TEMES

Fer anys cada 4 anys

La particularitat de néixer un 29 de febrer

En les dates que ens trobem la temàtica d’aquest espai no podia ser altra que parlar del dia 29 de febrer de 2024, en definitiva, del fet que aquest és un any bixest o de traspàs. Com ara fa just quatre anys, el peculiar any 2020, ja vam explicar-ne en aquesta secció els motius, no ens hi dedicarem gaire enguany i ens centrarem en curiositats del dia “afegit”.

Per recordar ràpidament, la incorporació d’aquest dia extra és deguda al fet que la durada real d’un any és de 365,2422 dies i, per tant, com que el nostre calendari bàsic és de 365 dies, hi ha un romanent que es va acumulant. Ja en el calendari romà de Juli Cèsar es considerava afegir un dia cada quatre anys, cosa que feia que la durada mitjana del calendari fos de 365,25 dies, xifra que tampoc és coincident amb el real. Va caldre arribar a la reforma del papa Gregori XIII de l’any 1582 perquè s’establissin les regles del joc, definint com anys de traspàs els múltiples de 4 a excepció dels acabats en 00, que serien normals i, al seu torn, excepcionalment serien de traspàs el 1600, el 2000 i el 2400.

Amb el calendari vigent tenim un dia 29 de febrer cada 4 anys, per tant, aquelles persones que neixin el dia 29 de febrer no podran, pròpiament dit, celebrar el seu aniversari fins al cap de 4 anys, just quan en compleixin 4. Però hi ha gent famosa que faci anys el 29F? La llista és enorme. Sense anar més lluny, un parell que tenim diàriament als informatius, el president de l’Estat espanyol Pedro Sánchez, que va néixer el 29 de febrer de 1972, o el davanter del FC Barcelona, Ferran Torres, que ho va fer l’any 2000. 

Si tirem enrere en el temps i escombrant cap a casa, trobarem l’astrònom anglès Charles Pritchard (1808), que va destacar en l’ús de càmeres fotogràfiques primitives per calcular la paral·laxi i, per tant, la distància a estels propers, un tema sobre el qual vam parlar fa poques setmanes en aquest espai. També astrònom era Lewis Swift (1820), el qual, després d’observar el gran cometa del 1843 es va convertir un dels observadors i descobridors de cometes més cèlebres de la història; per exemple, el cometa generador de les llàgrimes de Sant Llorenç, el Swift-Tuttle, va ser codescobert per ell.

La llista de noms és enorme, el músic Gioacchino Rossini (1792), l’escriptor Josep M. Folch i Torres (1880), el polític Carles Pi i Sunyer (1888) o l’actriu francesa Michèle Morgan (1920), i si ens animem, Google ens dirà fins i tot noms de cantants de reggaeton nascuts el 29 de febrer.

Sabies què...?

A més de ser l’aniversari de personatges diversos, en 29 de febrer també s’han produït esdeveniments singulars. Es diu que l’any 1504 Colom, sent a Jamaica, va “predir” un eclipsi i això va fer que li donessin aliments. Ja en època més recent, l’any 1940 la pel·lícula Allò que el vent s’endugué triomfava a la cerimònia dels Oscar, o l’any 1996 finalitzava el terrible setge a Sarajevo. Per últim, el darrer 29 febrer, el del 2020, la premsa internacional se centrava en el controvertit acord de pau entre els talibans i els EUA a l’Afganistan. 

Nota: Una versió inicial d'aquest article va ser publicada al suplement “Lectura” del diari Segre (25 de febrer de 2024).

Imatge de capçalera: Tomba del papa Gregori XIII a Sant Pere del Vaticà on s’evoca l'entrada en vigor del calendari gregorià - Imatge: Rsuessbr - Egen Wark (CC BY-SA 3.0 DEED)

Contacta amb Divulcat