OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Gran enciclopèdia catalana

Jerzy Buzek

Política
Jerzy Buzek
© Parlament Europeu
ciències polítiques polít
Polític polonès.
Śmiłowice, actualment República Txeca, 3 de juliol de 1940

Llicenciat en Enginyeria Química per la Universitat Tecnològica de Silèsia (1963), després d’ampliar estudis a Cambridge (1972) fou professor en diverses universitats i féu recerca a l’Institut de l’Acadèmia de Ciències de Polònia a Gliwice.

Fou representant del seu país al Programa sobre els efectes dels gasos d’efecte d’hivernacle de l' Agència Internacional de l’Energia (1992-97), i participà en altres iniciatives sobre energia i protecció del medi ambient. Del 2002 al 2004 fou vicerector de la Universitat Polònia de Częstochowa, on fundà una escola de diplomàcia.

El 1980 inicià les activitats polítiques contra el règim comunista vinculat al sindicat Solidarność , en el qual dugué a terme funcions directives. Elegit diputat al Sejm (cambra baixa del Parlament polonès) el 1997, aquest any fou elegit primer ministre d’un govern de centredreta.

Durant el seu mandat, Polònia ingressà a l' Organització del Tractat de l’Atlàntic Nord (1999) i s’iniciaren les negociacions d’ingrés a la Unió Europea . Posteriorment retornà a la tasca docent. El 2004 i el 2009 fou elegit diputat al Parlament Europeu per la Plataforma Cívica, integrada en el Partit Popular Europeu . El 2009 succeí Hans-Gert Pöttering a la presidència del Parlament Europeu i, al seu torm, al gener de 2012 fou rellevat en el càrrec per Martin Schulz.

Col·laboració: 
GVA

Llegir més...