TEMES

100 anys de la visita d’Albert Einstein a Catalunya

El 22 de febrer de 1923 el físic Albert Einstein va arribar a Barcelona per impartir unes conferències sobre la teoria de la relativitat, convidat per la Mancomunitat de Catalunya, amb l’objectiu d’impulsar una comunitat científica moderna a Catalunya.

Durant la setmana que va passar a Catalunya (va marxar cap a Madrid el dia 28 de febrer), Einstein va tenir l’oportunitat de conèixer de primera mà algunes de les principals figures de la ciència (entre d'altres, Esteve Terradas, que fou un dels impulsors de la visita), i també la cultura catalana del moment, recórrer part del país (a més de Barcelona, va visitar Sant Cugat, Terrassa, l’Espluga de Francolí i Poblet) i participar en diversos actes públics, on va poder compartir les seves idees i teories amb el públic. Cal mencionar, entre d'altres, la conferència que va donar a la sala d'actes de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona sobre la teoria de la relativitat, el dia 27 de febrer, o la visita a l'Escola Industrial, el dia 28.

Per commemorar aquesta visita d'Einstein a Barcelona, i a Catalunya, la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) organitza una sèrie d'activitats que tindran lloc al llarg de l'any i arreu del territori català. A més a més, ha creat el web Einstein a Catalunya, que us convidem a visitar i seguir, on, entre d'altres, trobareu un recull d'articles d'hemeroteca de l'època sobre la visita, nous documents que parlen d'Einstein i de l'efemèride, les activitats organitzades, etc.

En aquest context, des de Divulcat, també ens volem sumar a la celebració. D'una banda, els autors de Divulcat aniran publicant als seus blogs articles relacionats amb Albert Einstein, les seves teories o el que ha suposat per a la ciència, i el seu pas per casa nostra. D'altra banda, Divulcat col·laborarà en alguna de les activitats organitzades per la FCRi, així com en la difusió d'aquestes.

I per anar fent boca, en aquest enllaç trobareu tots els articles publicats a Divulcat amb referències a Albert Einstein i les seves teories. També us recomanem llegir l'article "Albert Einstein a Barcelona" que el professor d'història de la ciència Antoni Roca i Rosell escriví per l'obra Història. Política, societat i cultura dels Països Catalans, un bon resum d'aquesta estada i del que significà en el seu moment.