Resultats de la cerca
Es mostren 31 resultats
antioxidant
© fototeca.cat
Química
Qualsevol compost que, afegit a una substància autooxidable, retarda o inhibeix la seva oxidació autocatalítica
o autooxidació
, produïda per l’oxigen molecular de l’atmosfera a la temperatura ambient o a temperatures poc elevades.
A vegades, en un sentit menys precís, hom anomena també antioxidant qualsevol substància que, per qualsevol mecanisme, retarda o impedeix una oxidació sigui recobrint el cos a protegir i evitant així el seu contacte amb l’oxigen antioxidants físics cas de les ceres microcristallines en el cautxú inactivant o segrestant els catalitzadors d’oxidació, gairebé sempre presents, o captant de preferència l’oxigen per combinar-se amb el radical peròxid RO 2 i formar un compost estable Són actius a baixes concentracions i sovint unes poques parts per milió són suficients per a inhibir l’…
antioxidant natural
Bioquímica
Qualsevol substància dotada de propietats antioxidants present en productes orgànics naturals.
Els antioxidants naturals més potents i importants són els tocoferols tocoferol, les lecitines lecitina, l’àcid ascòrbic, els tanins taní i les gomes resina goma resina
ubiquinol
Bioquímica
Forma reduïda de la ubiquinona o coenzim Q.
És un potent antioxidant
àcid nordihidroguaiarètic
Alimentació
Substància que és present en els exsudats resinosos de diverses plantes i que ha estat aïllada de les fulles de Larrea divaricata.
És emprat com a antioxidant en greixos i olis
hidroxianisol butilat
Química
Sòlid d’olor característica, insoluble en aigua i soluble en alcohols i en el propilenglicol.
És combustible Hom l’utilitza com a antioxidant de greixos, olis i plàstics
metabisulfit de potassi
Alimentació
Cinematografia
Fotografia
Agent acidificant emprat en fixadors àcids, en banys de detenció i com a conservador molt eficaç en reveladors.
És usat també com a additiu alimentari per la seva acció conservadora i antioxidant
àcid làctic
Alimentació
Bioquímica
Líquid incolor xaropós que es presenta en les formes isòmeres dextrogira i levogira.
És el producte final de la glucòlisi, i es forma per reducció de l’àcid pirúvic catalitzat per la lactat-deshidrogenasa Apareix en les cèllules musculars dels animals superiors com a conseqüència de l’activitat muscular Durant el període de repòs es transforma en glucosa en el fetge i en el cor Es produeix també en la fermentació làctica en què els sucres són transformats en àcid làctic per acció específica de certs lactobacils, els quals intervenen en la majoria dels processos espontanis d’acidificació i, per tant, en l’obtenció de llet fermentada iogurts, quefir, etc, formatges, col àcida…
lluquet
Agronomia
Tros de palla, de caramuixa, de cànem, etc., ensofrat que, en acostar-lo a una brasa, crema amb flama.
Hom l’empra amb freqüència per a treure les emanacions malsanes de les botes perquè, en cremar, desprèn diòxid de sofre, d’acció conservant i antioxidant
diòxid de seleni
Química
Pólvores cristal·lines groguenques, solubles en l’aigua i en l’alcohol, que se sublimen a 340°C.
Hom l’obté, com a intermedi en la purificació de l’element, per oxidació del seleni, i troba aplicació en síntesi orgànica, com a oxidant, en medicina, com a antioxidant, i en anàlisi química
hidroquinona
Química
Difenol obtingut sovint per oxidació de l’anilina.
Es presenta en forma de cristalls que es fonen a 170°-171°C i en presència de l’aire s’embruneixen a causa de l’oxidació És emprat com a revelador fotogràfic i com a antioxidant