TEMES

Secrets i codis. La Segona Guerra Mundial: la màquina Enigma (III)

Es diu que la criptografia ha matat més gent que la bomba atòmica. No sabria dir si això és cert o no, encara que sospito que sí.

enigma.jpg

En aquest sentit, és famosa la història de la màquina Enigma i de com els britànics van trencar el seu codi.

Arthur Scherbius, l’inventor de la màquina Enigma

Enigma era una màquina que servia per codificar, i descodificar, missatges, va ser inventada el 1923 per l'enginyer alemany Arthur Scherbius (1878-1929) i es va popularitzar el seu ús durant la Segona Guerra Mundial. Era semblant a una màquina d'escriure –disposava d’un teclat i un tauler amb 26 lletres i tres discs giratoris o modificadors amb 26 lletres cadascun sobre un eix– i quan s'escrivia el missatge en el teclat, les lletres corresponents al missatge xifrat s'anaven il·luminant; si s'escrivia el missatge xifrat, el missatge original apareixia de nou.

Anem a veure com funciona!

En la imatge tenim un petit esquema de la màquina Enigma amb un teclat amb sis lletres, un modificador i el taulell de sortida.

enigma2.png

En accionar la b en el teclat, un corrent passa per l’aparell modificador, i seguint el camí del cablejat intern finalment s’il·lumina la lletra A en el taulell. Així, doncs, “b” es codifica com a “A”. Cada cop que se selecciona una lletra o caràcter en el teclat i es codifica, el modificador gira una posició, de manera que no necessàriament sempre “b” és igual a “A”.

Malgrat que generalment les màquines Enigma tenen 26 lletres de l'alfabet, també es poden construir amb N caràcters. Llavors, en general, el nombre de possibles transformacions de n parells de lletres d’un alfabet de N caràcters vindrà determinat per la fórmula:

formula.png

En el nostre cas tenim N = 26 i n = 6, amb això s’obté 100.391.791.500 combinacions i per tant el nombre de claus vindrà determinat pel producte:

6 · 17.576 · 100.391.791.500 = 10.586.916.764.424.000

Per tant, les màquines Enigma podrien xifrar un text usant ni més ni menys que 10.586.916.764.424.000 combinacions diferents!

Hi ha un web on ens podem entretenir amb un simulador en línia de la màquina Enigma: http://enigmaco.de/enigma/enigma.swf

Els protagonistes del desxiframent: l'equip Bletchley Park

Bletchley Park és el nom d'una instal·lació militar localitzada a Anglaterra, en què es van realitzar els treballs de desxiframent dels codis alemanys durant la Segona Guerra Mundial. En aquest lloc es va construir Colossus, la màquina que va permetre trencar els codis de la màquina Enigma. El projecte Colossus va ser liderat per tres persones: Turing, Clarke i Neumann.

Alan Turing va néixer a Anglaterra el 22 de juny de 1912. Era un alumne amb gran facilitat per a les matemàtiques, que va escriure la seva teoria sobre "les màquines de Turing", en què idealitza un ordinador sense limitació de memòria ni temps d'execució. L’any 1935 va conèixer J. von Neumann, que li va oferir una plaça a Princeton (EUA). Malgrat que era un lloc de treball de gran prestigi, Turing va preferir l'ambient bohemi de Cambridge i va declinar l'oferta. El 1939, Turing va acceptar de col·laborar amb el departament britànic d'anàlisi criptogràfic, en el qual aplicant idees lògiques i mètodes estadístics va desxifrar, juntament amb Von Neumann i Joan Clarke, els de la màquina Enigma. Va ser perseguit per "la justícia" i obligat pel govern a deixar els seus treballs sobre criptografia, a causa, simplement, de la seva homosexualitat. Alan Turing es va suïcidar el 8 de juny de 1954, a 42 anys, prenent cianur potàssic.

John von Neumann va néixer a Budapest (Hongria) el 1903. El seu professor de Matemàtiques es va adonar que John era un nen prodigi i va recomanar al seu pare que li proporcionés classes particulars de matemàtiques per un professor d'universitat. El 1927 va ser nomenat professor de la Universitat de Berlín. Després de l'arribada al poder dels nazis, fou expulsat de la universitat i va fugir a Princenton (EUA). Va intervenir en el disseny dels primers ordinadors i va ser el creador de l'arquitectura dels ordinadors moderns. Va morir d'un càncer el 8 de febrer de 1957.

Joan Elisabeth Lowther Clarke va néixer el 1917 a Londres. Va ser criptoanalista i al seu torn numismàtica. Va treballar estretament amb Alan Turing i Von Neumann a Bletchley Park durant la Segona Guerra Mundial. Va ser l'única dona de l'equip i la seva col·laboració va ser fonamental per desxifrar el codi Enigma. El 1947 va ser nomenada membre de l'Orde de l'Imperi Britànic.

Històries, anècdotes i curiositats estan plasmades en la pel·lícula Enigma, dirigida per Michael Apted i estrenada l'any 2001. Un film que entre la ficció i la realitat narra que a mitjan Segona Guerra Mundial un hipotètic matemàtic, anomenat Tom Jericho, es va convertir en la millor arma dels serveis secrets dels aliats en desxifrar els complicats codis que els alemanys feien servir per transmetre missatges. Igualment, explica que els nazis van crear la màquina Enigma, un codi molt més complicat que els usats fins al moment.

La màquina Enigma i la Guerra Civil Espanyola

Tanmateix, no és tan conegut que les primeres màquines Enigma utilitzades en condicions de combat ho fossin durant la Guerra Civil Espanyola, perquè les primeres màquines Enigma van ser regalades per Hitler a l’exèrcit de Franco, tot i que l’exèrcit republicà també tingué les seves posteriorment.

Tampoc és gaire coneguda la importància que van tenir els serveis d'escolta i desxiframent en aquesta contesa, que ho van ser, i molt. A l’Estat espanyol hi va haver, en ambdós bàndols, grans "trencadors de codis", ments brillants que van ajudar el seu bàndol amb la seva intel·ligència, i grans organitzadors, que es van encarregar de canalitzar i explotar els seus èxits.

En la imatge següent, veiem un missatge secret emès per l’exèrcit republicà el 29 de gener de 1937 i interceptat per la Falange Española de las JONS a Canàries (font: Arxiu Militar d’Àvila).

serveisecret.png

I per saber més coses sobre les màquines Enigma durant la Guerra Civil Espanyola, llegiu l’article de Rafael Moreno a El País (11/12/2008), “El arma secreta de Franco”.

Contacta amb Divulcat