Gènesi, distribució i classificació dels sòls

La classificació dels sòls en categories organitzades ha estat quelcom dinàmic, i a la dècada dels 80 encara no pot considerar-se com un tema estabilitzat, ben al contrari del que succeeix amb d’altres disciplines. La classificació és el reflex de l’estat de coneixements sobre els sòls, i aquests han evolucionat i augmentat considerablement, cosa que obliga a canvis i reorganitzacions periòdiques.

Els usuaris dels sòls s’interessen gairebé unicament per les propietats útils i, rarament, es preocupen de llur denominació. En d’altres àmbits científics o de la vida ningú no qüestiona l’interès de conèixer el nom de l’animal o de la planta que s’estudia o de la qual es parla. En el cas dels sòls no és evident que sigui així, no ja per al públic en general, sinó també per als especialistes d’altres disciplines i, fins i tot, per a científics de sòls no directament relacionats amb la gènesi i la classificació.

Els acurats dibuixos de perfils de sóls incorporats per W.L. Kubiena en les seves claus sistemàtiques, fonamentades en una nomenclatura basada en normes populars emprats pels agricultors de diversos països, constribuïren a la popularització del seu sistema. La il·lustració adjunta en recull dos, un de corresponent a una terra fusca (esquerra), i un altre d’una terra rossa sialítica (dreta).

Jordi Vidal

Kubiena (1952) era molt clar en afirmar que una experimentació agrària queda totalment sense base si hi manquen les indicacions sobre el sòl, de la mateixa manera que si hi manquen les de les plantes utilitzades per a experimentar. Quan es vol caracteritzar el medi en el qual viu una comunitat vegetal o es volen aplicar uns coneixements adquirits en una zona a una altra, cal, en tots els casos, conèixer d’una manera precisa els sòls i el nom que sintetitza les seves propietats i el seu comportament.

L’aparent indiferència per la denominació dels sòls té, sens dubte, justificacions. Per un cantó no hi ha hagut un desenvolupament paral·lel entre la taxonomia i l’ús dels coneixements de sòls en altres disciplines. Un edafòleg pot proporcionar molta informació sobre un sòl, que de vegades no podrà ésser íntegrament utilitzada per altres especialistes, per manca de la suficient investigació que estableixi les interrelacions.

Quan s’intenta fer la intersecció a nivell quantitatiu entre el conjunt propietats d’un sòl i el d’exigències d’un conreu, pel que fa a profunditat de sòl, porositat, tipus d’estructura, etc., la manca d’informació sobre el conreu pot desanimar. L’agrònom, l’extensionista o el pagès es desillusionen en veure que no poden emprar tot el que l’edafòleg els podria aportar. En aquestes circumstàncies, conèixer el nom del sòl es considera una cosa illustrativa, però poc pràctica. D’altra banda, a Catalunya, no és sinó fins als anys 80, que s’enceta una cartografia de sòls a nivell detallat, és a dir, l’elaboració de mapes de sòls a gran escala, 1:20.000, dintre del marc d’un catàleg de sòls iniciat per la Diputació de Barcelona a nivell de terme municipal (Danés, 1984). Aquest tipus de mapes detallats exigeixen una densitat d’observacions molt alta, però permeten que l’usuari en tregui tot el partit que es pot esperar d’un mapa de sòls.

Denominació i classificació genètica dels sòls, basades en el principi de la zonalitat, segons l'escola edafològica soviètica de Sibirtsev (1895).

Dades elaborades pels autors

Altres aspectes que han contribuït a aquesta aparent indiferència han estat la manca d’un sistema únic de classificació i la nomenclatura emprada pels taxonomistes, terminologia que alguns consideren força críptica. A més a més, en un moment determinat, el 1960, es va posar a la disposició de la comunitat científica un sistema taxonòmic totalment nou que abandonava les denominacions basades en noms corrents i proposava una nomenclatura i un esquema de classificació totalment diferents als emprats fins aleshores. La inèrcia, gran fins i tot en els propis edafòlegs, i la manca de seguretat que el nou sistema s’implantaria, han creat una situació que ha fet que fins els anys 70 no fos començat a utilitzar d’una manera general. Les perspectives als anys 80 no semblen portar a la acceptació generalitzada d’un determinat sistema de classificació, i el tema continua essent objecte de discussions per a elaborar noves propostes (Porta, 1985).

Cal remarcar, però, que la necessitat d’ordenar l’ús del territori ha posat d’actualitat l’interès de conèixer els sòls sobre els quals s’instal·len les diferents activitats humanes i, per tant, ha impulsat el coneixement dels sistemes de classificació i avaluació.

Les classificacions edàfiques

Els criteris de classificació

Esquemes taxonòmics inicials en la classificació genètica (Vilenksky, 1927), basats en el macroclima, concretament en les precipitacions i en les temperatures.

Dades elaborades pels autors

Una de les primeres dificultats per a classificar sòls es troba a l’hora d’establir els criteris que permetin assolir la màxima precisió en la descripció de l’objecte i aconseguir el millor ordenament dels coneixements.

Els primers intents per agrupar sòls es basaren en criteris petrogràfico-geològics que donaven una major significació a les relacions entre el sòl i el material geològic. Gras (1863) utilitzà aquest criteri per a traçar un mapa del Departament d’Isère; Forder (1864-1867) preparà el primer mapa de sòls d’Europa emprant el mateix criteri, a l’igual que Hitchcock (1841), que realitzà un mapa dels Estats Units amb 14 grups de sòls. L’aplicació d’aquest criteri a àrees geogràfiques grans va demostrar la seva poca consistència. La vegetació natural fou el criteri emprat per Hilgard (1911); les classificacions basades en propietats químiques foren desenvolupades per Knop (1871) i De Sigmond (1933). Basant-se en el sistema linneà, Nowachi (1892) en proposà un de terminologia llatina, "Genera et Species Terrarum", en el qual el gènere indicava la qualitat del sòl, pedregós, arenós, turbós, etc., i l’espècie depenia del contingut d’argila i matèria orgànica.

El primer esquema vàlid de classificació de sòls fou el proposat per Dokutxàiev, buscant establir una jerarquització. El seu deixeble Sibirtzev (1860-1899) utilitzà els factors formadors com a criteris de base i enuncià el que ell anomenava llei de la zonalitat que, si bé ha estat molt qüestionada posteriorment, li va permetre d’arribar a un esquema jerarquitzat de classificació de sòls. Per a l’escola russa, el factor formador preponderant en la formació dels sòls era el clima, i amb base en ell desenvoluparen diferents sistemes genètics de classificació. En aquest sentit, la classificació de Vilensky (1927) es basa en la temperatura i la precipitació com a índexs principals.

A partir de les línies establertes per l’escola russa, Marbut (1927) als Estats Units, combinà diversos criteris (temperatura, pluviometria i natura física i química del sòl) fins a establir un sistema de classificació que posteriorment va ésser modificat per Baldwin, Kellogg i Thorp (1938), revisat per Thorp i Smith (1949) i utilitzat per Tames (1958) per a elaborar el mapa d’Espanya a escala 1:1.000.000.

Nivells i nombre de tàxons establerts pels principals sistemes de classificació dels sòls en vigència durant els anys 80.

Maber, original de J. Porta, 1985

A nivell mundial s’han desenvolupat més de seixanta sistemes diferents de classificació de sòls. Atès que pot haver-hi més d’una raó o criteri per a classificar i que els mateixos objectes poden agrupar-se de més d’una manera, Smith (1981) afirmava que sempre hi haurà més d’una taxonomia per a uns mateixos objectes, totes igualment òptimes per al seu propòsit. El fet que el sòl sigui un continuum planteja problemes, atès que no es tracta de cossos discrets. Per tant, l’establiment de límits, així com de propietats diferenciadores, es basa sempre en criteris subjectius, la qual cosa explica que en el moment actual continuï havent-hi més d’un sistema de classificació en ús. En sòls no es pot arribar a una sistemàtica filogenética, sinó que queden limitats a una sistemàtica tipològica: la formació de sòls és una ontogènia, no una filogènia.

La sistemàtica d’Huguet del Villar

El mapa de sòls de la península ibérica ("Suelos de la Península Luso-lbérica"), elaborat per Emili Huguet del Villar i publicat (1937) a escala 1:1 000 000, és el primer mapa de sòls que fou editat, i es basa en la classificació edàfica proposada pel seu mateix autor.

Jordi Vidal / Institut Botànic de Barcelona.

En l’obra "Los suelos de la península luso-ibérica" (1937), Huguet del Villar donà a conèixer un sistema de classificació de sòls que constitueix la contribució més important d’un edafòleg català a la taxonomia de sòls. Aquesta classificació, actualment ja en desús, és plantejada amb caràcter universal, i en basar-se en la morfologia del perfil suposà un enfocament diferent del de classificacions anteriors, que ha estat reprès com a criteri base per a diverses classificacions morfomètriques actuals. Huguet del Villar establí quatre cicles (el salino-alcalí, el dels sòls calcaris, el dels sesquiòxids i l’hidropèdic), subdividits en un total de vuit sèries. D’acord amb el nivell d’evolució del pedió, les sèries es dividien en tres estadis (el madur, l’immadur i el postmadur), i aquests en dues fases (la primària i la secundària). La classificació fou presentada en forma de clau dicotòmica i utilitzada pel seu autor en l’elaboració del mapa de la península a escala 1:1 000 000. Per causes alienes a l’edafologia, la iniciativa no va tenir continuïtat.

Les sistemàtiques europees clàssiques

Dels diversos sistemes taxonòmics proposats a Europa, els que han tingut incidència a l’hora de l’elaboració de mapes de sòls a Catalunya han estat el de Kubiena (1952) i els desenvolupats a França.

La classificació de Kubiena

El sistema taxonòmic que ha servit de base per a la majoria de les classificacions europees actuals ha estat el proposat per Kubiena (1952), que fou emprat fins a la dècada dels 60. Una de les principals aportacions d’aquesta classificació fou la introducció dels estudis micromorfològics de sòls. És un sistema jeràrquic, que utilitza tant la morfologia del perfil com els processos formadors. La unitat fonamental és el tipus (equivalent al gènere biotaxonòmic), completada amb el subtipus (equivalent a l’espècie biotaxònòmica); així, en terra rossa, terra fóra el tipus i rossa el subtipus. La denominació i característiques dels sòls segons la classificació de Kubiena (1952) es presenta a la taula següent.

Denominació i característiques dels sòls segons la classificació de Kubiena (1952)

DIVISIÓ "ORIGEN" CLASSE TIPUS PRINCIPALS
Subaquàtics No torbosos Dy, Gittja, Sapropel
Torbosos Fen
Bruts semiterrestres Rambla
Semiterrestres o d’inundació i aigua subterrània Anmooriformes Anmoor, March
Torbosos semiterrestres
Salins Solontxac, Solonetz, Solod
Gleis amb humus terrestre Glei
No gleîtzats en valls fluvials Vega
Bruts terrestres Yerma, Sierozem
Rankeriformes Rànker
Rendziniformes Rendzina, Pararendzina
Sòls d’estepa Serozem, Burozem, Castanozem, Txernozem
Terrestres "Terrae calxis" Terra
Plastosòls Braunlehmn, Rotlem
Latosòls Roterde
Terres brunes Braunerde
Pseudogleis Pseudoglei
Podzols Podzol

La classificació del CPCS

En el Congrés de París de la Societat Internacional de la Ciència del Sòl es presentà un esquema de classificació basat en la genèsi dels sòls (Aubert i Duchaufour, 1956) que fou modificat i ampliat posteriorment (Aubert, 1965) i que serví de base a la Commision de Pédologie et de Cartographie des Sols per a elaborar la que s’anomena classificació francesa de sòls (CPCS, 1967). Aquest sistema taxonòmic estableix nou categories (classe, subclasse, grup, subgrup, fàcies, família, sèrie i tipus), si bé només els nivells superiors han estat definits. Les classes s’estableixen en base al grau d’evolució i desenvolupament del perfil, el model d’alteració relacionat amb la formació de complexos organominerals de propietats particulars, el tipus d’humus i la seva participació en la formació dels complexos i l’evolució de la matèria orgànica, així com en alguns casos per condicions particulars i locals tals com l’hidromorfisme o la presència de sals solubles.

El 1971, Duchaufour proposà un esquema modificat. Posteriorment, a França hi ha hagut diverses propostes, com la de Segalen, Fauck i col·laboradors (1979) i la de Boulaine (1982), sense que cap d’elles no hagi aconseguit d’afermar-se.

Denominació i caracteristiques dels sóls segons la CPCS, modificada pel CNRS i el CNRF (1974)
CLASSES I CATEGORIES CARACTERÍSTIQUES
I. SÒLS MINERALS BRUTS
      1. D’erosió (litosòls, regosòls); o d’aportació
      2. De deserts freds
      3. De deserts càlids
Sòls amb disgregació física superficial, amb una alteració química molt dèbil i gairebé sense matèria orgànica.
II. SÒLS DE PERFIL POC DIFERENCIAT
      1. De permagel
      2. Humifers al damunt de roca dura i àcida
      3. Poc evolucionats4. Poc evolucionats de clima sec (xerorànkers)
Sòls de perfil A,C formats al damunt d’una roca silicatada i sense horitzó (B) d’alteració o, si aquest existeix, és emmascarat per una incorporació profunda de matèria orgànica.
III. VERTISÒLS
      1. Sense drenatge extern (hidromorfs)
      2. Amb drenatge extern (litomorfs)
Sòls rics en argiles expandibles, amb perfil A(B)C, essent el (B) estructural prismàtic amb cares de esllavissament.
IV. ANDÒSOLS Sòls amb al·lofana formats sobre materials volcànics
V. SÒLS CÀLCICO-MAGNÈSICS
      1. Molt humífers
      2. Humífers (rendzines)
      3. Poc humífers
Sòls formats sobre roques que tenen calcita o dolomita, amb perfil A,C(de vegades A(B)C) i amb complex adsorbent saturat o gairebé saturat en calci i magnesi.
VI. SÒLS ISOHÚMICS
      1. Amb complex parcialment desaturat en superfície (brunizem)
      2. Amb complex saturat (txernozem, sòls castanys)
      3. Amb complex saturat i edafoclima molt contrastat (sòls marrons i serozems)
      4. Amb edafoclima molt sec; crosta de guix (sòls grisos subdesèrtics)
      5. Amb complex saturat i edafoclima càlid (sòls bruns subàrids)
Sòls amb incorporació de matèria orgànica en profunditat, molt humificada i molt polimeritzada, amb un grau de saturació de bases (Ca i Mg) generalment molt elevat.
VII. SÒLS BRUNIFICATS
      1. Temperats (sòls bruns)
      2. Il·luviats atlàntics
      3. Il·luviats continentals o boreals
Sòls amb humus de tipus "mull" (de vegades "moder"), no calcari, amb horitzó d’alteració (B), de color bru, o amb horitzó d’acumulació Bt argílic.
VIII. SÒLS PODZOLITZATS
      1. Atlàntics poc o no gens hidromorfs (podzols)
      2. Hidromorfs
      3. Amb edafoclima fred (podzols boreals i al pins)
Sòls amb humus de tipus "mor" o "moder", alteració molt intensa dels silicats í emigració important dels sesquiòxids complexats amb formació d’un B espòdic.
IX. SÒLS RICS EN SESOUIÒXIDS DE FERRO I MANGANÈS
      1. Fersialitics
      2. ferruginosos tropicals
Sòls de colors molt vius (ocre o roig), rics en òxids de ferro individualitzats, però sense alumini lliure.
X. SÒLS FERRALÍTICS1. Ferralites2. Ferralítics Sòls amb alteració completa dels minerals primaris rics en goethita i freqüentment en gibsita, amb argiles de tipus caolínic.
XI. SÒLS HIDROMORFS
      1. Pseudoglei
      2. Estagnoglei
      3. Glei
      4. Torbes
      5. Pelosòls
Sòls amb saturació temporal o permanent d’aigua que afecta la quasitotalitat del perfil i provoca una reducció del ferro acompanyada freqüentment d’una mobilització i una migració localitzada d’aquest element.
XII. SÒLS SALSÒDICS O SALSODIMORFS
      1. Amb sals de sodi i estructura no degradada (sòls salins o solontxac)
      2. Amb complex sòdic i estructura degradada (sòls alcalins solontxac-solonetz, solonetz, solods)
Sòls caracteritzats per la presència de sals de sodi solubles o de sodide canvi al complex adsorbent.
Dades elaborades pels autors.

L’equip de Segalen (1979-82) proposà també una denominació i sistemàtica dels sòls basada en la classificació ORSTOM, que utilitza com a criteri taxonòmic principal els constituents.

Denominació i sistemàtica dels sòls proposada per Segalen (1979-82)

UNITAT DENOMINACIÓ
Classe 1 Prímarosòls
Classe 2 Organosòls
Classe 3 Selsòls
Classe 4 Andosòls
Classe 5 Bisialsòls
Classe 6 Ferbisialsòls
Classe 7 Monosialsòls
Classe 8 Fermonosialsòls
Classe 9 Oxidisòls
Classe 10 Podzols

El Soil Taxonomy System

A partir del 1950 començà la revisió de la classificació de Thorp i Smith (1949) per intentar solucionar diversos problemes. Guy Smith, director del Soil Survey Investigations (USDA) va ésser encarregat del projecte. La metodologia de treball emprada fou la d’anar elaborant successius documents de treball o aproximacions des del 1951 al 1960, any que, al Congrés Internacional de la Ciència del Sòl celebrat a Madison (EUA), es distribuí la setena aproximació, revisada posteriorment i editada el 1975 amb el nom de Soil Taxonomy System.

El sistema proposa plantejaments que signifiquen passar dels sistemes anteriors (Kubiena, Baldwin, etc.), bàsicament descriptius i qualitatius o semiquantitatius, a un sistema morfomètric totalment quantitatiu, cosa que en fa molt objectiva l’aplicació. És una classificació que inclou tan les categories més elevades de generalització com les inferiors o de màxim detall, les sèries. Es basa en les propietats observables o mesurables dels objectes a classificar, a ésser possible relacionades o derivades de la genèsi del sòl, i dóna prioritat a les que tenen influència sobre el creixement de les plantes.

Un altre aspecte remarcable és el fet que el Soil Taxonomy System, ja des de la quarta aproximació apareguda el 1955, introdueix els horitzons de diagnòstic. Aquest concepte ha estat acceptat per la comunitat científica edafològica i adoptat per molts altres sistemes taxonòmics, tal com varen ésser definits pels seus autors, o bé ampliant-los o modificant-los segons els casos. Es pot afirmar, no obstant això, que el Soil Taxonomy System dóna massa pes a algun dels horitzons de diagnòstic a l’hora d’establir les diferents categories de sòls, com per exemple l’endopedió argílic.

Vista general d’un rhodoxeralf de la Mancha (l’horitzó argílic aflora en superfície per causa de l’erosió).

Jaume Porta

Dels molts aspectes innovadors es pot destacar haver diferenciat clarament els processos d’il·luviació d’argila dels de quel·luviació. En l’estudi dels sòls de Catalunya el fet és important, atès que la il·luviació d’argila és un procés freqüent, mentre que el de queluviació es presenta en àrees molt delimitades dels Pirineus: era, doncs, important poder separar aquestes dues categories de sòls. També s’ha de destacar la utilització dels règims d’humitat i de temperatura del sòl com a criteris taxonòmics, definits d’una forma quantitativa. Els règims tenen interès perquè reflecteixen la potencialitat agrícola d’un sòl. No obstant això, cal remarcar que són unes dades difícils d’obtenir i, atès que el Soil Taxonomy System utilitza aquests criteris a un nivell taxonòmic alt, en intentar classificar sòls en alguns indrets dels Països Catalans, la manca de dades sobre els règims d’humitat suposa una dificultat.

Les categories de sòls establertes pel Soil Taxonomy System per classificar els sòls mundials es reuneixen en 10 ordres, 47 subordres, 185 grups, 970 subgrups, 4500 famílies i 13 000 sèries. Són presentades en la taula següent.

Denominació i característiques dels sòls segons el Soil Taxonomy System (1975)

ORDRES SIGNIFICAT CARACTERISTIQUES
ENTISÒLS 'recent' Sòls sense endopedions de diagnòstic (sòls molt poc edafitzats)
INCEPTISÒLS d’inceptum, 'incipient' Sòls poc desenvolupats, amb horitzons edafogenètics d’alteració o concentració, però sense acumulacions o materials translocats que no siguin de carbonats o sílice
ALFISÒLS pedalfer, 'argilós' Sòls amb endopedió d’acumulació d’argila i saturació de bases de mitjana a alta
ARIDlSÒLS d’aridus, 'àrid' Sòls de zones àrides o bé salines, amb horitzons edafogenètics
MOL·LISÒLS de mollis, 'flonjo' Sòls amb un epipedió mòl·lic
VERTISÒLS de vertere, 'voltejar' Sòls amb un contingut elevat d’argiles expandibles; durant els períodes secs es desenvolupen esquerdes profundes i àmplies
ESPODOSÒLS de podzol, 'sòl cendrós' Sóls amb acumulació de materials amorfs a base de ferro, alumini i humus a l’endopedió (sòls àcids de clima humid)
ULTISÒLS d'ultimus, 'últim' Sòls de zones subtropicals amb endopedió d’acumulació d’argila i amb una saturació de bases inferior al 35%
OXISÒLS d'òxid' Sòls de zones tropicals amb horitzons edafogenètics que són mescles principalment de caolinita, òxids hidratats i quars, i que tenen una feble quantitat de minerals meteoritzables
HISTOSÒLS d'histos, 'teixit' Sòls orgànics

Les unitats de sòls de la FAO

Manquen als Països Catalans i a tota la resta de l’Estat algunes de les grans unitats de sòls establertes per la FAO en la llegenda del seu mapa 1:5 000 000 dels sòls del món. És el cas dels sòls il·lustrats aquí (d'esquerra a dreta): solonetzs òrtics (natriboralfs) del Kazakhstan, a l’URSS, niosòls (palenstults) de Tailàndia i ferralsòls òrtics (haplortox tropèptic) de Malàsia.

M. Teresa Felipó i Museum of Soils de Wageningen.

La FAO, en paraules de Dudal (1981), no ha proposat un sistema de classificació de sòls, sinó que únicament ha elaborat una llista d’unitats de sòls que constitueixen la llegenda dels mapes que realitza aquest organisme internacional. La diferència bàsica entre una classificació de sòls i una llegenda d’un mapa consisteix en el fet que la primera cobreix un univers de pedions o polipedions, mentre que la segona afecta només un conjunt de cossos de sòl delineats en un mapa (Schelling, 1969). Les unitats de sòls de la FAO no són agrupades en categories jeràrquiques de diferent nivell de generalització.

La definició d’aquestes unitats de sòls s’ha fet tenint en compte propietats intrínseques del sòl perfectament observables i mesurables. Aquestes propietats es varen seleccionar prenent com a base els principis de formació del sòl generalment acceptats i la seva influència en la utilització del sòl. Les característiques i els horitzons de diagnòstic emprats en la definició d’aquestes unitats són d’acord amb el Soil Taxonomy System. Pel que fa a la nomenclatura, es va procurar conservar alguns termes tradicionals (txernozems, podzols, planosòls, solontxacs, rendzines), d’altres provenen de sistemes de classificació anteriors (vertisòls, histosòls) i, finalment, en d’altres casos es varen crear noves denominacions (luvisòls, feozems, nitosòls, cambisòls).

Denominació i característiques dels sóls segons les Unitats de Sòls de la FAO (1981)

UNITATS CARACTERÍSTIQUES
HISTOSÒLS
      èutrics, dístrics
Sòls orgànics o torbosos.
LITOSÒLS
      èutrics, calcàrics, dístrics
Sòls prims amb presència d’una roca dura dintre dels 10 cm.
VERTISÒLS
      pèllics, cròmics
Sòls desenvolupats sobre argiles expandibles, amb esquerdes en els períodes secs.
FLUVISÒLS
      èutrics,calcàrics, dlstrics, tiònics
Sòls joves, desenvolupats sobre materials al·luvials.
SOLONTXACS
      órtics,mòllics, taquírics, glèics
Sòls molt salins.
GLEÏSÒLS
      èutrics, calcàries, dístrics, mòllics, húmics, túndrics
Sòls hidromorfs.
ANDOSÒLS
      òcrics, mòllics, húmics, vítrics
Sòls desenvolupats sobre materials i cendres volcàniques.
ARENOSÒLS
      ferràllics, lamínics, càmbics, àlbics
Sòls de textura arenosa grossa.
REGOSÒLS
      èutrics, calcàrics, dístrics, túndrics
Sòls amb un perfil de tipus AC, únicament amb un horitzó A òcric.
RÀNKERS Sòls amb un perfil de tipus AC, únicament amb un horitzó A úm-bric de menys de 25 cm de gruix.
RENDZINES Sòls amb un perfil de tipus AC, únicament amb un horitzó A mòllic, desenvolupat a partir d’un material original calcari.
PODZOLS
      órtics, fèrrics, húmics, plàcics, glèics
Sòls amb un horitzó B espòdic.
FERRALSÒLS
      órtics, xàntícs, ròdics, húmics, àcrics, plíntics, glèics
Sòls tropicals amb un horitzó òxic.
PLANOSÒLS
      èutrics, dístrics, mòllics, húmics, solòdics
Sòls amb un horitzó A2 àlbic que té un límit abrupte amb un horitzó B2t argílic de baixa permeabilitat (clay pansoils).
SOLONETZS
      órtics, mòllics, glèics
Sòls sòdics amb un horitzó B2t nátric.
GREIZEMS Sòls amb un horitzó A mòllic que és parcialment blanquinós.
TXERNOZEMS
      hàplics, càlcics, lúvics
Sòls d’estepa amb un horitzó A mòllic de color fosc i amb horitzons subsuperficials de tipus Cca o Ccs.
CASTANOZEMS
      hàplics, càlcics, lúvics
Sòls d’estepa amb un horitzó A mòllic de color fosc i amb horitzons subsuperficials de tipus Cca o Ccs.
FEOZEMShàplics, calcàries, lúvics, glèics Sòls de prats amb un horitzó A mòllic, però sense horitzons subsuperficials de tipus Cca o Ccs.
PODZOLUVISÒLS
      èutrics, dístrics, glèics
Sòls amb un horitzó A2 àlbic que forma llengües a dintre d’un horitzó B2t argílic.
XEROSÒLS
      hàplics, càlcics, gípsics, lúvics
Sòls semiàrids a àrids amb un horitzó A òcric feblement desenvolupat.
YERMOSÒLS
      hàplics, càlcics, gípsics, lúvics
Sòls àrids amb un horitzó A òcric molt feblement desenvolupat.
NITOSÒLS
      èutrics, dístrics, húmics
Sòls tropicals molt ben desenvolupats amb un horitzó argílic profund.
A CRISÒLS
     òrtics, fèrrics, húmics, plíntics, glèics
Sòls tropicals i subtropicals amb un horitzó argílic i una baixa saturació de bases.
LUVISÒLS
      òrtics, cròmics, fèrrics, àlbics, plíntics, glèics
Sòls amb un horitzó argílic i una alta saturació de bases.
CAMBISÒLS
      èutrics, calcàries, dístrics, húmics, vèrtics, túndrics, glèics
Sòls amb un horitzó càmbic.

L’acceptació que han tingut les unitats de sòls de la FAO resideix en diversos fets: es basa en els horitzons de diagnòstic, prescindeix dels règims d’humitat i de temperatura, utilitza una nomenclatura per a designar les unitats basada en termes clàssics, emprats en classificacions anteriors amb les quals els usuaris estan més familiaritzats, és un sistema més senzill i fàcil d’aplicar que el Soil Taxonomy System, i és el resultat d’un esforç internacional. Malgrat aquests avantatges evidents, cal remarcar com a greu inconvenient que les unitats de sòls han estat definides pel mapa de sòls del món a escala 1:5 000 000 i 1:1 000 000, és a dir, per treballs edafològics a petita escala. Això representa un inconvenient a l’hora de voler aplicar aquestes unitats a cartografies detallades de sòls, a causa que les unitats de classificació inferiors no han estat previstes, tot i essent les que més interès tenen per als usuaris de mapes de sòls.

A continuació es mostren les equivalències de denominació dels sòls entre el sistema clàssicament emprat als Països Catalans, el Soil Taxonomy System i les Unitats de Sòls de la FAO (les equivalències són aproximades i no poden ésser preses de manera taxativament biunívoca).

Equivalències de denominació dels sòls entre el Soil Taxonomy System i les Unitats de Sòls de la FAO

DENOMINACIÓ CLÀSSICA SOILS TAXONOMY SYSTEM UNITATS DE SÒL FAO
Sòls al·luvials Fluvent (Fluvent) Fluvisòls (p.p.)
Rendzines Lític xerortent (Lithic xerorthent) Litosòls
Rendoll (Rendoll) Rendzines
Sòls sorrencs Psamments (Psamments) Arenosòls
Regosòls
Sòls hidromorfs Aqüents (Aquents) Gleisòls
Aqüepts (Aquets) Fluvisòls (p.p.)
Aqualf (Aqualf) Luvisòls glèics
Sòls calcaris Calcixeròl·lic xerocrept (Calcixerollic xerochrept) Cambisòls càlcics
Sòls bruns Ocrepts (Ochrepts) Cambisòls (p.p.)
Umbrepts (Umbrepts)
Rànkers Umbrepts (Umbrepts) Rànkers
Cambisòls (p.p.)
Andosòls Andept (Andept) Andosòls
Andisòls (Andisols)
Sòls bruns al·luvials Xeralfs (Xeralfs) Luvisòls (p.p.)
Ustalfs (Ustalfs)
Sòls salins Cambòrtids (Camborthids) Solontxacs
Solontxacs Halaqüepts (Halaquepts) Yermosòls (p.p.)
Xerosòls
Sòls guixosos Gipsiòrtids (Gypsiorthids) Yermosòls (p.p.)
Gípsic cambòrtid (Gypsíc camborthid)
Torbes Histosòls (Histosòls) Histosòls
Podzols Òrtods (Orthods) Podzols òrtics
Humods (Humods) Podzols húmics
Sòls rojos Rodoxeralfs (Rhodoxeralfs) Luvisòl cròmic
Haploxeralfs (Haploxeralfs)
Sòls de crosta Petrocálcic xerocrept (Petrocalcic xerochrept) Yermosòl càlcic
Paleòrtid (Paleorthid)
Palexeralf (Palexeralf)

La taula següent recull enominació i les característiques dels sòls segons la classificació de Boulaine (1983), que recull la tradició francesa i els criteris de les Unitats de Sòls de la FAO (1981).

Denominació i característiques dels sòls segons la classificació de Boulaine (1983)

SECCIÓ CLASSE SUBCLASSE
I. SÒLS AMB HERETATGE DOMINANT 1. Sòls minerals 1.1 Litosòls
1.2 Arenosòls
1.3 Regosòls
1.4 Fluvisòls
1.5 Pierrosòls
2. Sòls poc evolucionats, climàtics 2.1 Criosòls
2.2 Yermosòls
2.3 Xerosòls
3. Sòls poc evolucionats, orgànics 3.1 Andosòls
3.2 Folisòls
II. SÒLS AMB CONFINAMENT DOMINANT 4. Sòls isoargilosos 4.1 Vertisòls
4.2 Argisòls
4.3 Pelosòls
5. Sòls càlcico-magnèsics 5.1 Calcosòls
5.2 Craisòls
5.3 Dolosòls
5.4 Marnosòls
6. Sòls isohúmics amb règims contrastats 6.1 Sombrosòls
6.2 Fersisòls
III. SÒLS AMB LIXIVIACIÓ DOMINANT 7. Sòls brunificats 7.1 Cambisòls
7.2 Luvisòls
7.3 Planosòls
7.4 Glossisòls
7.5 Acrisòls
8. Sòls podzolitzats 8.1 Podzols
8.2 Espodisòls
9. Sòls termofèrrics 9.1 Ferralsòls
9.2 Tropisòls
9.3 Nitosòls
IV. SÒLS AMB SATURACIÓ D’AIGUA PREDOMINANT 10. Sòls saturats d’aigua 10.1 Torbosòls
10.2 Gleïsòls
10.3 Ligasòls
11. Sòls salsòdics 11.1 Salisòls
11.2 Sodisòls
11.3 Salsodisòls
12. Sòls tiònics 12.1 Sulfisòls
12.2 Sulfosòls

Les correlacions taxonòmiques

La subjectivitat en l’establiment de límits entre els diferents sòls fa que no hi hagi una correlació precisa entre les categories de sòls que estableix cada sistema taxonòmic. Atès l’interès per poder, si no correlacionar, relacionar de la forma més correcta possible les denominacions clàssiques de sòls i les actuals, s’han buscat les equivalències per als sòls presents als Països Catalans que, no obstant això, caldrà utilitzar amb prudència.

La distribució edàfica mundial

Per a donar una pinzellada sobre els sòls del món cal referir-se en primer lloc al mapa realitzat per iniciativa de la FAO-UNESCO.

Els grans dominis edàfics del món, establerts a partir de les dades del Soil Conservation Service del Department of Agriculture (EUA), basats en els criteris del Soil Classification System.

Maber, a partir d’A. i A. Strahler, 1976.

Els primers mapes de sòls de què es disposà a escala compresa entre 1:20 000 000 i 1:100 000 000, es basaven en informacions generals més que en una prospecció sistemàtica de camp. A començament dels anys 50, l’estudi i la prospecció de sòls es van expandir notablement a molts països i es van estendre, també, a les zones tropicals. Al 6è Congrés Internacional de la Ciència del Sòl celebrat a París el 1956, es recomanà dedicar una especial atenció a la classificació i la correlació de sòls de grans regions del món. Al 7è Congrés, que tingué lloc a Madison-Winconsin el 1960, es presentaren ja mapes de sòls d’Àfrica, Austràlia, Àsia, Europa, Amèrica del Nord i del Sud, a escales que variaven des d’1:5 000 000 a 1:10 000 000. Es manifestà aleshores que la nomenclatura, el mètode de prospecció, la llegenda i els sistemes de classificació emprats, eren molt diversos, de tal manera que era molt difícil realitzar comparacions entre les diferents regions cartografiades. Com a resultat del 7è Congrés, la FAO i la UNESCO varen endegar la realització d’un mapa de sòls del món a escala 1:5 000 000, que es va encarregar a un grup d’especialistes a nivell internacional, per tal d’integrar els coneixements disponibles en una llegenda unificada. El principal problema que varen trobar aquest grup d’especialistes va ésser la manca d’un sistema de classificació de sòls que fos acceptat de forma general. Un element important, doncs, de la seva tasca, va ésser la realització de correlacions entre les diferents classificacions, per tal d’elaborar aquest sistema unificat. Les primeres propostes de mapes i llegendes es varen presentar al 8è Congrés, celebrat a Bucarest el 1964. L’acceptació internacional de la llegenda es va produir al 9è Congrés d’Adelaida, el 1968, i conté 106 unitats de sòls.

El mapa de sòls de la FAO-UNESCO dóna una idea de la distribució de les diferents categories de sòls, cosa que ha permès fer una estimació de la superfície ocupada per cadascuna d’elles i el percentatge respecte del total. Les zones tropicals són ocupades majorment per ferralsòls, acrisòls i nitrosòls i, en menor mesura, per vertisóls, andosòls, cambisòls, luvisòls, arenosòls i litosòls. És a dir, s’hi troben normalment sòls molt desenvolupats amb una alteració química important, fruit de l’agressivitat del clima, molt plujós i càlid. A les zones àrides desèrtiques, dominen els xerosòls i les yermosòls, i en general, sòls poc desenvolupats. A la part central d’Amèrica del Nord i Àsia es troben presents els greizems, txernozems, castanozems i feozems, sòls amb un horitzó superficial ric en matèria orgànica. A la part nord d’Europa es troben majorment luvisòls, podzols i podzoluvisòls, i a les regions mediterrànies, principalment regosòls, cambisòls, alfisòls i xerosòls.

Distribució de les categories de sóls del món, a nivell d’ordre, segons els criteris de les Unitats de Sòls de la FAO-UNESCO

ASSOCIACIONS DE SÒLS DOMINADES PER hax 103 %
Fluvisòls 316 450 2,40
Gleïsòls 622 670 4,73
Regosòls i arenosòls 1 330 400 10,10
Andosòls 100 640 0,76
Vertisòls 311 460 2,36
Solontxacs i solonetzs 268 010 2,03
Yermosòls 1 175 980 8,93
Xerosòls i castanozems 895 550 6,79
Txernozems, greizems i feozems 407 760 3,08
Cambisòls 924 870 7,02
Luvisòls 922 360 7,00
Podzoluvisòls 264 120 2,00
Podzols 477 700 3,63
Planosòls 119 890 0,91
Acrisòls i nitosòls 1 049 890 7,97
Ferralsòls 1 068 450 8,11
Litosòls, rendzines i rànkers 2 263 760 17,17
Histosòls 240 200 1,82
Diferents unitats de sòls (gels permanents, afloraments rocosos, dunes, etc.) 420 230 3,19
      Total 13 180 390 100,00

En el mapa de sòls del món, l’elaborat pel Soil Conservation Service de l’USDA, es pot observar la distribució geogràfica de les categories de sòls, a nivell d’ordre i subordrel, del Soil Taxonomy System, mapa aproximatiu vàlid a nivell general, però no en el detall. Els aridisòls dominen a les regions àrides de l’Àfrica (desert del Sàhara, Sahel, Etiòpia, Somàlia), a la part central d’Amèrica del Nord (sud dels Estats Units i nord de Mèxic) i a la part central d’Àsia (Irak, Iran, Pakistan, Àsia Menor, península d’Aràbia). Els alfisòls tenen una distribució molt dispersa i es troben a nombrosos indrets del món; dominen principalment al nord d’Europa i Àsia, i a les regions mediterrànies en aquest últim cas, amb colors freqüentment molt rogencs, a causa del clima contrastat sota el qual s’han desenvolupat. Els inceptisòls són també representats en nombrosos indrets del globus, i presenten característiques morfològiques molt diverses, fruit del desenvolupament sota condicions molt variades; es troben en extenses superfícies arreu del món. Els mol·lisòls són presents principalment a les praderies de la part central d’Amèrica del Nord (Great Plains), a les estepes del centre d’Àsia, i a la desembocadura del riu de la Plata. Els ultisòls i els oxisòls ocupen la major part de les zones tropicals i subtropicals.

Distribució de les categories de sòls del món, a nivell d’ordre, segons la classificació del Soil Taxonomy System

CATEGORIES DE SÓLS hax103 %
Aridisòls 2 504 274 19
Alfisòls 1 713 450 13
Inceptisòls 1 186 235 9
Mol·lisòls 1 054 432 8
Oxisòls 1 054 432 8
Sòls de muntanya 2 636 078 20
Altres categories 3 031 489 23
      Total 13 180 390 100