Resultats de la cerca
Es mostren 44 resultats
copra

Producció de copra a partir de cocos assecats al sol
© School of Biological Sciences Illinois State University
Alimentació
Tecnologia
Carn de coco assecada.
Hom en fa l’assecatge al sol, o, molt més sovint, en forns assecadors A partir de la copra és extret l'oli de copra
perill emergent
Medicina
Alimentació
Perill alimentari d’identificació recent o que ha augmentat el potencial de dany, que constitueix una amenaça nova per a la sanitat pública local, regional o internacional, ja que la població hi està més exposada o hi té més sensibilitat.
Sol anar associat a un risc emergent
inflat | inflada
Alimentació
Dit del gra de cereal que s’ha desorganitzat, com si s’hagués girat del revés, per evaporació brusca del seu contingut mitjançant l’escalfor.
Hom sol sotmetre el blat de moro a aquest procés rosetes
figa seca
Alimentació
Figa que, un cop collida, ha estat sotmesa a la dessecació perquè sigui més rica en sucres.
Hom les fa assecar estenent-les al sol o bé per mitjà de forns
botifarra catalana
Alimentació
Mena de botifarra especialment compacta elaborada amb carn de porc de qualitat, més aviat magra i poc picolada, i tòfones, com a components principals.
Hom la sol embotir en budells de diàmetre més aviat gran 5-8 cm
cacau ensucrat
Alimentació
Economia
Producte pulverulent obtingut per barreja de cacau en pols (normal o alcalinitzat) i sucre.
Producte molt utilitzat per a barrejar amb la llet, hom sól incorporar-hi lecitina i sotmetre'l a un procés que en facilita la dispersió instantània
ragusà

Ragusà
Alimentació
Formatge de pasta dura fet amb llet de vaca, fermentat en salmorra, i a vegades fumat, típic de Ragusa (Sicília).
Té el 44% de greix i és de tast dolç i suau, però si ha madurat més de sis mesos és picant i saborós i sol ésser consumit ratllat
reacció d’enfosquiment
Alimentació
Conjunt de processos complexos i diversos que es produeixen en certs aliments durant el tractament tecnològic o el condicionament, i que tenen en comú la formació final de melanoïdines, de color bru o fosc, i la modificació del tast i de l’aroma.
N'hi ha de dos tipus d’enfosquiment enzimàtic, degut a polifenoloxidases de la fruita i derivats, i d’enfosquiment no enzimàtic, degut a la reacció de Maillard o a la degradació i polimerització d’àcid ascòrbic o certs sucres Sol ésser una deterioració sucs de fruita, però a vegades és un procés voluntari color i aroma de la crosta del pa
salnitre
Alimentació
Química
Nitrat de potassi natural, cristal·lí, de color blanc o grisenc, de sabor salat i fresc.
Ocorre en forma de crostes o agulles cristallines en cavernes calcàries o, associat amb el guano, com a eflorescències sobre el sòl en països càlids Té caràcter oxidant i gaudí antigament d’una gran importància econòmica i estratègica, en ésser emprat en la fabricació de la pólvora Pel seu caràcter antisèptic i, prèviament reduït a nitrit, estabilitzador del color, és emprat, juntament amb la sal, per a adobar derivats carnis