Resultats de la cerca
Es mostren 43 resultats
llegum

Llegums : llavors de soia vermella, mongetes vermelles, mongetes blanques, fesolets, faves, llavors de soia germinades, llavors de soia verda, cigrons, pèsols secs i llenties
© Fototeca.cat
Alimentació
Botànica
Fruit dehiscent i monocarpel·lar que s’obre per la sutura ventral i pel nervi mitjà del carpel, característic de les lleguminoses.
Hom distingeix els llegums secs, que són les llavors de les lleguminoses que, com ara els cigrons, les mongetes, les faves, els pèsols, les soies, els tramussos i les llentilles, es poden conservar d’una estació a l’altra Hom els consumeix en gran quantitat, a causa de llur gran poder nutritiu, el baix preu i la facilitat de conservació Els fruits madurs es deixen assecar a la planta, i, un cop secs, hom en separa les llavors i les fa assecar al sol Els llegums verds s’han de consumir frescs, i generalment hom se'ls menja amb beina i tot, com ara les mongetes tendres, les faves tendres i…
llet vegetal
Alimentació
Emulsió resultant de picar i esprémer llavors vegetals en aigua.
gossipol
Alimentació
Botànica
Pigment de color groc present a les llavors del cotó.
Té un cert caràcter tòxic que cal eliminar mitjançant l’escalfor quan el cotó és destinat a finalitats alimentàries
sinalbina
Alimentació
Substància cristal·lina que ocorre en les llavors de la mostassa blanca.
És un glucòsid que per l’acció de l’enzim mirosina, en presència d’aigua, es desdobla en isotiocianat de para-oxibencil, glucosa i bisulfat de sinapina
oli de sèsam
Alimentació
Oli que s’obté de les llavors de sèsam prèviament purificades.
És groc i de tast agradable Els àcids grassos més abundants són l’oleic, el linoleic, el palmític i l’esteàric Conté una substància òpticament activa sesamina, un fenol antioxidant sesamol i una substància resinosa responsable de la reacció de Badouin, que hom empra per a identificar-lo si es barreja amb altres olis o greixos És comestible i emollient El tortó residual, després d’obtenir aquest oli, és una font de proteïnes d’interès nutritiu
sal de sèsam
Alimentació
Condiment elaborat amb sal marina i llavors de sèsam torrades i mòltes.
roig de cacau
Alimentació
Substància complexa polifenòlica que es produeix en fermentar les llavors de cacau.
guaranà
Alimentació
Beguda rica en cafeïna, feta amb les llavors torrades de la paul·línia.
pasta de guaranà
Alimentació
Pasta dessecada preparada amb llavors de l’arbre Paulinia cupana, rica en cafeïna
.
És emprada a l’Amèrica del Sud per a fer una beguda semblant al cacao