
Tecnologia immersiva per apropar Atapuerca a la gent gran
-
- Home
-
- 1 of 6
Socialitzar la ciència i la tecnologia ha de ser un objectiu del personal investigador per garantir que els diners públics que ens permeten dur a terme els nostres projectes de recerca tinguin un retorn social i arribi a tots els col·lectius.
En aquesta línia hi trobem “Atapuerca, un passeig per l’evolució”, una proposta de realitat virtual que facilita a la gent gran un recorregut per aquests jaciments i els permet gaudir del patrimoni arqueològic.
Imatges de l'activitat “Atapuerca, un passeig per l’evolució” en un centre geriàtric de Burgos - Imatges: © Més que ciència
Aquest projecte social és alhora una innovadora proposta de socialització inclusiva que busca apropar la ciència i l’arqueologia a persones grans amb mobilitat reduïda o dificultats cognitives, emprant tecnologia immersiva com a eina de connexió.
Gràcies a l’ús de visors de realitat virtual, es pot dur a terme una visita guiada als jaciments sense sortir de les seves residències, acompanyats virtualment per Eudald Carbonell i Pedro Alonso, monitor arqueològic de la Fundación Atapuerca.
L’activitat és idea de l’associació Més que Ciència, encapçalada per Daniel Amatller, especialista en divulgació científica inclusiva, i s’emmarca dins del programa “Cultura amb Impacte”, una campanya impulsada per Reale Seguros que busca posar en valor i donar visibilitat a diferents projectes que ells mateixos recolzen i que utilitzen el poder transformador que té la cultura en la societat. També respon al compromís de la Fundació Atapuerca amb la transferència del coneixement a tota la societat, de manera inclusiva i disruptiva.
Alhora, d’aquesta manera es busca estimular cognitivament i emocionalment a les persones grans, millorar-ne el benestar a través d’experiències culturals significatives, i visibilitzar la creixent demanda cultural i científica d’aquest col·lectiu, cada cop més format i actiu.
Eina educativa i terapèutica
La necessitat d’aquest projecte està recolzada per dades recents. Segons l’Enquesta de Percepció Social de la Ciència i la Tecnologia a Espanya (2022), l’interès per la ciència disminueix amb l’edat i passa del 17% en joves de 15-24 anys a només un 7,4% en més grans de 64 anys. A més, l’accés limitat a recursos digitals i activitats científiques reforça aquesta bretxa de coneixement, especialment en persones residents a centres geriàtrics.
Estudis científics han demostrat que l’estimulació cognitiva i l’aprenentatge continu poden reduir el deteriorament cognitiu a la vellesa. A més, la realitat virtual ha mostrat la seva eficàcia com a eina educativa i terapèutica i ha facilitat l’accés a experiències culturals i científiques per a col·lectius amb mobilitat reduïda.