Joan Rosell i Lastortras

(Barcelona, 13 de gener de 1957)

Joan Rosell i Lastortras

© CEOE

Empresari i dirigent empresarial.

Biografia

Graduat en enginyeria industrial per la Universitat Politècnica de Barcelona i en ciències polítiques per la Universitat Complutense de Madrid, ha estat director general de Juguetes Congost, SA (1983-92) i president d’ENHER (1996-99), FECSA-ENHER (1999-2002) i Corporación Uniland (2005-06). Conseller de Siemens España, Endesa Italia, Endesa, Applus, Aigües de Barcelona, Corporación Uniland, Port Aventura i vocal del Consorci Zona Franca de Barcelona, des del 2007 és membre del consell d’administració de Criteria CaixaHolding. És president també d’OMB, Sistemas Integrados para la Higiene Urbana, SA i Congost Plastic, SA, del qual fou fundador.

El 1995 substituí Antoni Algueró, mort en l’exercici del càrrec, a la presidència del Foment del Treball Nacional, en la qual fou confirmat en les eleccions de l’octubre del 2010. Al desembre d’aquest mateix any resultà elegit president de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials, motiu pel qual al març del 2011 fou succeït per Joaquim Gay de Montellà a la presidència de Foment del Treball. Al desembre del 2014 fou reelegit al front de la CEOE fins al 2018, en què fou rellevat per Antonio Garamendi. El darrer any del seu mandat secundà la política del govern espanyol d'afavorir el trasllat de seus socials fora de Catalunya com a resposta al moviment independentista.

Ha estat també professor a la Universitat de Barcelona i és membre de la Mount Pelerin Society.

Obra

És autor de diversos llibres sobre economia: España, dirección equivocada (1979); Crear 80.000 empresarios (1982, en col·laboració), El reparto del trabajo: el mito y la razón (2000, en col·laboració) i ¿Y después del petróleo qué? (2007).

Guardons i distincions

Ha obtingut diversos guardons, entre els quals la Clau d’Or de la ciutat de Barcelona i la medalla d’argent de la Fira de Mostres de Barcelona.