Resultats de la cerca
Es mostren 8 resultats
espessir
Química
Augmentar, per addició d’un espessidor, la viscositat d’un líquid.
estearat d’alumini
Química
És obtingut fent reaccionar l’àcid esteàric amb l’hidròxid en suspensió en aigua calenta. Insoluble en aigua, es fon a 117-120°C.
És soluble en solvents orgànics És emprat per a espessir lubrificants en la indústria de pintures i per a impermeabilitzar teixits L' oleat i el palmitat d’alumini tenen aplicacions semblants
ocra
Botànica
Planta anual de la família de les malvàcies, originària de l’Àfrica tropical, tot i que molt cultivada a les regions tropicals i subtropicals pels seus fruits comestibles, que actualment són comercialitzats arreu del món.
Les tiges poden créixer fins a 2 m i la base és una mica lignificada les flors són grogues i vistoses i donen lloc als fruits, que poden fer fins a 25 cm de llarg i contenen nombroses llavors de color fosc El fruit es menja normalment com a hortalissa, fresc o cuit, quan encara és una mica verd, moment en què la pell és carnosa i mucilaginosa El seu alt contingut en mucílag el fa molt adequat per als qui pateixen de l’estómac Quan és sec es fa servir, mòlt, per a espessir sopes i salses A les regions on es conrea se n'utilitzen les fibres de la tija per a fer cordes i veles de…
prendre’s
Solidificar-se, espessir-se, coagular-se, un líquid, per refredament, per reacció química, etc.
incrassant
Medicina
Dit de la substància o del medicament que serveix per a espessir un humor o un líquid.
rímel
Cosmètica
Nom comercial d’una pasta cosmètica feta a base d’oli i pintura, que s’aplica a les pestanyes per espessir-les i fer-les semblar més llargues, i també per acolorir-les.
beixamel
Gastronomia
Salsa feta a base de mantega o llard, llet o brou i farina, que hom cou fins que comença a espessir-se; hom hi pot afegir nata, formatge, pernil, sofregit de ceba, tàperes, etc.
Pot incorporar-se a un gran nombre de plats Sembla que és erroni d’atribuir-ne la invenció al marquès Louis de Béchamel 1630-1703
Ciència recreativa
Una branca molt suggeridora de la cultura popular, dins les ciències i les tècniques, és la de l’anomenada ciència recreativa, que fàcilment podria estendre’s a la ciència domèstica en el context de la llar, de les tasques sovint atribuïdes i assignades a les dones, com ara la cuina, la neteja, la cura dels fills o la confecció Una ciència que, a més de la intenció de qüestionar, inclou la capacitat d’admirar, de sorprendre I també d’encuriosir, de posar a prova l’altre, de demostrar la pròpia traça o intelligència, de divertir, d’entretenir Aquesta ciència recreativa conserva en el seu…