International Airlines Group

IAG (sigla)

Societat de cartera propietària d’Iberia i de British Airways creada el 2010.

El projecte de fusió s’anuncià el juliol del 2008, i el novembre del 2009 es firmà un acord vinculant, que l’abril del 2010 donà pas a la firma del contracte de fusió. El juliol d’aquest mateix any s’aprovà l’operació, i al novembre els accionistes de totes dues companyies donaren el vistiplau a la fusió. La companyia començà a cotitzar a les borses de Londres i de Madrid el gener del 2011. La seu social de IAG és a Madrid, i la seu financera i operativa, a Londres.

L’abril del 2013 incorporà Vueling, filial de baix cost d’Iberia, i l’agost del 2015 la companyia irlandesa Aer Lingus.

El juny del 2017 inaugurà Level, una marca de baix cost amb dues aerolínies, una de vols transoceànics a Los Angeles, San Francisco (Oakland), Buenos Aires i Punta Cana, amb centre a l’aeroport de Barcelona, i Level Europe, amb vols de curta distància. El juny del 2020 Level Europe es declarà en fallida per la caiguda de la demanda a conseqüència de la pandèmia de la COVID-19.

El novembre del 2019 Iberia comprà la companyia aèria espanyola Air Europa per mil milions d’euros —conservant la marca—, amb l’objectiu de millorar la posició del grup IAG, especialment a l’Amèrica Llatina.

El grup IAG tenia el 2017 una flota aproximada de 530 avions i, amb uns 100 milions de passatgers anuals i unes 270 destinacions, era el tercer dels grups aeris europeus, després de Ryanair i Lufthansa.