Necròpoli d’Escalç (la Portella)

Situació

Vista parcial d’aquesta necròpoli, formada per una dotzena de tombes excavades a la roca.

ECSA-J. Bolòs

Aquesta necròpoli és situada dalt d’un tossal a la partida d’Escalç, al SW del poble de la Portella, prop del reguer de la Mitjana.

Mapa: 32-14 (359). Situació: 31TCG029224.

A 600 m dels Castellots, seguint el camí que porta a Vilanova de Segrià, s’arriba a una altra cruïlla dominada per una serreta, al cim de la qual hom troba les restes de la necròpoli.

Necròpoli

L’indret on s’assenta la necròpoli d’Escalç fou anomenat, provisionalment, Tossal dels Conills-I, i així apareix en les primeres notes publicades.

La necròpoli és formada per una dotzena de tombes excavades a la roca. La majoria estan plenes de terra i vegetació, però a la zona central se n’aprecien quatre ben clarament. Són de forma rectangular amb els angles arrodonits; la més clarament visible fa 2 m de llargada per 60 cm d’ample a la capçalera, i 40 cm als peus. L’orientació és bàsicament est-oest, si bé algunes són lleugerament desviades, ja que segueixen una alineació NW-SE, amb el cap a la zona occidental. A la part de llevant hi ha una roca caiguda que mostra una tomba actualment en posició vertical, la qual cosa demostra que originalment la plataforma de gres seria més gran quan es va excavar la necròpoli, moment difícil de precisar ja que els materials ceràmics localitzats corresponen bàsicament a terrissa moderna, relacionada amb l’explotació agrícola dels camps que envolten la veta de roca.

Tot i que no tenim gaires dades, hem de datar aquesta necròpoli a l’alta edat mitjana. Es pot establir una possible relació entre aquest lloc d’enterrament i el vilatge de les Roques de Vimpèlec (Alguaire), indret, com hem assenyalat, segurament ocupat en època musulmana. També podem remarcar que a l’altra banda del camí de Vilanova, en un tossal avui molt desfigurat i denominat originalment Tossal dels Conills-III, on recentment s’ha bastit una casa, es va trobar ceràmica grisa en poca quantitat que es relacionaria amb un modest hàbitat rural.

Bibliografia

  • González, 1982; 1985.