i Joaquim Torra i Pla | enciclopèdia.cat

OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

Joaquim Torra i Pla

Quim Torra
Literatura
Quim Torra
Joaquim Torra i Pla
© Òmnium.cat
literatura lit i ciències polítiques polít
Advocat, escriptor i editor, més conegut com Quim Torra.
Blanes, Selva, 28 de desembre de 1962

Treballà durant més de vint anys a l’empresa privada i residí dos anys a Suïssa, com a executiu d’una multinacional d’assegurances. Posteriorment retornà a Catalunya i es dedicà a l’articulisme i a l’assaig polític. Ha publicat els llibres Ganivetades suïsses (2007), Periodisme? Permetin! La vida i els articles d’Eugeni Xammar (2008), Viatge involuntari a la Catalunya impossible (2009, premi Carles Rahola d’assaig) i Un bohemi al cabaret del món. Vida de Manuel Fontdevila, un senyor de Granollers (2013). 

El juny del 2008 fundà l’editorial A Contra Vent, que publica bàsicament assaig i que ha destacat en la recuperació de l’obra dels periodistes catalans dels anys vint i trenta. Compromès activament amb el moviment sobiranista i independentista català iniciat a la segona dècada del segle XXI, participà activament en el sector crític d’Unió Democràtica de Catalunya El Matí, i el 2009 donà suport públicament al corrent crític d’ERC Reagrupament.cat. Ha encapçalat o ha tingut un paper destacat en iniciatives cíviques d’aquest signe: el febrer del 2011 substituí Agustí Bassols a la presidència de l’organització Sobirania i Justícia, càrrec que exercí fins el març del 2014.

El 2011, juntament amb l’advocat Jordi Cortada, interposà al Tribunal Europeu de Drets Humans una demanda contra la sentència del Tribunal Constitucional espanyol (TC) sobre l’Estatut d’Autonomia de Catalunya del 2006, que fou rebutjada l’any següent.

El setembre del 2011 fou nomenat per l’Ajuntament de Barcelona gerent de Foment de Ciutat Vella, i el juny del 2012 director del conjunt museogràfic El Born Centre Cultural fins el setembre del 2015. Aquest any fou nomenat també director de la Revista de Catalunya, càrrec que ocupà fins el 2018. Membre del consell permanent de l’Assemblea Nacional Catalana i vicepresident d’Òmnium Cultural, entre el juliol i el novembre del 2015 en fou president interí en substitució de Muriel Casals i el març del 2016 fou nomenat director del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis, organisme dependent de la Generalitat de Catalunya. Aquest any publicà Els últims 100 metres, sobre el procés sobiranista i la semblança biogràfica Muriel Casals i la revolució dels somriures. Es presentà a les eleccions al Parlament de Catalunya del 21 de desembre de 2017 convocades pel govern espanyol com a independent dins la llista de Junts per Catalunya, en les quals fou elegit. El 10 de maig de 2018 el president destituït a l’exili Carles Puigdemont el nomenà candidat a la investidura a la presidència de la Generalitat. El Parlament de Catalunya elegí Joaquim Torra president de la Generalitat el 14 de maig.

Data de revisió: 
2018-05-29

Llegir més...