Dmitri Anatoljevič Medvedev

(Leningrad, actual Sant Petersburg, 14 de setembre de 1965)

Dmitri Anatoljevic Medvedev

© Comissió Europea

Polític rus.

Graduat en dret el 1987 i doctorat el 1990 a la Universitat de la seva ciutat, on del 1990 al 1999 fou professor. Aquests anys entrà en contacte amb Vladimir Putin, aleshores alt funcionari a l’ajuntament de la ciutat, del qual esdevingué un estret col·laborador. Després d’exercir com a assessor de relacions exteriors de l’alcalde de Sant Petersburg Anatoli Sobčak (1990-95), col·laborà també amb Putin al Servei Federal de Seguretat (organisme successor del KGB soviètic) quan aquest en fou nomenat cap el 1998.

L’any 2000 fou director de campanya en les eleccions que portaren Putin a la presidència de Rússia i fou nomenat director de Gazprom, l’empresa pública russa d’explotació de gas, i el 2003 cap de l’equip presidencial. Nomenat vice-primer ministre el 2005, Putin (que havia renunciat a renovar el càrrec) el designà el desembre del 2007 com a candidat a ocupar la presidència de Rússia en les eleccions del març del 2008, que guanyà per una aclaparadora majoria (prop del 70% dels vots, segons els resultats oficials).

Al maig fou investit en el càrrec i al llarg del seu mandat continuà les directrius bàsiques de Putin (considerat el veritable home fort del govern i l’estat): èmfasi en l’impuls econòmic basat en els recursos naturals, especialment els energètics, que emprà com a instrument de control de la influència russa, especialment a Ucraïna, Bielorússia i el Caucas; reforçament dels vincles amb la CEI, així com de l’estat contra possibles competidors tant econòmics com polítics, i fort control de l’oposició i dels mitjans de comunicació.

En política exterior, la coincidència amb la presidència del nou president nord-americà Barack Obama comportà una certa distensió, sobretot en temes econòmics, com ara l’aixecament d’obstacles per a l’ingrés de Rússia a l’Organització Mundial de Comerç, i també en el desarmament, que culminà amb la signatura d’un nou acord sobre armes estratègiques (START), mentre que en altres aspectes, com ara l’escalada nuclear de l’Iran, les sancions sobre el règim sirià d’al-Assad i la pugna per la influència a l’Àsia Central, els desacords conduïren a noves tensions. El setembre del 2011 Vladimir Putin anuncià la seva candidatura a la presidència de Rússia, davant la qual Medvedev (que formava part del mateix partit, Rússia Unida) no optà a la reelecció. Putin fou elegit nou president en les eleccions del 4 de febrer de 2012, i en assumir el càrrec designà Medvedev primer ministre. El maig del 2018 Putin el tornà a designar per a un segon mandat, per al qual fou confirmat per la Duma. El gener del 2020 Putin substituí Medvedev com a primer ministre per Mikhail Mišustin.