i presidència del Consell Europeu | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques
Gran enciclopèdia catalana

presidència del Consell Europeu

substantiu femeníf
Dret
dret dr
Òrgan de la Unió Europea nomenat per majoria qualificada del Consell Europeu per un mandat de dos anys i mig, renovable una vegada.

El president del Consell Europeu impulsa els treballs d’aquest organisme, vetlla per la preparació de les reunions i per la continuïtat dels seus treballs, en coordinació amb el president de la Comissió i fonamentant-se en els treballs del Consell d’Afers Generals, promou la cohesió i el consens en el si del Consell i presenta un informe al Parlament Europeu en acabar cada reunió.

També assumeix la representació exterior de la Unió Europea en els afers de política exterior i de seguretat comuna, sense perjudici de les atribucions de l’Alt Representant de la Unió per a Afers Exteriors i Política de Seguretat. El titular del càrrec de president del Consell Europeu des de l’1 de gener de 2010, i el primer titular amb la regulació instaurada per la reforma del Tractat de Lisboa, fou el belga Herman Van Rompuy. A l’agost del 2014 els caps d’estat i de govern elegiren el polonès Donald Tusk en substitució de Rompuy, canvi que es féu efectiu l’u de desembre del mateix any. 

Data de revisió: 
2014-12-02
Llegir més...