Personatges de l’any 2012

Relació de personatges destacats de l’any 2012. Cada biografia disposa d’un enllaç a l’article corresponent de la Gran Enciclopèdia Catalana.

Adele

El 13 de febrer, la cantant pop britànica Adele va aconseguir sis premis Grammy, que la convertiren, juntament amb la nord-americana Beyoncé, en l’artista més guardonada en una mateixa edició.

Samuel Aranda

El 10 de febrer, el jurat internacional del World Press Photo, el premi internacionalmés prestigiós del fotoperiodisme, va seleccionarcom a foto de l’any una imatge del fotògraf català Samuel Aranda.

Lance Armstrong

A l’octubre, la Unió Ciclista Internacional (UCI) va retirar al ciclista nord-americà Lance Armstrong tots els títols aconseguits des del 1998 (entre els quals figuraven set Tours), per dopatge sistemàtic.

Antoni Maria Badia i Margarit

El 4 de maig, la Generalitat de Catalunya va lliurar la medalla d’or de la Institució al filòleg i professor Antoni Maria Badia i Margarit.

Antoni Maria Badia i Margarit

© Reagrupament.cat

Jaume Balagueró i Bernat

El dia 6 de febrer, el director de cinema Jaume Balagueró va rebre el premi Gaudí al millor director per la pel·lícula Mientras duermes.

Josep Baselga i Torres

Al setembre, el metge català Josep Baselga i Torres va ser nomenat nou director del Memorial Sloan-Kettering Cancer Center de Bòston.

Josep Baselga

© Massachusetts General Hospital

Mireia Belmonte i Garcia

A les Olimpíades de Londres, la nedadora catalana Mireia Belmonte va aconseguir dues medalles d’argent en 800 m lliures i 200 m papallona.

Usain Bolt

En els Jocs Olímpics de Londres, l’atleta jamaicà Usain Bolt va repetir la gesta de quatre anys abans en els Jocs de Pequín, on va aconseguir tres medalles d’or en els 100 i els 200 m llisos i els 4 x 100 relleus.

Oriol Broggi i Rull

El 13 de febrer, l’actor i director teatral Oriol Broggi va rebre el premi Ciutat de Barcelona en la categoria de teatre.

Jean Dujardin

El 27 de febrer, en la cerimònia dels premis de l’Acadèmia, l’actor francès Jean Dujardin va recollir l’Oscar al millor actor per la seva actuació en la pel·lícula The Artist.

Valentí Fuster i de Carulla

El 17 de juny, el cardiòleg Valentí Fuster va rebre el premi del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) per l’aportació a la biomedicina en el camp cardiovascular i la tasca de divulgació i conscienciació en l’adopció d’hàbits saludables.

Patrícia Gabancho i Ghielmetti

El 27 de setembre, l’assagista Patrícia Gabancho va ser guardonada amb el premi Prudenci Bertrana per la seva primera novel·la, La néta d’Adam.

Patrícia Gabancho

© Universitat Catalana d’Estiu

Baltasar Garzón Real

Al mes de febrer, el Tribunal Suprem va dictar successives sentències per diverses de les causes per les quals el jutge Baltasar Garzón havia estat imputat.

Josep Gimeno i Montell

El 12 de març es va celebrar la gala de lliurament dels premis Enderrock, en la qual el cantautor valencià Josep Gimeno va ser un dels grans triomfadors amb tres guardons.

John Bertrand Gurdon

El 10 de desembre, el biòleg britànic John Bertrand Gurdon va rebre el premi Nobel de medicina, que va compartir amb el biòleg japonès Shinya Yamanaka.

Serge Haroche

El 10 de desembre, el físic francès Serge Haroche va rebre el premi Nobel de física, que va compartir amb el nord-americà David Jeffrey Wineland.

Michel Hazanavicius

El 27 de febrer, la pel·lícula muda i en blanc i negre The Artist es va convertir en la gran triomfadora dels Oscar, amb cinc d’aquests trofeus, un dels quals va ser per al director francès Michel Hazanavicius.

François Hollande

El 15 de maig, el polític francès François Hollande va ser investit vint-i-quatrè president de la República Francesa.

François Hollande

Andrés Iniesta Luján

Al mes d’agost, el jugador del Futbol Club Barcelona Andrés Iniesta Luján va rebre el premi de la UEFA al millor jugador de la temporada 2011-12.

Brian Kobilka

El 10 de desembre, el metge i bioquímic nord-americà Brian Kobilka va rebre el premi Nobel de química, que va compartir amb el seu compatriota Robert Lefkowitz.

Isaki Lacuesta

El 14 de juliol, el director de cinema Isaki Lacuesta va rebre el premi del Consell Nacional de Cultura i de les Arts (CoNCA) en la modalitat de cinema.

Robert Lefkowitz

El 10 de desembre, el metge nord-americà Robert Lefkowitz va rebre el premi Nobel de química, que va compartir amb el seu compatriota Brian Kobilka.

Robert Lefkowitz

© Duke University

Richard Alan Lerner

El 26 d’octubre, el bioquímic nord-americà Richard Alan Lerner va rebre el premi Príncipe de Asturias a la recerca científica i tècnica de l’any 2012.

Yo-Yo Ma

El 28 d’agost, l’Acadèmia Sueca de Música va concedir al violoncel·lista nord-americà Yo-Yo Ma el premi Polar, qualificat de vegades com el "Nobel de la música".

Salvador Macip i Maresma

El 20 de gener, el bioquímic i escriptor Salvador Macip va rebre el primer premi Carlemany per al foment de la lectura per la novel·la Hipnofòbia, elegida per un jurat format per nou joves en una nova fórmula del premi iniciada aquest any.

Josep Massot i Muntaner

El 13 de juny l’historiador mallorquí Josep Massot i Muntaner va rebre el 44 Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

Artur Mas i Gavarró

El dia 25 de novembre, Artur Mas i Gavarró va guanyar les eleccions al Parlament de Catalunya al capdavant de Convergència i Unió.

Leo Messi

El dia 28 d’octubre, el futbolista del FC Barcelona Leo Messi va rebre per tercera vegada l’Onze d’Or de la revista Onze Mondial, i l’1 de novembre, la Bota d’Or (per segon cop) que atorga la revista European Sports Magazine al màxim golejador de la temporada anterior.

Leo Messi

© FC Barcelona

Rafael Moneo Vallés

El 26 d’octubre, l’arquitecte Rafael Moneo va recollir el premi Príncipe de Asturias de les arts en reconeixement a la seva obra.

Imma Monsó i Fornell

El 27 de gener, l’escriptora Imma Monsó va ser guardonada amb el premi Ramon Llull per la novel·la La dona veloç.

Mo Yan

El 10 de desembre, l’escriptor xinès Mo Yan va rebre el premi Nobel de literatura.

Mo Yan

© The Open University of Hong Kong

Rupert Murdoch

El 20 de juliol, el magnat de la comunicació australià Rupert Murdoch va dimitir dels càrrecs directius de diverses empreses del grup News Corporation amb seu a la Gran Bretanya que formaven part del seu imperi mediàtic.

Muhàmmad Mursí

El 30 de juny, l’islamista moderat Muhàmmad Mursí va ser investit president d’Egipte en les primeres eleccions no tutelades d’aquest país, després de la caiguda de Hosni Mubàrak.

Martha Nussbaum

El 26 d’octubre, la filòsofa nord-americana Martha Nussbaum va ser guardonada amb el premi Príncipe de Asturias de les ciències socials.

Barack Obama

El 7 de novembre, Barack Obama va ser declarat guanyador de les eleccions presidencials nord-americanes, cosa que el facultava per a exercir un segon mandat consecutiu, oficialment des del 21 de gener de 2013.

Alfredo Pérez Rubalcaba

En el 38è congrés del PSOE, celebrat al febrer, el polític Alfredo Pérez Rubalcaba va aconseguir la secretaria general del partit.

Alfredo Pérez Rubalcaba

© Ministeri de l’Interior

Michael Phelps

En acabar els Jocs Olímpics de Londres, el nord-americà Michael Phelps va confirmar la seva condició de millor nedador de la història amb cinc medalles d’or més que va afegir a la seva carrera, superant àmpliament el llegendari Mark Spitz.

Joan Pons i Álvarez

El dia 31 de juliol, el baríton Joan Pons es va acomiadar dels escenaris amb una interpretació d’Aïda al Gran Teatre del Liceu, la mateixa obra i el mateix teatre on 42 anys abans havia iniciat la seva carrera operística.

Josep Pons i Viladomat

Al mes de setembre es va inaugurar la temporada 2012-13 del Gran Teatre del Liceu, en la qual Josep Pons i Viladomat va debutar com a nou director.

Joaquim Puig i Ferrer

En el dotzè congrés del Partit Socialista del País Valencià (PSPV), el periodista i polític Joaquim Puig, més conegut per Ximo Puig, va ser escollit nou secretari general de la formació.

Arnau Puig i Grau

A l’agost, el filòsof Arnau Puig va rebre el Premi Nacional del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) en reconeixement a la seva trajectòria.

Vladímir Putin

El dia 7 de maig, Vladímir Putin va ser investit per tercer cop president de Rússia, càrrec que ja havia ocupat en 2000-03 i en 2004-07.

Àngels Ribé i Pijuan

El 26 d’octubre, el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts va concedir el Premi Nacional d’Arts Visuals a l’artista Àngels Ribé per la seva contribució a l’art conceptual català dels anys setanta i la seva dilatada trajectòria.

Joan Roca i Fontané

L’any 2012, la revista gastronòmica britànica Restaurant va nomenar per segon any consecutiu segon millor restaurant del món El Celler de Can Roca, dirigit per Joan Roca.

Joan Roca

© El Celler de Can Roca

Alvin Roth

El 10 de desembre, l’economista nord-americà Alvin Roth va rebre el premi Nobel d’economia, que va compartir amb el seu compatriota Lloyd Shapley.

Philip Roth

L’escriptor nord-americà Philip Roth va ser guardonat amb el premi Príncipe de Asturias de les lletres en l’edició de l’any 2012.

Vicent Sanchis i Llacer

Al mes de setembre, dins dels premis literaris de Girona, el periodista Vicent Sanchis i Llacer va rebre el premi Carles Rahola d’assaig.

Carme Sansa i Albert

El 27 d’octubre, l’actriu Carme Sansa va obtenir el Premi Nacional de Cultura en l’apartat de teatre.

Carme Sansa

© TNC / David Ruano

Laia Sanz i Pla-Giribert

L’any 2012, la motociclista catalana Laia Sanz va guanyar el Trial de les Nacions, el Campionat del Món d’enduro i el ral·li Dakar.

Enric Satué i Llop

El 26 d’octubre, el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts va concedir el Premi Nacional de cultura en la categoria de disseny a Enric Satué en reconeixement a la seva trajectòria professional.

Martin Schulz

El 17 de gener, el polític alemany Martin Schulz va prendre possessió de la presidència del Parlament Europeu.

Màrius Serra i Roig

La Nit de Santa Llúcia del 14 de desembre, l’escriptor Màrius Serra i Roig va guanyar el premi Sant Jordi amb la novel·la Plans de futur.

Lloyd Shapley

El 10 de desembre, l’economista nord-americà Lloyd Shapley va rebre el premi Nobel d’economia, que va compartir amb el seu compatriota Alvin Roth.

Daniel Simberloff

El 29 d’octubre, l’ecòleg nord-americà Daniel Simberloff va ser guardonat per la Generalitat de Catalunya amb el premi Ramon Margalef d’ecologia.

Daniel Simberloff

© The University of Tennessee

Paul Simon

El 28 d’agost, l’Acadèmia Sueca de Música va concedir al cantautor nord-americà Paul Simon el premi Polar, qualificat de vegades com el "Nobel de la música".

Carme Solé i Vendrell

El 26 d’octubre, el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts va concedir el Premi Nacional de cultura en la categoria de còmic a la il·lustradora Carme Solé.

Anna Tarrés i Campa

El 27 de setembre, la Federació Espanyola de Natació va anunciar que no renovaria Anna Tarrés en el càrrec d’entrenadora de la selecció espanyola de natació sincronitzada.

Vittorio Taviani

El 19 de febrer, Cesare deve morire, dels germans Taviani, va guanyar l’Ós d’Or del Festival de Berlín.

Iñigo Urkullu Renteria

El dia 13 de desembre el polític del Partit Nacionalista Basc Iñigo Urkullu va ser nomenat cinquè lehendakari del Govern basc.

Iñigo Urkullu

© EAJ_PNV

Joaquim Vidal i Perpinyà

Al febrer, l’empresari, mecenes i polític Joa-quim Vidal va esdevenir accionista majoritari del diari El Punt Avui.

Francesc Vilanova i Bayo

L’abril del 2012, el Futbol Club Barcelona va anunciar la designació de Francesc Tito Vilanova com a entrenador del primer equip del club en substitució de Josep Guardiola per a la temporada 2012-13.

Wang Shu

El dia 25 de maig, l’arquitecte xinès Wang Shu va rebre el premi Pritzker, el més prestigiós internacionalment d’aquesta disciplina.

David Wineland

El 10 de desembre, el físic nord-americà David Wineland va ser guardonat amb el premi Nobel de física, que va compartir amb Serge Haroche.

Gregory Paul Winter

El 26 d’octubre, el bioquímic britànic Gregory Paul Winter va rebre el premi Príncipe de Asturias a la recerca científica i tècnica de l’any 2012.

Shinya Yamanaka

El 10 de desembre, el biòleg japonès Shinya Yamanaka va rebre el premi Nobel de medicina, que va compartir amb el biòleg britànic John Bertrand Gurdon.

Shinya Yamanaka

© Gladstone Institutes/Chris Goodfellow

Xi Jinping

El 15 de novembre, Xi Jinping va ser nomenat nou secretari general del Partit Comunista de la Xina en substitució de Hu Jintao.