Salvador Alemany i Mas

(Barcelona, 30 de novembre de 1944)

Salvador Alemany

Abertis

Economista.

A onze anys encertà un número de loteria que permeté a la seva família introduir-se en el negoci dels aparcaments, que el 1966 donaria lloc a l’empresa Saba Aparcaments, SA, actualment filial del grup Abertis i de la qual és conseller delegat. Llicenciat en ciències econòmiques a la Universitat de Barcelona (1968), es diplomà també a l’escola de negocis IESE.

Professor mercantil i jurat de comptes, a més del càrrec a Saba, fou vicepresident d’Acesa, empresa concessionària d’infraestructures de transports, i en negocià la fusió amb altres empreses del sector que donà lloc a Abertis (2003), a la presidència de la qual accedí el 2009 en substitució d’Isidre Fainé. Coincidint amb la venda del grup a ACS i Atlantis (maig del 2018), n’abandonà la presidència. Vinculat al FC Barcelona, n’ha presidit la secció de basquetbol i ocupà una de les vicepresidències del club fins el 2006. Ha tingut també càrrecs a Creu Roja (president a Barcelona i vicepresident a Catalunya) fins el 2003. El 2008 fou nomenat president del Cercle d’Economia en substitució de Josep Manuel Lara i Bosch. El maig del 2011 fou rellevat del càrrec per Josep Piqué i Camps.

Ha estat guardonat per la seva trajectòria professional amb el títol de l’Estat italià de Grand’Ufficiale dell’Ordine della Stella Italianan (2008), amb el premi Cecot (2009) i amb la Creu de Sant Jordi (2011). L’octubre del 2016 fou nomenat president del patronat de la Fundació del Gran Teatre del Liceu en substitució de Joaquim Molins.

El gener del 2011 s’incorporà al Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement (CAREC), organisme del govern de la Generalitat de Catalunya presidit per Artur Mas i Gavarró.