Compromís pel País Valencià

Coalició electoral formada l’any 2007.

Fou creada amb motiu de les eleccions a Corts Valencianes del maig d’aquest any i amb l’objectiu de superar el 5% mínim establert que dona dret a obtenir representació. En aquesta convocatòria la coalició era formada pel Bloc Nacionalista Valencià (BNV), Esquerra Unida del País Valencià (EUPV), els Verds i Izquierda Republicana, i l’encapçalava Glòria Marcos (EUPV). Obtingué 7 diputats.

En les eleccions del maig de 2011, en què també es presentà conjuntament a les municipals, el BNV n’esdevingué el soci principal per la retirada d’EUPV, i hi hagué la inclusió de dos partits menors, Iniciativa del Poble Valencià i Els Verds-EE. En aquesta convocatòria, amb Enric Morera (BNV) com a líder obtingué 6 diputats. El 2012 Mònica Oltra assumí el càrrec de portaveu a les Corts, juntament amb Morera. En l’àmbit municipal aconseguí 345 regidors. Augmentà la representació i es consolidà com a tercera força als ajuntaments i a les Corts Valencianes en les eleccions del maig del 2015, en les quals aconseguí 722 regidors (15,2% dels vots) i 19 diputats (18,4% dels vots), respectivament. Aquest any el candidat de Compromís Joan Ribó aconseguí l’alcaldia de València gràcies a un pacte amb el PSPV, reeditat després de les eleccions municipals del maig del 2019 (724 regidors).

Juntament amb el Partit Socialista del País Valencià, el juny del 2015 entrà en una coalició de govern a la Generalitat Valenciana presidida pel socialista Joaquim Puig, en la qual Compromís ocupava quatre conselleries i Oltra la vicepresidència i el càrrec de portaveu del govern. Reedità la coalició de govern amb el PSPV després de les eleccions a les Corts del 28 d’abril de 2019 (16 diputats). El juny del 2022, arran de la causa que obrí el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià contra Mònica Oltra per encobriment d’un cas d’abusos a una menor tutelada per tal de protegir la seva carrera política o l’acusat, llavors el seu marit, Oltra dimití el càrrec de vicepresidenta i deixà el seu escó. Ocupà la vicepresidència del govern valencià Aitana Mas, portaveu adjunta de Compromís a les Corts.

En les eleccions a les Corts Generals del 20 de novembre de 2011 aconseguí un diputat al Congrés (Joan Baldoví) en coalició amb la plataforma ecologista Equo, i en les eleccions al Parlament Europeu del maig del 2014, integrat en la coalició Primavera Europea, obtingué un diputat (Jordi Sebastià). Posteriorment ha format part de la candidatura de Podemos, dins la qual ha obtingut representació a la cambra baixa espanyola en les successives eleccions generals.