Resultats de la cerca
Es mostren 54 resultats
biela

Parts d’una biela de motor de combustió interna
© Fototeca.cat
Tecnologia
Peça rígida, generalment metàl·lica i d’una gran resistència, que en molts mecanismes i dispositius transmet el moviment d’un òrgan a un altre.
Eventualment, quan forma part d’un sistema biela-manovella , transforma el moviment de rectilini alternatiu en circular continu motors de combustió interna, màquines de vapor, etc o viceversa compressors, bombes d’èmbol, serres alternatives, etc Pel fet de transmetre el moviment, cal que les bieles siguin alhora lleugeres i resistents per això són d’acers especials o de duralumini, obtingudes per estampació, i darrerament hom fa proves amb materials plàstics reforçats amb fibres de carboni Consta d’una part central llarga i estreta en forma de tija, anomenada canya , que uneix els dos extrems…
cilindre
Tecnologia
Peça metàl·lica amb un buit constructiu cilíndric dins el qual es mou un pistó (d’un motor, d’una màquina de vapor, d’un cilindre pneumàtic o hidràulic, etc).
En els motors són generalment de fosa, i, en el cas dels motors policilíndrics refredats per aigua, són agrupats en una sola peça, el bloc motor, a l’interior del qual hi ha els canals per on circula l’aigua En els motors refredats per aire, cada cilindre és independent i porta al seu voltant aletes, entre les quals circula l’aire de refredament impulsat per un ventilador o simplement per la marxa del mateix vehicle Els cilindres van muntats separadament en el càrter del cigonyal unitàriament els monocilíndrics, radialment en els motors en estrella, transversalment en molts motors en línia i…
forn de microones

Forn microones
Electrònica i informàtica
Tecnologia
Forn de cocció que funciona electrònicament mitjançant microones (ones d’altíssima freqüència) les quals desenvolupen calor en les substàncies dielèctriques.
És emprat com a forn domèstic i també en restaurants, bars, etc per a escalfar aliments, coure'ls, o descongelar-los Redueix notablement el temps de cocció, que en molts casos pot ésser pocs minuts
crioconcentració
Alimentació
Tecnologia
Agronomia
Sistema d’eliminació de part de l’aigua continguda en l’aliment mitjançant la formació i posterior eliminació de cristalls d’aigua pura.
És una tècnica de concentració que, a diferència de l’evaporació, no malmet la qualitat del producte ja que no hi ha tractament tèrmic S'aplica en sucs de fruita i cafè, entre molts d’altres
bronze d’alumini
Tecnologia
Designació genèrica d’aliatges a base de coure (85-86%) i d’alumini (4-15%) que poden contenir petites quantitats de níquel (0-6%), d’estany (0-0,5%) i de ferro.
De color groc, són emprats en foneria i en forma de xapes i perfils indústria química, revestiment de iots, etc Es caracteritza per llur excellent resistència mecànica i a la fatiga, duresa, malleabilitat i ductilitat Resisteixen bé a l’aigua de mar i a molts productes químics
retolador
Tecnologia
Estri manual emprat per a escriure, proveït d’un dipòsit constituït, generalment, per una matèria absorbent amarada de tinta, en contacte amb una punta de fibra tèxtil més o menys gruixuda, amb la qual hom escriu en passar-la sobre un paper, etc.
Els retoladors, originàriament de punta gruixuda i emprats especialment per a escriure rètols, poden ésser de tintes de diferent natura, segons la superfície sobre la qual hom vol escriure, i de puntes molt fines que han substituït en molts casos els bolígrafs i les plomes estilogràfiques o gruixudes
caputxó
Tecnologia
Coberta metàl·lica o plàstica, generalment en forma de con o de cilindre buit, tancada per un dels extrems i emprada en molts mecanismes per a protegir una peça o element.
taní
Alimentació
Tecnologia
Química
Substància astringent, molt abundant en la natura, present en molts teixits vegetals, que és emprada, especialment, en adoberia per la seva capacitat de convertir la pell dels animals en cuir.
És anomenat també taní natural o taní vegetal La constitució química dels tanins és molt diversa, però es caracteritza pel contingut de funcions fenòliques, de vegades en forma de glucòsids amb diferents sucres en la seva molècula Els tanins són més o menys solubles en aigua i donen solucions colloidals, no són cristallitzables i són insolubles en la major part dels dissolvents orgànics És característica, també, dels tanins la precipitació cristallina o amorfa amb els alcaloides, que fan insolubles l’albúmina i la gelatina, la formació de composts negres negre blavós o negre verdós, segons…
aglomerat
Tecnologia
Material resultant d’un procés d’aglomeració.
Casos particulars d’aglomerats són els taulers de partícules o de fibres, de carbó o d’altres productes Poden ésser considerats també com a aglomerats de tipus especial els feltres de tota mena incloent-hi paper i cartó , els productes ceràmics i els metalls sinteritzats Molts materials de construcció econòmics són el resultat de l’aglomeració de productes diversos, que de vegades no tindrien cap altra utilització
retràctil
Tecnologia
Dit dels mecanismes articulats que poden ésser retrets i restar amagats a la vista en una cavitat adequada, mentre no han d’ésser emprats, com els trens d’aterratge de molts avions.
Paginació
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- Pàgina següent
- Última pàgina