Promotora de informaciones, SA

PRISA (sigla)

Grup empresarial periodístic.

Editor del diari El País (1976), fou creat el 1972, si bé no fou inclòs en el registre d’empreses periodístiques fins el 1975. L’empresari Jesús de Polanco en fou el president fundador fins l’any 2007, i del 1988 el periodista Juan Luis Cebrián en fou el conseller delegat fins el 2008, que ocupà la presidència. És un dels principals grups de comunicació multimèdia espanyols. Inclou les emissores de ràdio de la Cadena SER i diverses emissores de radiofórmula, el diari econòmic Cinco días (des del 1989) i l’esportiu Diario As (des del 1996) i des del 2006 té una participació accionarial majoritària en l’empresa televisiva Sogecable (posteriorment PRISA TV),que entre altres controlà l'emissora Canal Plus, la participació majoritària de la qual vengué el 2014 a Telefònica. Aquest mateix any, juntament amb una participació minoritària del grup Godó, agrupà en la seva filial Unión Radio (posteriorment Radio Prisa), la Cadena SER i les radiofórmules.

La seva divisió editorial inclou el grup Santillana, creat l’any 2000 pel mateix Polanco a partir de l’editorial homònima, que ha absorbit diverses editorials del domini castellanoparlant (Aguilar, Alfaguara, Taurus, etc.). L'any 2020 vengué Santillana España, la divisió principal de l'editorial, al grup finlandès de comunicació Samona. 

Té interessos en empreses de comunicació estrangeres que la relacionen amb els rotatius The Independent, britànic, O público, portuguès, i La prensa, mexicà, i nombroses filials radiofòniques. Al final de la dècada dels noranta també orientà la seva activitat empresarial cap a la comunicació per cable i la telefonia mòbil. El 2000 posà en servei la xarxa de televisió Localia, que a Catalunya començà a emetre el 2004. L’any 2005 posà en funcionament el canal televisiu generalista Cuatro, i aquest mateix any adquirí l’emissora radiofònica Ona Catalana.

L’any 2009 arribà a un acord amb el grup Telecinco per a la venda de Cuatro i, en contrapartida, obtingué una participació del 18% en l’accionariat del grup resultant (Mediaset España Comunicación).