Cornellana

Poble del municipi de la Vansa i Fórnols (Alt Urgell), a la dreta de la vall de Cornellana , tributària, per la dreta, de la vall de la Vansa, al vessant meridional de la serra de Cadí, a 1 355 m d’altitud, sota el cap de la Fesa, al NE del poble de Fórnols.

L’església, dedicada a sant Pere, té un campanar de cadireta de dos ulls sobre la façana, on s’obren un portal i una finestra de mig punt; no té més de cent anys i es construí, en part, amb pedra de l’antiga capella romànica de Sant Andreu, les ruïnes de la qual es conserven sobre el poble. Conserva un retaule del segle XVII (que conté en realitat peces de dos de diferents), i depèn de la parròquia de Fórnols.

A Cornellana es poden identificar encara les restes d’una allau de fang que al segle XIX s’endugué algunes cases. Per protegir el poble d’aquests moviments de terres es plantaren alzines a la part alta. Alguns estiuejants han comprat i renovat cases velles. Hom celebra la festa major per Sant Pere, el diumenge pròxim al 29 de juny. També es fa festa per la Mare de Déu d’Agost.

El lloc, esmentat en l’acta de consagració de la catedral d’Urgell, el 839, té nom d’origen romà.