Sant Honorat de Solsona

Situació

Una vista de l’exterior de l’església des del costat sud est.

G. Llop

Aquesta església es troba al cantó de tramuntana de Solsona, ja un xic als afores del nucli de població.

Mapa: 292M781. Situació: 31TCG782514.

A uns 50 m d’iniciar-se la carretera de Solsona a Sant Llorenç de Morunys cal girar a mà dreta per arribar, en menys d’1 km, a Sant Honorat, que queda a mà esquerra de la pista. Abans caldrà deixar el cementiri a mà dreta. S’hi celebra culte i en guarden les claus a cal Vilàs.

Història

L’església és d’una nau, capçada a llevant per un absis semicircular. El parament ha estat resolt amb grans carreus, ben escairats i disposats en filades uniformes i regulars, en una construcció pròpia del segle XII.

Com tantes altres ha sofert transformacions. La nau ha estat sobrealçada, el frontis refet i el porxo adossat al mur deponent, amb arcades de mig punt als tres murs que presenten un pedrís per a seure al voltant.

La porta, protegida pel porxo, és adovellada i duu la data de 1870.

Del mur de tramuntana surt una petita capella coberta amb un vessant.

A l’absis, la finestra amb l’ampit i la part inferior dels muntants fets amb un sol bloc han estat tapiades. Un campanar d’espadanya amb una sola finestra corona el mur frontal.

A l’interior, tant la volta, que arrenca d’una motllura de pedres amb bisell, com l’arc toral, són apuntats, mentre quel’arc de separació és de mig punt.

L’espai de l’absis, actualment convertit en sagristia, resta amagat per un mur.