TEMES

Aventures científiques per inspirar les futures generacions

antartida.jpg
Exterior de la base belga Princess Elizabeth - Imatge: @ Sergi González

Escric aquestes línies des de la base belga Princess Elizabeth, una base de zero emissions situada a l’interior del continent de l’Antàrtida, on em trobo des de fa més d’un mes fent recerca sobre com la neu i el gel afecten l’augment del nivell del mar i el canvi climàtic.

Just abans de sortir vaig mirar pel·lícules i sèries de temàtica polar i em va cridar l’atenció la sèrie Nankyoku Tairiku, un drama japonès sobre la primera expedició científica japonesa al continent.

Us ho situo en el seu context. El 1957, Japó era un país que encara lluitava per sortir de la depressió de la postguerra. Aquell any es va declarar l’Any Geofísic Internacional (o IGY, de l’anglès International Geophysical Year), també anomenat Tercer Any Internacional Polar o IPY (sigla de l’anglès International Polar Year). L’activitat més important del IPY va consistir a “colonitzar” l’Antàrtida amb tot un seguit d’estacions científiques per estudiar el que era fins llavors un continent totalment desconegut a excepció d’unes poques recerques científiques regionals. Degut al costós establiment de la recerca a l’Antàrtida, només els països més rics i guanyadors de la Segona Guerra Mundial es podien permetre muntar una base i fer recerca científica al continent. Tanmateix, un país perdedor de la guerra i encara no recuperat del tot, Japó, va fer un esforç per construir un trencaglaç i establir-hi una estació aquell any.

Durant tota la sèrie es proclama que aquella expedició es va fer per a les generacions futures del Japó i per donar una aura d’esperança després de la recessió. Els nens i nenes poden veure’s inspirats en l’esforç d’uns científics, i amb una mica de sort, alguns en seguiran els passos i es convertiran en la futura generació de científics.

Veient aquesta sèrie em vaig adonar que justament estava fent una cosa similar sense haver-hi pensat. Estic retransmetent el dia a dia de la meva recerca per a alumnat de diverses classes a través de la plataforma Recerca en Acció, i contestant cada dia totes les seves preguntes. Espero que tot l’esforç que suposa es vegi recompensat algun dia fent que alguns d’ells acabin sent científics, inspirats per una aventura científica. La segona finalitat és propagar el pensament científic entre l’alumnat. Una societat més ben educada científicament és una societat millor. Aquesta també és la finalitat de tots els que escrivim en aquesta plataforma, Divulcat, que ens ajuda a fer difusió d’aquest pensament.

Contacta amb Divulcat