Els mitjans de comunicació l’any 2021

Canvis, renúncies, morts, acomiadaments i nous fitxatges amb més presència femenina componen el panorama mediàtic d’un any encara pandèmic, complex i de transformació digital. 

El gener del 2021 començava amb la mort de Neil Sheehan (Holyoke, Massachusetts, 27 d’octubre de 1936  Washington D.C., 7 de gener de 2021), el periodista estatunidenc que va obtenir «els papers del Pentàgon» sobre el Vietnam per al New York Times. Pocs dies després, l’Associació Catalana de Ràdio denunciava els intents de privatització d’algunes ràdios municipals catalanes per part del Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya. El mateix mes, el periodista Joan Roura va ser premiat per l’Institut de Drets Humans de Catalunya. El 23 de gener va morir Larry King (Brooklyn, Nova York, 19 de novembre de 1933 Los Angeles, Califòrnia, 23 de gener de 2021), una icona mundial de les entrevistes televisives. I abans d’acabar el mes, el diari Ara i de retruc també l’Ara Balears va renovar el seu web, el gestor de continguts i la seva aplicació mòbil. 

Va ser a mitjans del mes de febrer quan El Periódico i l’Sport van anunciar que traslladarien la seva seu a la Gran Via de l’Hospitalet de Llobregat deixant la del carrer Consell de Cent de Barcelona, a un edifici de quatre plantes i 6.568 m2. I pocs dies després, Júlia Otero va comunicar que deixava temporalment la ràdio per tractar-se d’un càncer de còlon el qual va superar i va poder tornar a la ràdio el gener del 2022. Abans d’acabar el mes, el Congrés dels Diputats va aprovar la renovació del consell d’administració de RTVE, establint que José Manuel Pérez Tornero en seria el nou president. 

Un cop iniciat el mes de març, es va fer públic que Sergi Vicente renovava com a director de Betevé. Però una notícia que va sorprendre pocs dies després va ser la venda de 8TV per part del Grup Godó a Nicola Pedrazzoli, transacció que el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) va acabar aprovant al mes de juliol. D’aquesta manera, el grup propietari de La Vanguardia abandonava el negoci televisiu. Poc després, es va decidir que À Punt s’incorporaria abans d’acabar l’any a Bon Dia TV, la plataforma digital de continguts audiovisuals d’arreu dels territoris de l’àmbit lingüístic català, i també va aprofitar per renovar la seva pàgina web. El 9 de març va morir Pepe Rei (Cenlle, Orense, 13 d’abril de 1947 Sant Sebastià, 9 de març de 2021), periodista d’investigació gallec que va treballar en diferents diaris del País Basc. A mitjans de mes, una sentència d’un jutjat de Madrid va certificar que el periodista i presentador José María Íñigo va morir l’any 2018, als 76 anys, víctima d’un càncer provocat per l’amiant que hi havia a l’edifici de l’Estudi 1 de Televisió Espanyola. A finals de mes, José Ramón de la Morena es va retirar de la ràdio després de 40 anys en actiu i el dibuixant Plantu va deixar Le Monde després de 50 anys treballant-hi. 

A l’abril, la periodista Natza Farré anunciava que deixaria el programa La Competència de RAC1 la temporada vinent, després de 12 anys formant-hi part. Alhora, la periodista Maria Eugènia Quetglas era nomenada nova directora de l’Ara Balears, en substitució d’Enric Borràs. D’altra banda, Reporters sense Fronteres alertava durant aquest mes sobre l’estratègia d’odi dels partits d’ultradreta contra els mitjans de comunicació. I, a finals de mes, Toni Hervás va ser nomenat director de Ràdio Estel, en substitució de Jaume Aymar. 

El mes de maig va començar amb una bona notícia: Carles Francino tornava a la ràdio després d’haver estat ingressat per covid-19 i haver patit un ictus mentre estava a l’hospital. D’altra banda, els premis Ràdio Associació van guardonar Marc Giró i els programes Crims i El búnker, entre d’altres. Aquest mes va ser nomenada per primera vegada una dona com a directora del Washington Post, en els 144 anys que té la capçalera: Sally Buzbee; i la periodista feminista Gloria Steinem va ser guardonada amb el premi Princesa de Asturias de comunicació i humanitats. A finals de mes, La Vanguardia va decidir acomiadar Pilar Rahola i Atresmedia va acabar amb l’emissió del programa de Javier Cárdenas Levántate y Cárdenas a Europa FM. I abans d’acabar el mes, un nomenament: Montserrat Rodríguez va passar a ser la nova directora de continguts de Cadena Ser. Però el maig encara va portar una notícia més en el món dels mitjans de comunicació: Alfredo Urdaci va demandar TVE i va exigir la seva reincorporació a la cadena pública. 

El juny va començar amb la celebració dels 20 anys de la revista Cuina, i el nomenament d’una nova directora: Judith Càlix, en substitució de Josep Sucarrats, que es va quedar dirigint la revista Arrels, del mateix grup de comunicació SOM. També Ana María Bordas va ser nomenada directora d’entreteniment de TVE. A més, el fotògraf Emilio Morenatti va ser un dels premiats als Pulitzer pels seus retrats de l’impacte de la pandèmia de la covid-19 en la gent gran. Va néixer Baynana, el primer mitjà de comunicació fet per refugiats, en castellà i àrab, i Enric Borràs va passar a ser el nou president del Grup de Periodistes Ramon Barnils. El mes va acabar amb el nomenament d’Esteve Crespo com a director de continguts informatius de RTVE, després que Mamen del Cerro hi renunciés només dues setmanes després de ser proposada. 

El juliol va començar amb una pèrdua, la del periodista Tico Medina (Píñar, Granada, 11 de setembre de 1934 Madrid, 5 de juliol de 2021), que va morir als 86 anys. A mitjans de mes, Oriol Nolis va ser nomenat nou director de RTVE a Catalunya. També al juliol Najat El Hachmi va guanyar el premi de periodisme María Luz Morales; i Prisa va acomiadar l’exdirector del diari El País Antonio Caño. A més, Coia Ballesté va ser designada com a nova corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a Londres. Alhora, el Tribunal Suprem va ratificar la decisió de l’Audiència Nacional per la qual el govern espanyol havia de pagar una indemnització de 182.000 euros a la família del càmera José Couso, mort a l’Iraq l’any 2003. TVE va nomenar Pau Fons com a director d’informatius de la cadena pública espanyola mentre que Rafa Lara va assumir el càrrec de director d’informatius a RTVE Catalunya. D’altra banda, Andreu Mas-Colell va rellevar Ferran Rodés com a president del consell editorial del diari Ara, i Pepa Bueno va ser nomenada nova directora del diari El País. Finalment, el juliol acabava amb una mala notícia per a nou treballadors de Betevé, que van ser acomiadats. 

L’agost començava amb la destitució del periodista Enric Hernández com a director de RTVE Noticias, i la bona notícia de la incorporació d’una dona per dirigir per primera vegada Associated Press: Daisy Veerasingham. En canvi, moria la periodista cultural Rosa Maria Piñol (Barcelona, 1950  8 d’agost de 2021). 

Al setembre va arribar un anunci molt trist per als amants de la ràdio: Iñaki Gabilondo va decidir acomiadar-se dels micròfons i, així, deixar definitivament Cadena Ser. Es va conèixer la mort d’Antonio Franco, fundador del diari El Periódico de Catalunya, i la defunció del periodista Ramon Pedrós (Lleida, 17 d’agost de 1947  Cambrils, Tarragona, 28 de setembre de 2021), cap de premsa de l’expresident Jordi Pujol. 

A l’octubre van dimitir els caps d’internacional de RTVE Juan Tato, Guillaume Bontoux i Sylvia Fernández de Bobadilladavant la negativa de la direcció al viatge programat a Tinduf, on viuen milers de refugiats saharians. Alhora, iCat va renovar la seva imatge per captar l’audiència de públic jove. A mitjans de mes, Prensa Ibérica el grup propietari d’El Periódico va presentar El Periódico de España. Alhora, el Grup de Periodistes Ramon Barnils va anunciar que centraria l’Anuari Mèdia.cat del 2021 en la llibertat d’expressió i el dret a la informació, ja que durant aquest any hi va haver 21 agressions físiques a periodistes, segons el Mapa de la Censura de l’Observatori Mèdia.cat. Es va celebrar el judici al fotògraf d’El País Albert Garcia, acusat d’agredir un agent de la Policia Nacional espanyola mentre cobria una de les manifestacions posteriors a la sentència del Procés; finalment, però, Garcia va ser absolt. L’informe va assenyalar que un 25% dels 250 atacs al dret de la informació van ser casos protagonitzats per cossos policials contra periodistes. 

El mes de novembre una notícia va sacsejar el món del periodisme: la periodista Ana Rosa Quintana deixava temporalment el seu programa El Programa de Ana Rosa, a Telecinco per un càncer de mama. A començaments de mes també es van fer públics els Premis Nacionals de Comunicació, que van guardonar Júlia Otero, i els programes Crims i Polònia de TV3, així com la revista Sàpiens, la plataforma Filmin i Cugat Mèdia, entre d’altres. Alhora, La 21a Nit de les Revistes i la Premsa en Català va distingir Camacuc amb el premi a la millor publicació en la categoria de revistes; Diari de Girona, en la de premsa diària; L’Eco de Sitges, en la categoria de premsa no diària, i Fosbury.cat, en la categoria de digital. Preocupant va ser la denúncia que van fer diaris com La Marea i El Salto, assegurant que estaven patint atacs informàtics organitzats. En un altre àmbit, Fran Llorente va deixar RTVE després de 30 anys formant-ne part i va fitxar per Prisa, on es va incorporar com a director de l’àrea de vídeo de Prisa Media. A finals de mes, la periodista Mònica Terribas va rebre la Creu de Sant Jordi. 

Tot just començar l’últim mes de l’any, Jordi Finazzi va ser nomenat director de Ràdio Barcelona i SER Catalunya, mentre que Josep Maria Francino va morir als 74 anys a conseqüència del coronavirus. A més, l’Agència Catalana de Notícies (ACN) va estrenar aquest mes una plataforma digital totalment renovada. Amb relació a dades globals d’audiència del 2021, RAC1 va tancar el millor any de la seva història, sent la ràdio més escoltada amb 933.000 oients diaris per davant de Catalunya Ràdio, que es va situar en 569.000 oients. Alhora, un Sense ficció de TV3 sobre energia renovable va ser guardonat amb el premi Ramon Barnils 2021. A mitjans de desembre, ERC, JxCAT i el PSC van acordar la renovació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), proposant Rosa Romà com a presidenta i Àngels Ponsa com a vicepresidenta. Alhora, van convenir que Xevi Xirgo qui fins aquell moment era director del diari El Punt Avui fos el president del CAC. I ja a finals d’any, RTVE s’incorporava al Clúster Audiovisual de Catalunya, sumant-se d’aquesta manera a les més de 140 empreses que ja figuraven en aquesta associació que té per objectiu vetllar per les necessitats del sector a través de la connexió amb empreses i institucions. Finalment, TV3 es va tornar a mostrar imbatible el 2021, i va acabar l’any com a cadena líder a Catalunya, tot i que Telecinco se li va acostar. 

Un 2021 marcat per premis, sinergies, aprimament de redaccions i canvis en la direcció i administració de grups mediàtics que, malgrat la crisi i els canvis al sector, resisteix i s’adapta.