Àrea Metropolitana de Barcelona

Concebut per a gestionar els serveis del territori més densament poblat i interconnectat de Catalunya, la llei que n'impulsava la creació fou aprovada unànimement per la totalitat dels grups del Parlament de Catalunya el vint-i-vuit de juliol de 2010. L’entitat recuperava a grans trets l’àmbit i les atribucions de la Corporació Metropolitana de Barcelona , suprimida l’any 1988.

En formen part un total de trenta-sis municipis: la totalitat dels del el Barcelonès (Badalona, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià del Besòs, Santa Coloma de Gramenet i Barcelona), la majoria dels del el Baix Llobregat (Begues, Castelldefels, Cervelló, Corbera de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, Molins de Rei, la Palma de Cervelló, el Papiol, el Prat de Llobregat, , Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Torrelles de Llobregat i Viladecans) i una part del el Maresme (Montgat, Tiana) i del el Vallès Occidental (Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Pallejà, Ripollet, Sant Cugat del Vallès).

N'ocupa la presidència l’alcalde de Barcelona. És regit pel Consell Metropolità, presidit per l’alcalde de Barcelona i format per 90 consellers, dels quals trenta-cinc són els alcaldes dels municipis i de la resta de membres hom en pondera la representació en funció del pes demogràfic.