José Manuel Lara Hernández

(El Pedroso, Sevilla, 31 de desembre de 1914 — Barcelona, 12 de maig de 2003)

Empresari editorial.

Fill d’un metge, a disset anys anà a Madrid i treballà en feines diverses. En esclatar la Guerra Civil Espanyola s’allistà a l’exèrcit franquista i entrà a Barcelona amb la Legió. Instal·lat en aquesta ciutat, es casà amb Maria Teresa Bosch i Carbonell, que tingué una gran influència en la seva trajectòria empresarial, iniciada com a impulsor d’acadèmies per a preparar oposicions. Posteriorment es dedicà a la compravenda de llibres i el 1944 adquirí l’editorial Tartessos, embrió d’Editorial Planeta. Fundada el 1949, a l’inici publicà preferentment obres d’autors espanyols, i rebé un gran impuls amb la publicació de Los cipreses creen en Dios (1953) i altres novel·les de Josep Maria Gironella.

El 1952 creà el premi Planeta, un dels més importants del món de la literatura castellana, i també, després del franquisme, el premi Ramon Llull de narrativa en català (1981). Adquirí, totalment o en part, les editorials Seix i Barral, Ariel, Espasa Calpe, Destino, Agostini i D.F. Collier, entre d’altres, i creà entitats filials per als canals de comercialització editorial. Fruit d’aquesta política, que el portà a una decidida penetració a l’Amèrica Llatina, Planeta es convertí en la primera editorial de llengua castellana. A partir dels anys noranta del segle XX s’introduí progressivament en l’àmbit audiovisual, la ràdio i televisió i les noves tecnologies.

L’any 2000 fundà el conglomerat multimèdia Grup Planeta, del qual fou president, càrrec que en morir passà al seu fill Josep Manuel Lara i Bosch. Fou també directiu i el principal accionista del RCD Espanyol. El 1992 creà la Fundación José Manuel Lara per al foment de la cultura andalusa, amb seu a Sevilla. Li foren atorgades la Medalla d’Or al mèrit cultural de la Diputació de Barcelona (1977), la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1988) i la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona (2000), entre altres distincions. L’any 1994 fou nomenat marquès del Pedroso de Lara.