Meritxell Serret i Aleu

(Vallfogona de Balaguer, Noguera, 19 de juny de 1975)

Meritxell Serret i Aleu

Govern de Catalunya / Jordi Bedmar

Política.

Llicenciada en ciències polítiques i de l’administració per la Universitat Autònoma de Barcelona, posteriorment cursà un postgrau en direcció general a la Universitat Oberta de Catalunya. En 1997-2006 treballà al sindicat Unió de Pagesos i posteriorment dirigí l’organització del sector càrnic Provedella (2006-07), i ha estat coordinadora tècnica de la Fundació Món Rural. Militant d’Esquerra Republicana de Catalunya, n’ha estat regidora a l’ajuntament del seu municipi, i ha estat també coordinadora d’incidència política a l’Assemblea Nacional Catalana. El gener del 2016 fou designada consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació en el govern presidit per Carles Puigdemont i Casamajó.

Arran de la declaració de la República Catalana del 27 d’octubre de 2017 després del Referèndum de l’1 d’octubre, el govern espanyol li ordenà cessar en el càrrec, juntament amb la resta membres del govern en aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola. Acusada de sedició, rebel·lió i malversació per l’Audiència Nacional, s’exilià a Brussel·les juntament amb el president Carles Puigdemont i tres consellers més, contra els quals el 3 de novembre la jutge dictà una euroordre de detenció, tanmateix retirada el 5 de desembre pel jutge del Tribunal Suprem que havia assumit la causa, el qual el març del 2018 la reactivà. Serret fou elegida diputada per la llista d’ERC encapçalada pel vicepresident Oriol Junqueras en les eleccions al Parlament de Catalunya que foren convocades pel president del govern espanyol i que tingueren lloc el 21 de desembre, però per tal de facilitar la investidura atesa la seva condició d’exiliada renuncià a l’acta el gener del 2018. Al maig la justícia belga denegà al jutge espanyol l’euroordre per a la seva extradició.

El juny del 2018 assumí el càrrec de delegada del govern davant de la Unió Europea en el govern de Joaquim Torra. Al juliol, després que els tribunals alemanys rebutgessin per segon cop l’extradició de Carles Puigdemont per rebel·lió, el jutge espanyol retirà l’euroordre contra ell i tots els consellers exiliats. Tanmateix, a l’Estat espanyol continuaven vigents la primera ordre d’arrest i empresonament de l’Audiència Nacional i l’ordre d’enjudiciament per malversació i desobediència del jutge instructor de la causa especial 20907/2017. El 14 de febrer de 2021 fou elegida de nou diputada al Parlament de Catalunya per ERC, i l’11 de març retornà de l’exili i es presentà de manera voluntària davant el Tribunal Suprem a Madrid. El 10 d’octubre de 2022 assumí la Conselleria d’Acció Exterior, en substitució de Victòria Alsina.