el Barri Gòtic

El Barri Gòtic Porta de la Pietat de la catedral de Barcelona

© Fototeca.cat

Barri de Barcelona (Barcelonès), dins el districte de Ciutat Vella.

Inclou el nucli primitiu de la ciutat, dins el perímetre de la muralla romana al voltant de la catedral i de les antigues residències canonicals. A més del palau episcopal, hi ha els edificis de les principals institucions de govern: Palau Reial Major, amb la capella de Santa Àgata; Casa de la Ciutat de Barcelona, palau de la Generalitat de Catalunya, palau del lloctinent, i hi havia hagut el castell del veguer i la Taula de Canvi. Hi era també emplaçat el call i diverses cases gremials. S'hi conserva també l’edifici de la Pia Almoina, l’església de Sant Just, la font gòtica de la plaça de Sant Just i el palau de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona (antic palau de la comtessa de Palamós).

La urbanització ha sacrificat alguns vells edificis i ha modificat l’estructura del conjunt. Alguns edificis moderns han estat construïts segons models gòtics: la façana i el cimbori de la catedral de Barcelona (1902), el pont que uneix el palau de Generalitat i les cases dels canonges (1926), el Museu Frederic Marès (1950); d’altres, com la casa Padellàs o la casa gremial dels sabaters a la plaça de Sant Felip Neri, procedeixen d’altres indrets de la ciutat.

El nom és mantingut a despit de la nova valoració donada a monuments romans (temple d’August, muralles) o paleocristians (basílica), i de la descoberta en el subsol d’un ampli sector de la Colonia Iulia Augusta Paterna Faventia Barcino. Modernament el barri ha pres un destacat valor cultural a causa del nombre d’institucions que hi tenen la seu.