El que cal saber de l’acne

  • L’acne és un trastorn cutani freqüent en l’adolescència, causat per l’alteració dels fol·licles pilosos. Aquesta alteració origina lesions diverses en la pell: pàpules, pústules, barbs o nòduls.
  • No sempre que hi ha barbs es tracta d’una acne. Cal tenir en compte que gairebé totes les persones tenen barbs en un moment de llur vida. La diagnosi, l’ha d’establir el metge, el qual decidirà si convé seguir un tractament.
  • Malgrat que tradicionalment s’ha dit que la dieta és un factor decisiu en la presentació de la malaltia, cap estudi no ha pogut demostrar-ho. Només en alguns casos hom constata que un aliment en concret agreuja les lesions i, en aquests casos, convé d’evitar-lo.
  • Els banys de sol són molt beneficiosos, ja que les radiacions solars inhibeixen el desenvolupament de bacteris en els foHicles pilosos i milloren les lesions.
  • Els barbs no s’han de buidar mai amb els dits, com molta gent fa. Si hom manipula les lesions, s’incrementa la inflamació i s’afavoreix la infecció. Així, de vegades s’agreugen lesions que eren innòcues, es destrueix el teixit del derma i, finalment, es formen cicatrius. Si les lesions no es toquen, en més d’un 90% dels casos no queda cap cicatriu residual.
  • Quan els barbs són oberts i molt grossos, el metge pot considerar que cal buidar-los amb uns dispositius especials. Mai, però, no ho ha de fer una persona no qualificada professionalment.
  • Per a dissimular les lesions es poden fer servir cosmètics. Cal, però, que no siguin grassos, perquè empitjorarien la situació.
  • Si el tractament inclou tetraciclines, cal tenir en compte que aquests medicaments s’han de prendre una mitja hora abans de menjar, perquè només són absorbits amb l’estómac buit. Durant l’administració de les tetraciclines no s’han de prendre banys de sol, perquè podrien provocar una reacció de fotosensibilització.
  • Hom mai no ha de seguir tractaments aconsellats per amics o familiars. Hi ha diverses formes de tractament que s’han d’adaptar a les necessitats de cada cas. Un tractament que ha resultat efectiu en una persona pot resultar ineficaç o fins i tot perjudicial en una altra.
  • No és veritat que no hi ha tractaments efectius per a l’acne. De vegades el tractament ha d’ésser llarg i ha de passar bastant de temps perquè es noti una millora evident. Cal tenir en compte que l’eficàcia d’un tractament no es pot jutjar abans de tres mesos i que, si una teràpia no resulta eficaç, sempre n’hi pot haver una altra que sigui més efectiva.