Muhammad Hussein Fadl-Allah

(Najaf, Iraq, 16 de novembre de 1935 — Beirut, 4 de juliol de 2010)

Clergue xiïta libanès d’origen iraquià.

El seu pare era un destacat estudiós de l’Alcorà i, entre els seus títols en figurava un que el vinculava per descendència directa amb Mahoma. Després de completar estudis teològics a Najaf, el 1966 es traslladà al Líban, d’on procedia la seva família. Instal·lat a Beirut, esdevingué un prominent líder religiós i obtingué un gran predicament amb les seves conferències i sermons, i una enorme influència tant al Líban com en diversos estats islàmics a través de la fundació de nombroses escoles religioses, obres i institucions caritatives.

Gran Aiatol·là des del 1989, defensà la república islàmica de l’Iran instaurada per Khomeynî (bé que posteriorment se’n distancià) i fou contrari a l’existència de l’estat d’Israel i hostil a Occident i particularment els EUA, tot i que advocà per aprofitar-ne els coneixements científics i tècnics per a enfrontar-s’hi. Mantingué unes posicions relativament liberals en relació a la dona.

Considerat un dels fundadors i líders de Ḥizb Allāh (tot i que ell sempre negà tenir-hi cap mena de vinculació) i un terrorista per Israel i els EUA, durant la guerra del Líban (1975-1990) intensificà el seu missatge antiisraelià i el 1985 fou objecte d’un aparatós atemptat del qual sortí il·lès. El 2006, amb motiu de l’ofensiva israeliana al Líban la seva casa fou novament bombardejada, també sense conseqüències.

Tot i ser favorable als atemptats suïcides contra Israel, s’oposà al gihad llançat per Ossama bin Laden per considerar els sunnites, i sobretot els talibans, una desviació de l’islam. Arran de la seva mort, hom declarà una jornada de dol nacional al Líban i rebé el reconeixement de la majoria dels governs dels països musulmans.