Resultats de la cerca
Es mostren 28 resultats
bomba de calor geotèrmica
Tecnologia
Bomba de calor aigua/aigua que utilitza com a font i embornal de calories el subsol.
Com totes les bombes de calor, pot generar fred i calor, però aquesta ho pot fer amb un rendiment superior COP > 4 a les que utilitzen l’aire per abocar les calories sobreres o captar-les, segons la necessitat Aquest rendiment més alt s’aconsegueix gràcies a la gran estabilitat tèrmica del subsol i a la seva immensa inèrcia tèrmica > 4 a les que utilitzen l’aire per abocar les calories sobreres o captar-les, segons la necessitat Aquest rendiment més alt s’aconsegueix gràcies a la gran estabilitat tèrmica del subsl i a la seva immensa inèrcia tèrmica
efecte dragó
Tecnologia
Propietat d’un adhesiu que fa possible que els objectes que l’incorporen puguin adherir-se fermament a una paret vertical o a un sostre i desenganxar-se’n fàcilment.
L’efecte dragó s’aconsegueix amb adhesius elaborats a partir d’estructures nanomètriques que s’inspiren en la morfologia de la cara inferior dels dits dels dragons
perdigonatge
Tecnologia
Operació de decapatge de la superfície d’una peça mitjançant la projecció d’un doll de perdigons.
Amb aquest tractament hom aconsegueix de netejar-ne la superfície alhora que hi crea unes tensions residuals de compressió que augmenten la resistència a la fatiga de la peça
tub de buit
Tecnologia
Tub de vidre on s’ha practicat el buit, que conté una planxa absorbidora d’energia solar en què hi ha soldats un tub d’anada i un de tornada pels quals circula el termòfor.
La seva funció és produir energia tèrmica a partir de la radiació solar Es caracteritza principalment per la major eficiència en transformar l’energia solar en energia útil, gràcies a la reducció de pèrdues per convecció que aconsegueix el buit
plat universal
Tecnologia
Plat del torn en el qual les mordasses són accionades simultàniament.
Generalment aquesta acció s’aconsegueix mitjançant un dispositiu d’aire comprimit, de manera que permet de centrar i subjectar directament la peça sense haver de fer comprovacions ni rectificacions posteriors de la posició de les mordasses, amb la qual cosa hom redueix els temps passius de fabricació
multiplicador de velocitat
Tecnologia
Sistema de transmissió de moviment en què l’eix de sortida té una velocitat de rotació superior a la de l’eix d’entrada.
És freqüent que el canvi de marxes dels automòbils constitueixi un multiplicador de velocitat quan és embragada la quarta velocitat superdirecta d’aquesta manera hom aconsegueix que, a les velocitats altes, el motor giri a menys revolucions, amb un desgast inferior dels òrgans mòbils, menys consum de carburant i funcionament més silenciós
interferometria
Física
Tecnologia
Branca de la ciència i de la tècnica que s’ocupa de les interferències i de llurs aplicacions.
La interferometria és àmpliament utilitzada en astronomia per a obtenir imatges d’alta resolució del cel Això s’aconsegueix combinant el senyal que arriba d’una mateixa font estellar a telescopis situats en diferents llocs de la Terra La interferometria també es fa servir en tectònica de plaques per a mesurar la deriva de les plaques continentals
làmpada de descàrrega
Electrònica i informàtica
Tecnologia
Làmpada d’il·luminació aplicada als vehicles.
Aquesta tecnologia aprofita els sistemes utilitzats en la illuminació pública, per bé que ha hagut de resoldre el problema de l’encesa —que en aquestes làmpades no és instantània—, cosa que als cotxes s’aconsegueix mitjançant l’aplicació d’un elevat camp elèctric capaç d’ionitzar els gasos, d’un voltatge de 15 kV Al cap d’alguns millisegons d’alimentar la làmpada amb aquesta tensió, i amb la làmpada ja encesa, es commuta a una alimentació normal de 12 volts
fred
Física
Tecnologia
Estat d’un cos, d’una substància, d’una cambra, etc, que té una temperatura inferior a la normal.
La producció de fred consisteix en l’evacuació de calor del cos a refredar, i sovint s’aconsegueix mitjançant la refrigeració El fred té aplicació secundària a gairebé tota mena d’indústria fred industrial , per a la dissipació de calor produïda per reaccions, en processos químics, i és fonamental en la conservació d’aliments congelació, en la separació de gasos obtenció d’oxigen i nitrogen de l’aire, en la condensació de gasos producció d’amoníac, en el dessalatge d’aigua de mar, etc
màquina embotelladora
Alimentació
Tecnologia
Màquina automàtica per a omplir de líquid una ampolla i, generalment, tapar-la, amb tapa o soldadura, en certs envasos de vidre o de material plàstic, i posar-li l’etiqueta.
Actualment són màquines molt automatizades, de manera que, des de l’elaboració del producte fins a l’emmagatzematge de les caixes, hom només hi intervé per controlar-ne el procés Generalment treballa per dosi volumètrica Quan és tracta de begudes carbòniques, treballa normalment a contrapressió, és dir, abans d’entrar el líquid a l’ampolla hom hi injecta aire o àcid carbònic a la mateixa pressió que té el líquid en el dipòsit d’alimentació, i d’aquesta manera aconsegueix un producte de millor qualitat i, especialment, evita la formació d’escuma