TEMES

Secrets i codis. Introducció (I)

El món dels secrets és quelcom que sempre ha suscitat cert interès. A tothom li pot despertar la curiositat esbrinar allò que hi ha amagat en un codi, en un missatge, etc.

carta_1.jpgPer exemple, les cartes íntimes d'amor segellades amb lacre amb les inicials superposades són un precedent del secret, i del desig, de l'emissor que només fossin obertes pel destinatari.

Però més enllà de l’enigma dels secrets, la societat tecnològicament avançada en què vivim també és plena de secrets i enigmes, perquè contínuament utilitzem contrasenyes per ser identificats amb l’objectiu de rebre i transmetre informació: codis d’ordinador, registres en portals web, correu electrònic, telèfon mòbil (claus pin i punk), el NIF (número d’identificació fiscal), els codis de barres, l’ISBN, els números associats a transaccions bancàries, etc.

Ens hem familiaritzat tant amb tots aquests codis i documents que, fins i tot, els hem agafat certa simpatia. Prova d’això són els mals de cap, l’ansietat i l’angoixa que tots hem patit en un moment o altre per la pèrdua d’algun d’aquests documents (denúncies per robatori, anul·lació per pèrdua, “paperassa”, etc.).

I aquests codis numèrics, que ens acompanyen d’una manera inseparable i conviuen amb nosaltres més que la mateixa ombra, tenen una funció molt clara: verificar l’autenticitat.

En la generació d’aquests codis numèrics, les matemàtiques hi tenen un paper molt important, perquè les matemàtiques ens ajuden a “amagar” la informació que es transmet i, per descomptat, ens permeten llegir els continguts ocults. No cal espantar-se! Només cal saber les quatre operacions (suma, resta, multiplicació i divisió) per descobrir els secrets que amaguen aquests números.

Encetem, doncs, un petit viatge, en diversos articles, pel món de l’encriptació i la codificació i del paper que hi tenen els números en aquest món apassionant!

Sabies que...

mobil.jpgEls actuals sistemes de seguretat incorporen en els telèfons mòbils l’anomenat codi IMEI (International Mobile Equipament Identity). És un número de 15 dígits que identifica cada terminal dins la xarxa. Si es vol conèixer aquest codi, cal escriure *#06# en el nostre terminal i apareixerà aquest número de 15 xifres (per exemple, 352167/40/477100/5).

El primer bloc indica el país, el segon identifica el fabricant, el tercer el número de sèrie i el quart és de reserva.

Si volem no ser descoberts o volem romandre en l’anonimat en una trucada des del nostre telèfon mòbil, cal que marquem #31# i a continuació el número de mòbil al qual volem trucar. Al receptor li apareixerà a la pantalla el missatge “ID oculta” o “número privat”.