d’altitud sobre un petit replà al peu mateix de la serra de Cadí, a la dreta del riu de Cadí o de Cava.

Les cases són agrupades, amb cobertes de pendent de teula àrab, i en un extrem hi ha l’església de Sant Climent, sufragània de la d’Ansovell. És un petit edifici rectangular, amb portal adovellat, orientat a ponent, on es dreça, adossada, la torre quadrada del campanar. La festa major es celebrava el 23 de novembre.

Segons la tradició, el poble antic era situat prop del castell, al lloc dit la Cadira del Senyor; fou cremat i llavors la població es traslladà a l’indret actual. Del castell només resten part dels paraments. Situat dins el comtat de Cerdanya, la primera vegada que apareix documentat el castell és el 1277 en el testament de Galceran III de Pinós. Sembla que la senyoria d’aquest castell anava lligada a la del castell de Sant Cristòfol, a la mateixa vall de Cava. A la primeria del segle XVII el lloc de Cava era de Josep Brera i el 1787, en el cens de Floridablanca, consta que era de jurisdicció reial.