Sant Bertomiu de Belestar, abans Santa Magdalena

Situació

Façana meridional de l’església que conserva l’antic portal d’arc de mig punt del segle XIII.

ECSA - A. Roura

L’església parroquial de Belestar es troba a l’E del castell de Belestar, a la muralla del qual s’adossa la seva façana oest.

Mapa: IGN-2448. Situació: Lat. 42° 43′9″ N - Long. 2° 36′30″ E.

Per a arribar-hi cal seguir el mateix itinerari descrit en la monografia precedent.

Història

Aquesta església en un primer moment no fou res més que la capella del castell de Belestar. Belestar pertanyia a la parròquia de Sant Bertomiu de Jonqueròlas. És esmentada per primera vegada el 1173, en una delimitació del terme de Reglella, possessió de l’abadia de Sant Andreu de Sureda. Al segle XIV ja apareix esmentada amb l’actual invocació de sant Bartomeu (ecclesia Sancti Bartholomei de Pulchro Stare, 1334). Fou erigida en parròquia el 1648 i succeí l’antiga església parroquial de Jonqueròlas.

Església

És un edifici de planta rectangular, d’una sola nau coberta d’una volta de canó de perfil apuntat, sense absis diferenciat. L’arc presbiteral és també apuntat. Als murs nord i sud s’han obert capelles que han modificat la planta inicial. La porta, d’arc de mig punt, és al mur de migdia i a sobre s’aixeca un petit campanar modern. Un campanar d’espadanya més antic s’aixeca sobre el tester de llevant. L’església sembla datar essencialment del segle XIII.

Bibliografia

  • Dictionnaire des églises de France, 1966, vol. IIc, pàg. 17
  • Cazes, 1990, pàg. 70