Sant Pèire de Planèsas

Situació

Vista de l’església des de la part sud-est, amb l’absis semicircular i els pilars exempts de l’antic campanar d’espadanya.

ECSA - A. Roura

El poble de Planèsas és situat a la riba esquerra de l’Aglí, aigües avall de Rasiguèras i aigües amunt de la Tor de França. L’antiga església parroquial de Sant Pèire, al costat de l’antic cementiri, és situada uns 150 m al NE del poble, sobre un petit turó.

Mapa: IGN-2448. Situació: Lat. 42° 46′ 07″ N - Long. 2° 37′ 21″ E.

Planèsas és a 9 km a l’W d’Estagell per la D-17 i la D-9. (PP)

Història

Aquesta església fou una possessió de l’abadia de Santa Maria de la Grassa. Així apareix en la butlla que el papa Gelasi II atorgà a l’esmentada abadia l’any 1119 on li confirmava les seves propietats. La vila de Planèsas és mencionada l’any 1260. L’església s’abandonà al segle XIX quan es construí l’actual parròquia, al centre del poble. (CPO)

Església

Planta de l’església.

R. Mallol, segons informació de L. Bayrou

És un edifici d’una sola nau, coberta amb embigat sobre arcs diafragma en la seva meitat oest, i amb una volta de canó, de perfil apuntat, a la meitat de llevant, que és més baixa que la meitat oest. La nau és capçada a llevant per un absis semicircular obert directament a la nau, amb dos nínxols oberts als murs que precedeixen l’obertura absidal.

La nau era il·luminada per cinc finestres, de doble esqueixada, obertes en la façana sud, mentre que l’absis només té una finestra de doble esqueixada. A la façana oest hi ha una altra finestra, de llinda recta i monolítica. La porta s’obre a la façana sud i ha estat espoliada del seu arc i brancals.

Les façanes són mancades d’ornamentació i només són alterades per la presència de contraforts a les façanes nord i sud, corresponents als arcs diafragma que suporten la coberta.

Interior de l’església vers llevant, en el sector cobert amb volta de canó de perfil apuntat.

ECSA - A. Roura

Els paraments presenten un aparell de carreu simplement escairat, alternat amb còdols amb juntes incises que imiten un carreuat fictici, especialment visibles en el mur nord, mentre que al mur del tram cobert amb volta que precedeix l’absis i als murs absidals hi ha unes filades de còdols disposats en opus spicatum.

Sobre el tram de ponent del mur sud hi ha tres pilars exempts, corresponents a un campanar d’espadanya de dos ulls, avui arruïnat.

En el seu estat actual, l’església de Planèsas sembla una obra construïda al segle XI, almenys en la part de ponent, que fou reformada més tard amb la construcció dels arcs diafragma i, probablement, amb una nova coberta que substituí l’embigat original. Encara posteriorment hi hagué una nova refecció, que consistí en la construcció de l’absis i la volta apuntada del tram de llevant, que podem datar ja al segle XIII. (LB-PP-JAA)

Bibliografia

  • Cazes, 1990, pàg. 59