Resultats de la cerca
Es mostren 6 resultats
glicòsid
Bioquímica
Nom genèric de les substàncies constituïdes per un sucre unit a un altre compost mitjançant un enllaç acetàlic.
Aquest enllaç és anomenat glicosídic Els glicòsids que deriven de la glucosa són anomenats glucòsids , els de la galactosa, galactòsids , etc No presenten mutarotació perquè el grup carbonil és blocat i, per tant, l’hidroxil del C-1 resta immobilitzat per l’enllaç Són anomenats O-glicòsids si l’enllaç es pot donar entre un sucre i un alcohol o un àcid carboxílic esterglicòsids, i N-glicòsids si són originats per deshidratació entre l’hidroxil hemiacetàlic i un grup HN entre aquests darrers hi ha els nucleòsids i els polinucleòtids
ametlla amarga
Botànica
Agronomia
Llavor no comestible de l’ametller amarg.
Conté un glicòsid anomenat amigdalina que, en hidrolitzar-se, a més de glucosa, dóna àcid cianhídric i aldehid benzoic, substàncies, aquestes darreres, que li confereixen una amargor característica Té aplicació en farmàcia i en la fabricació d’essències
glucòsid
Bioquímica
Glicòsid constituït per glucosa unida a un alcohol pel seu hidroxil hemiacetàlic.
Aquest enllaç també pot ésser fet amb l’alcohol d’un altre sucre, i això dóna lloc als disacàrids, trisacàrids, etc
quercitrina
Bioquímica
Glicòsid que ocorre en l’escorça de Quercus tinctoria, constituït per una molècula de ramnosa i una de quercetina
.
És un sòlid cristallí, soluble en l’aigua i alcohol i insoluble en l’èter, òpticament actiu amb un α 2 0 5 7 8 = -73,5, que es fon a 252°C Hom l’empra per a tenyir, especialment de colors groguencs, alguns teixits de cotó o de llana
àloe-emodina
Química
Sòlid taronja, que es fon a 223-224°C, present (lliure o en forma de glicòsid) en el ruibarbre, en el senet i en diverses espècies d’àloes.
És utilitzat com a laxant