Cobega

Concessionària i distribuïdora de refrescos i begudes.

Una de les concessionàries de Coca-Cola més importants d’Europa, fou constituïda el 1951 amb el nom de Cobega, amb seu inicialment a Barcelona i des del 2007 a Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat). L’empresa, controlada per la família Daurella, estengué el seu àmbit d’actuació de Catalunya i Andorra a Aragó, les Balears i les Canàries per a la beguda de cola (que començà a fabricar per al mercat espanyol el 1953) i totes les seves altres marques, com ara Fanta, etc., i llançà altres begudes com la tònica Finley (1969), Sprite (1975), Aquarius (1991), Nestea (1993), etc.

El 1997 dugué a terme una reestructuració amb la fusió mercantil de Cobega Catalunya amb les concessions d’Aragó, les Balears i les Canàries, i al novembre del 2011 adquirí, com a resultat d’una sortida a concurs públic de Nueva RUMASA, el 49% de Cacaolat, empresa catalana que des del 2007 en formava part del grup que liderava José M. Ruíz-Mateos. Les altres dues empreses participants en l’operació foren Societat Anònima Damm (49%) i Victory Turnaround (2%). 

L’any 2010 disposava de cinc plantes: Sant Quirze del Vallès (Vallès Occidental), Martorelles (Vallès Oriental), Palma, Tenerife i una a Gran Canària. Tenia també delegacions a Lleida, Girona, Tarragona, Saragossa, Osca, Eivissa, Menorca, les Canàries (6, a banda de la planta de Tenerife), i al Principat d’Andorra. Té una forta presència en diversos països africans.

El Grup Cobega incloïa, a més de Cobega, Equatorial Coca-Cola Bottling Company (ECCBC), que operava al Marroc, Algèria, Mauritània, Cap Verd, Gàmbia, Guinea, Guinea-Bissau, Sierra Leone, Libèria, Ghana, Guinea Equatorial i São Tomé i Príncipe, i altres negocis no relacionats directament amb l’embotellament i la comercialització de productes de The Coca-Cola Company (Daba, centrada en el negoci de les càpsules de cafè Nespresso, Daba Aquavending, màquines dispensadores) i Roalba (envasament i distribució d’aigua mineral).

La família propietària també controla Castellana de Bebidas Gaseosas (Casbega) i tenen participació rellevant en la concessionària de Biscaia i altres distribuïdores, entre d’altres. L’any 2010 Cobega fabricava uns 750 milions de litres de beguda comercialitzada en 20 marques, el nombre de clients era d’uns 80.700 i ocupava 1.200 empleats. La xifra de negoci fou de 790,1 milions d’euros. L’any 2013, coincidint amb l’accés a la presidència de l’empresa de Sol Daurella, Cobega es fusionà amb les altres concessionàries de Coca-Cola a l’Estat espanyol i Portugal en una sola companyia, Coca-Cola Iberian Partners, amb seu a Madrid, que aquest any seguia controlada per la família Daurella (42%). A través de la societat Cobega Invest (creada el 2012), el 2015 la família Daurella hi augmentà la participació al 55%. Aquest mateix any, conjuntament amb les dues altres grans embotelladores europees, Coca-Cola Erfrischungsgetränke i Coca-Cola Enterprises, constituí Coca-Cola European Partners. Presidida per Sol Daurella, que en controlava el 20%, aglutina més de 50 plantes embotelladores europees i opera a Espanya, Andorra, Portugal, Islàndia, Alemanya, Bèlgica, França, el Regne Unit, Holanda, Luxemburg, Mònaco, Noruega i Suècia. Cotitza a les borses de Nova York, Londres i Amsterdam des del 31 de maig de 2016.